Рахой обмисля как да попречи на Каталуния да се отдели от Испания

Той иска да си осигури стабилна подкрепа, преди да разиграе своя коз
5 окт 2017 20:00, Елка Василева
36
Рахой обмисля как да попречи на Каталуния да се отдели от Испания
Мариано Рахой. Снимка: архив, Reuters

В борбата да предотврати отцепване на Каталуния испанският премиер Мариано Рахой се опитва да си гарантира подкрепа от целия традиционен политически спектър. Засега по въпроса няма единодушие, което може да усложни още повече най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия, пише Ройтерс.

Според депутати от управляващата партия Рахой обмисля безпрецедентната стъпка - да се позове на конституцията, за да разпусне каталунския парламент и да предизвика регионални избори. В неделя Каталуния произведе референдум за независимост въпреки силовите действия за осуетяването му.

В Мадрид наричат възможността за разпускане на каталунското правителство "ядрения вариант", тъй като се предполага, че вероятно това ще предизвика вълнения в Барселона, както и в останалата част от силно индустриализирания и благоденстващ регион, съставляващ една пета от икономиката на Испания.

Още по темата

Но политическата сила на Рахой - Народната партия, управлява с правителство на малцинството и преди да разиграе своя коз, тя е решила по думите на депутат от НП да преговаря с най-голямата опозиционна политическа сила, Испанската социалистическа партия, за да получи изрична подкрепа от нея за подобен ход.

Член 155 от приетата през 1978 г. конституция никога досега не е бил задействан в тази страна, в която все още е жив споменът за фашистката диктатура. Каталунците смятат НП за исторически обвързана с времената на покойния диктатор Франсиско Франко, така че според експерти на Рахой му е нужна подкрепата на социалистите, които също са привърженици на единството на държавата.

"Задействане на член 155 изисква широка подкрепа, защото не знаем дали ще реши проблемите, и ако бъде подкрепено само от една партия в Конгреса на депутатите, ще е трудно да срещне подкрепа и сред мнозинството от каталунците", каза Рафаел Ернандо, говорител на парламентарната група на НП.

Без тази подкрепа Рахой ще има по-слаби карти и както твърдят политически източници и анализатори, е възможно в крайна сметка да свика предсрочни избори, за да получи мандат да се заеме с каталунските сепаратисти.

Кабинетът на премиера отказа коментар.

На референдума внушително мнозинство от участвалите гласува за независимостта, но избирателната активност беше едва около 43 процента, тъй като подкрепящите оставането в Испания каталунци до голяма степен бойкотираха гласуването.

Насилието бе осъдено в чужбина

Тази седмица Испанската социалистическа партия, която преди референдума беше отворена за възможността да се задейства член 155, изглежда си смени становището, след като полицията използва палки и гумени куршуми, за да попречи на каталунците да гласуват - сцени, които предизвикаха международно осъждане.

Тя заяви, че до края на седмицата ще предложи за разглеждане в парламента декларация срещу действията на вицепремиера на Рахой Сорая Саенс де Сантамария, която според тях е отговорна за полицейското насилие в неделя. Дори и да бъде приета декларацията, тя е само със символичен характер и не налага задължителни министерски оставки.

Някои влиятелни представители на социалистите като бившия вицепремиер Алфонсо Гера искат Рахой да възприеме твърда линия срещу каталунския сепаратизъм.
"Социалистите може да гласуват за (член 155)", каза във вторник Гера. Партията, смята той, трябва да насочи критиките си към каталунския лидер Карлес Пучдемон, а не към Саенс де Сантамария.

Задействане на чл. 155 изисква утвърждаване единствено от горната камара на парламента - Сената, в който НП има мнозинство. Но ако си осигури подкрепа и в долната камара за такава дръзка крачка, Рахой ще си осигури и защита срещу всякакви искания за гласуване на недоверие на политическите си опоненти.

Лявата формация "Подемос" е против използване на член 155 и иска Рахой да договори нов референдум за независимост, който този път да се произведе с негово разрешение. Мадрид обяви гласуването в неделя за противоконституционно и разположи полицейски сили за предотвратяването му, което дори някои от съюзниците на премиера смятат за политическа грешка.

Баската национална партия, създадена, за да води кампания за по-голяма автономия за баския регион, също е против разпускане на каталунското правителство. Миналата седмица тя оттегли подкрепата си за бюджета на Рахой за 2018 г., докато не бъде решен въпросът с Каталуния.

Антонио Баросо, заместник-директор на работещата в Лондон компания "Тенео интелиджънс", заяви, че становището на социалистите за задействане на чл. 155 може да се окаже от решаващо значение за бъдещето на Рахой.

"На практика той води страната към неизвестност и за тази цел иска да разполага с възможно най-голяма подкрепа от възможно най-много партии, но също и да получи по-широка подкрепа в обществото за действията на правителството", каза Баросо.

Рахой предложи да започне многопартийни преговори, на които е възможно да бъде постигнато по-добро споразумение за данъчните и конституционни правомощия на Каталуния в замяна на отказ от независимостта. Но насилието в неделния ден втвърди позицията на мнозина каталунци срещу подобен компромис.

Досега само десноцентристката формация "Сиудаданос" обяви подкрепа за разпускане на каталунското правителство и на регионалния парламент и за произвеждане на нови регионални избори.

Заради трудностите, които среща в търсенето на по-широка подкрепа, Рахой отложи поне до следващата седмица очакваните дебати в парламента за Каталуния. Тогава обаче може да е твърде късно.

Вчера представител на подкрепящата независимостта каталунска партия "Кандидатура за народно единство" - която е в каталунската управляваща коалиция - заяви, че в понеделник Каталуния ще предприеме действия в своя регионален парламент за обявяване на независимост.
 

/БТА/
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитавате каталунците, защото сте само зрители които чакат да гледат сеир! Но к'во толкова, нали няма вие да им плащате сметката и не на вас ще се отрази икономически! Европа разделена на съставните си етноси и градове държави в глобализиращ се свят е обречена на упадък! Ако това беше добро, щатите отдавна да се бяха пръснали на отделни държави, но не разделението ги направи световна сила а съединението! Разделението в Европа и довело османците до портите на Виена а България поробена за 5 века!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
NIKAK
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то и Боко спечели изборите с по по малко от 10% , но си управлява без да му пука. Каква представителност има? Щом може за един, може и за друг. По тая логика много страни в Европа се управляват от мижитурки. Обяснявам - гласували са примерно 30 % избиратели. При участие на около 20 партии , някоя от тях печели и управлява с 32% от тези 30%. А сега сами пресметнете какви лу м пени управляват Европа, и не само...
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Член 155 от Конституцията е "членуван" 6 пъти в статията.
Нека Леля Зелка да каже КАКВО ГЛАСИ този член. Сервира ни някакви анализи върху нещо, което само тя си знае. А, ние не сме чели испанската Конституция от 1978-ма ...
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под 50% са гласувалите на незаконния референдум от който 90% за отделяне на Каталуния. Предвид това, не виждам основание да се вземат на сериозно резултатите от него. Ако Пучдемонистите не се събудят, ги чака беднотст и упадък в региона. Кой луд си причинява нещо подобно!?!? Един анализатор сравнни възраждането на България с това на Каталуния. Но те не са бедни, ограничавани, подтискани, клани и репресирани като нас до преди около 150 години. Според мен са смешни и глупави и ще страдат!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чл 155 гласи: Ако една Автономна общност не изпълни задъленията които и се поставят от Конституцията или др. закони или действа по начин който сериозно подкопава интересите на Испания, правителството с одобрението на Сената може да предприеме необходимите мерки за да ги задължи да изпълняват тези задължения или да защитят посочения общ интерес.
23
4
 
2
 
! Отговори
По-точно преди 1 година
Рахой обмисля не как да го направи (защото за това разполага с много средства), а как да го направи по-безболезнено и с по-малко ексцесии, понеже в Каталуния живеят и много хора, които са за оставането в Испания, и са мнозинство ! Сепаратистите обаче са много активни и агресивни, и всичко това прави ситуацията много сложна за вземане на правилно решение. Междувременно, вече се организираха демонстрации в някои градове в подкрепа на единството на Испания, в неделя ще има такава и в Барселона.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южняшки страсти!
Дори и да стане патаклама, накрая пак ще живеят заедно!

Най-смешно е тук как разни мозъци пълни с идеологически клишета се палят!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вариант: Военна окупация и отмяна на автономията. После следва гражданска война, терор и диктатура за 30-40 години. ЕС ще гледат отвън, както гледаха Франко и го чакаха да умре.
20
1
 
14
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Бай РаХой да беше мислил преди това,вече е късно!
19
6
 
18
 
! Отговори
европеди преди 1 година
Тоя суетен дядка е бита карта!А за насилието в Каталуния ще лежи в затвора!Убеден съм в това!
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До проктолог

Шантав, Франко го няма от над 40 години, какви ги плещиш изобщо осъзнаваш ли???
И ти като нашите пишман демократи, на които за всеки проблем в държавата още им е виновен комунизма, отишъл си преди 30 години!!!
Вземете осъзнайте какво означава времето и колко много са 30 - 40 години, колко тотално се е променил света за това време, и тогава си давайте мало-умните мнения по форумите
17
10
 
20
 
! Отговори
проктолог преди 1 година
Само да припомним, че сегашното оспорвано корумпирано "правителство" в Мадрид е пряк наследник на фашисткия режим на диктатора Франко. И че испанската конституция беше съчинена от Франко и е антидемократична и антиевропейска. Все едно да се твърди, че след като Хитлер е бил избран демократично, значи и конституцията на хитлеристка Германия е била демократична!
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво го мислиш - вкарвай танковете
15
10
 
10
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
ЕС, особено на Запад, е най-хубавото място за живеене в света. Затова се опитват да го разрушат - Русия, да оцелее, а САЩ от завист. Но европейците са стари гяволи още от времето на Римската империя. И Каталуня ще мине и замине. Това е измислена буря.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено с бой.
13
5
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
А Косово,бе Урко !!!
12
10
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ 1 преди 1 година
ЕС се Разпада . Всичко е оставено на течението . Всеки Краде колкото може .Няма Кадри да поддържат Заводите и Централите за Ток , няма Лекари . Има само Бежанци Главорези избягали от Закона в собствените си Държави .
Това е .Очертава се Мрачно Бъдеще , Разруха и Глад за Съюза . Англия видя това .
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви имам членовете на конституцията. Що не питат Путин за справка.
10
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има да се мисли. За да се отдели Косово Нато бомбардира Белград. Сега трябва да бъде бомбардиран Мадрид, ако ще сме последователни.