Русия предлага оръжия на Саудитска Арабия за $3 млрд.

Москва от 10 г. се опитва да стъпи на оръжейния пазар на Рияд
5 окт 2017 12:30, Елка Василева
48
Русия предлага оръжия на Саудитска Арабия за $3 млрд.
Крал Салман и Дмитрий Рогозин. Снимка: Reuters

Визитата на краля на Саудитска Арабия в Русия е водеща тема за руските вестници. Руският в. "Комерсант" описва "крайно големите очаквания" на Москва от първото официално посещение в страната на крал Салман, свързани по-специално с военнотехническото сътрудничество.

По данни на вестника от днешните преговори на госта с президента Владимир Путин зависи сключването на оръжейни договори за над 3 милиарда долара. Утре близкоизточният монарх ще разговаря и с руския премиер Дмитрий Медведев. Дипломатически източник на изданието разказва за няколкогодишната подготовка на визитата и за "твърде внимателния подбор на дневния ред с оглед и на геополитическия фактор".

Руските преговарящи според всекидневника имат нагласа за размяна на мнения по ситуацията в Йемен, Египет и Сирия. Най-вероятно ще бъде поставен и въпросът за основния геополитически противник на Саудитска Арабия - Иран. "За Рияд руско-иранските отношения са трън в петата вече от години", тъй че Москва е подготвила контрааргументи, казва анализатор пред "Комерсант".

Москва и Техеран активно си сътрудничат по проблема за Сирия като гаранти на примирието, влязло в сила през декември, и координират междусирийския диалог на преговорите в Астана. Саудитска Арабия се мъчи да изключи Иран от политическото уреждане на сирийския въпрос, припомня вестникът.

По негови данни Русия ще предложи на саудитците пакет от договори за близо 3 милиарда долара, включващ по-специално доставката на няколко дивизиона зенитни ракетни системи С-400 "Триумф". Източници твърдят, че при положителен резултат от днешната среща между крал Салман и президента Путин сделката може да бъде сключена в края на месеца.

Москва от 10 години се опитва да стъпи на оръжейния пазар на Рияд. Обсъдени бяха проектодоговори за близо 20 милиарда долара, но до подписване не се стигна. Шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов изтъкваше като причина за това геополитическия фактор. "Ако наричаме нещата с имената им, саудитците просто си играеха с нас и казваха: Недейте да доставяте системи С-300 на Иран и ще вземаме от вас оръжия - танкове и друга техника", казва Чемезов.

Според източници саудитците искат договорите да им осигурят и съответните технологии, което затруднява преговорите. Засега ресорната компания "Рособоронекспорт" не е коментирала това твърдение.

Според "Комерсант" двамата държавни лидери ще обсъдят също изпълнението на сделката между страните от ОПЕК, целяща да свие предлагането на петрол и да стабилизира цената му, както и евентуалното удължаване на срока й, който изтича догодина.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
21
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
Какви комунисти ви гонят бе неграмотинци, кОпувате за милЯрди а не знаете дори и правилно да пишете. Какво толкова ви сториха лошите рашки, от къде такава омраза. Русията не я мислете, бавно но сигурно върви към целта си. Съвет към всички американски тролчета, минете на по лека дрога.
22
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Хаха 15Ето ти едно малко фактче за размисъл ВеселякоВземаш от склада един ръждив Т-72 на 40 години, Влагаш 24 милиона рубли и получаваш Т-72Б3 мод 2016 година(показаха го на парада)Курса на долара е около 60 рубли за долар - тоест Рашките да се сдобият с един относително модерен танк ще изхабят 400 000$Да модернизират един Т-80 или Т-90 до стандарта Т-90М(Т-90МС е експортния вариант) струва 1 000 000$ а новопостроен Т-90М с оръдието от Т-14 Армата струва 4 000 000$
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Че то в "демократична" България аз вече се учудвам че знаят даже буквите, ти пък за правописа............
20
1
 
12
 
! Отговори
трънчо преди 6 години
проамериканските *** в България се чувставт добре начукани и не добре платени....и сега ще почнат да ревът по форумите....
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хаха 15Хи-хи-хи-хи..................."сделка ама не"!!!!! Това си беше само чисто МЕМОРАНДУМ на сделката, тоест - обещание!!! Ама нали знаеш, да обещаеш, не значи че ще се ожениш!!!!! Така че........А и сам фактът, че саудовския крал се е дотътрял до Москва, а не като трампчо, дето ходи и проси сделки по целия свят!!! А тия се изтрепаха да ходят до Москва, вече изтриха килимчетата на Кремъл! И Израел, и Иран, И Египет, и кой ли още не от Близкия Изток....За останалите да не говорим!
18
2
 
16
 
! Отговори
Нешънъл Жиографик преди 6 години
Камилата и кравата са по-близки помежду си отколкото с мечката. Последната обаче мож ги изяде и двете.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"кОпуват"? още един ***....
16
1
 
11
 
! Отговори
до хаха 15 преди 6 години
Пише се "милиарда" г - н антикомунист!Ей не случихме на грамотни антикомунисти та за това сме на този хал...
15
4
 
4
 
! Отговори
Ф преди 6 години
Е като е толкова добро , що копуват само въоръжение за един хеликоптер , хаха
14
15
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Хиляда и петстонин милярда долара им е сделката със САЩ , (трилион и полвина долара). А с "господаря на света" 3 милярда. Вие комунисти не сте от тая планета.
13
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ехх Журналята пак се изложиха. САрабия си ползва Руско оръжие от десетилетия даже има собствени хибридни разработки въз основата на руски системи(пример огромен камион автовлак с 6 пускови установки ГРАД)За ваше сведение създаването на ЗАРК Панцир-С(С - Сериен/Стандартен) е 100% финансирано от САрабия и там са доставени първите бройки още преди Руската армия. САрабия е един от малкото оператори на БМП-3 - единствена забележка практически няма защита от мини(както и всички плуващи бронемашини)
12
8
 
21
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Даже и камиларите разбраха, че краварското оръжие е ненадеждно, остаряло и не струва и търсят най-доброто оръжие на всяка цена
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иран ще се въоръжат още сега спукана им е работата на камиларите и се чудят оръжието от Тръмп дето го купиха дали ще им стигне че Катар и Сирия и Либия и Ирак и те ще ги запукатдОбре сте дошли скъпи бежанци.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4За 3 милиарда, има хора, които ще продадът 10 детски градини на Владо Кузов ...
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СА е най-отвратителната държава в света. Вече няколко години тези *** купуват оръжия, за какво са им??!
8
3
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Личи си и колко познаваш летящите ковчези. Ф-22 е с обозначение Раптор, а не Ф-35. За справка:https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-22_Raptorhttps://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия се въоръжават до зъби, а Европа блее
6
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ходят на крака при Господарят на света - Владимир Първи.Дори забулените шейхове, които имат милиарди.Ходят да молят благословията му. Ходят да пазаруват от него качествени ракети и самолети.А Трумпфета два пъти ходи до Ел Рияд да се моли като сиганче за да продаде 12 бройки от летящите ковчези Ф-35 Раптор.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието и статията са напълно противоположни. Чаршафите са се дотътрили пред Путин на 4 крака само и само да не продаде оръжия на Иран те искат да ги купят Хубава работа ама краварска.
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този тюрбан не бих продал дори прашката, дето мятам захранка с нея.