Тъмни нощи в Северна Корея, изпитваща остър недостиг на ток

Едва всеки трети севернокореец има достъп до електричество
5 окт 2017 22:33, Елка Василева
171
Тъмни нощи в Северна Корея, изпитваща остър недостиг на ток
Снимка: архив, Reuters

В турбинната зала на севернокорейската водна електроцентрала "Вонсан номер 5" плакат на стената гласи: "Процъфтяваща и силна страна". Когато обаче става дума за електричество, Северът е всичко друго, но не и това, пише Франс прес.

Страната постигна бърз напредък в програмата си за оръжия при управлението на Ким Чен Ун, взривявайки, както твърди, водородна бомба миналия месец и изстрелвайки междуконтинентални ракети, които очевидно включват в обсега си много от континенталната част от САЩ.

Само че близо 70 години, след като е основан, Северът страда от постоянен недостиг на енергия, илюстриран чрез сателитни снимки на страната нощем, показващи я като като голям тъмен четириъгълник между ярките светлини на Китай и Юга.

Пхенян е необичайно мрачен за столица, бледите светлинки от апартаментите често биват засенчени от луната.

Соларни панели се срещат навсякъде из градските балкони, а посред нощ студенти се събират под уличното осветление, за да четат книги.

В турбинната зала на ВЕЦ "Вонсан" има гигантска мозайка, изобразяваща митичното родно място на Ким Чен Ир, баща на Ким Чен Ун и негов предшественик като севернокорейски лидер, къщурка на свещения връх Пекту.

Няколко метра по-надолу хиляди литри вода бумтят през генератори всеки час, въртейки турбините, за да произвеждат електричество за регион на източния бряг, разказва главният инженер Чхое Йон Джун. Той посочва, че докато общата мощност на комплекса е 60 000 киловатчаса, действителната продукция е само частица от това.
"Нормализирахме производственото равнище на 25 000 киловатчаса" - малко над 40 %, отбеляза инженерът.

Официални представители признават, че недостиг има. Корейската централна телеграфна агенция цитира премиера Пак Пон Чжу да споменава "острия недостиг на електричество в страната", докато присъства по-рано тази година на церемония за първа копка на новата ВЕЦ "Танчхон".

Граждани в тъмнина

Не винаги е било така. При японското колониално управление северната част на Корея бе развита като индустриален център, а южната се приемаше за затънтено аграрно място. И когато Северът изработи националния си символ през 40-те години на миналия век, той отдаде предимство на място като язовир Супхун на река Ялу.
"Тогава те имаха най-добрите производствени мощности в Източна Азия, вероятно по-добри, отколкото в Япония, определено по-добри от където и да е другаде", казва Андрей Ланков от Korea Risk Group.

Само че след като Съветският съюз се разпадна в началото на 90-те, Северът загуби достъпа си до силно субсидирани резервни части и технически опит, а производството на електричество пое рязко надолу.

Съвсем неотдавна то се съвзе, но Ланков допълва: "Изглежда производството им на електроенергия е около половината от това, което беше в началото на 90-те години. То значително спадна".

Най-новите налични данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) сочат, че на хидроелектричеството се падат 73 % от производството на електроенергия от Севера през 2015 година, като въглищата са на второ място.

Средното потребление на глава от населението е 0,46 мегаватчаса, според МАЕ, или под една двайсета от това в съседния Юг.

Статистика на Световната банка пък показва, че едва всеки трети севернокореец има достъп до електричество.

Властите разпределят електроенергията според приоритетите. Персоналът на важни фабрики или престижни проекти като пивоварната Тедонган и лунапарка Кесон, чиито ярки светлини контрастират на фона на мрачните съседни блокове, заяви, че никога не е преживявал спиране на тока.

Стоманодобивният комплекс Чхолима, един от най-големите производители на метал в Северна Корея, има гарантирано подаване, според заместник-главния инженер Ким Гил Нам.

"Нашият стоманодобивен комплекс е много важен за държавата, така че всякакво прекъсване на електрозахранването тук ще се възприеме като огромен инцидент от национално равнище", коментира той. "Подсигурени сме с електричество според държавния план и производството ни няма ограничения".

Това често оставя обикновените граждани на тъмно.

Фалшиво разсъмване?

Те взеха нещата в собствените си ръце, като повсеместно инсталираха соларни панели китайско производство. Те са сред най-популярните артикули, търгувани на границата между двете страни, а супермаркетите в Пхенян продават 35-ватов модел, чиято стойност се равнява на около 45 долара - достъпна придобивка за много от привилегированите граждани на столицата.

В същото време енергийно ефективна нискобюджетна LED технология освети нощите на много севернокорейци, а анализатори твърдят, че в даден момент тя би могла да изпрати в миналото тъмните сателитни снимки.

Това обаче би могло да бъде фалшиво разсъмване, тъй като базовите слънчеви панели могат да захранват само осветлението и устройства, които разходват по-малко електроенергия, като телевизори например. Далеч повече енергия е нужна за електроуреди като перални машини и хладилници, да не говорим за промишлени процеси.

"Северна Корея вероятно е най-много захранваната със слънчева енергия страна на планетата", изтъква Ланков.

Той допълва: "Не е случайно, че щом преминеш границата от Северна Корея в Китай, виждаш много малко соларни панели". "Защото, когато имаш надеждна захранваща мрежа, това няма никакво значение", пояснява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
5
 
! Отговори
ПИШЕТЕ ЗА ТОВА преди 6 години
НА 2-РИ ОКТОМВРИ Т.Г. В ХАГА БЛИЗО ДО ХОЛАНДСКИЯ КРАЛСКИ ДВОР СЕ ПРОВЕДЕ ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ПОДДРЪЖНИЦИ НА РАДИКАЛНИЯ ИСЛИАМ ,В ХОДА НА ТАЗИ ДЕМОНСТРАЦИЯ ПОД ЧЕРНИТЕ ФЛАГОВЕ НА ЗНАМЕНАТА НА ИДИЛ МОЩНО СЕ СКАНДИРАШЕ АЛАХ АКБАР. ВИДЕОТО ОТ ТОВА МЕРОПРИЯТИЕ ДОВЕДЕ ДО СИЛЕН ОТЗВУК В СОЦ.МРЕЖИТЕ И НАКАРА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА СЕ ПОВДИГНЕ ВЪПРОСА ЗА ПРЕДРИЧАНИЯ ОТ МИСЛИТЕЛИ КРАЙ НА ЕВРОПА И ЗАЛЕЗ НА ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ЦИВИЛИЗАЦИЯ -ВИДЕОТО ГО ИМА В БЛИЦ/СИГУРНО И ЗА ТОВА СА (ВИНОВНИ) КИМ И С.КОРЕЯ
95
0
 
5
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
3. "на хидроелектричеството се падат 73 % от производството на електроенергия от Севера" Във всеки учебник по политикономика пише че колкото е по-развита една държава толкова е по-голям делът на енергията която тя произвежда от природни и възобновяеми източници. За привер винаги св дава Норвегия където този процент е оичти същия като севернокорейския. Е, ДРУГАРЕ КРАВАРЕ? НЕЩО ПРОТИВОРЕЧИЯ МАЙ?
94
4
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
1/3-та имат недостиг на ток. Останалите 2/3-ти тока не ги бърка просто защото и без това не го ползват.
93
1
 
4
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
По-гнусна и лъжлива пропагандна повърня не бях чел. Сега в няколко поредни поста ще направя сорросоидните и автори на трътки.1."Соларни панели се срещат навсякъде из градските балкони"Цените на соларните панели са около 1 евро за ват. 250W~250?. Освен това са нужни и регулатори(стабилизатори), инвертори и евентуално акумулатори за да може да се ползват като нормален 220V променлив ток. Е ОТКЪДЕ ПАРИ ЗА ВСИЧКИ ТИЯ НЕЩА, БЕ ДРОГАРИ ПЛАТЕНИ КЛАКЬОРИ?! НАЛИ В СК РАБОТЕХА ЗА ПЕТ ЕВРО НА МЕСЕЦ!
92
2
 
4
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
2. В напреднала атлантическа България 1 киловат фотоволтаична мощност без акумулатори струва около 3000 лева. С акумулатори около 5000. Е ОТКЪДЕ ПАРИ ЗА ВСИЧКИ ТИЯ НЕЩА, БЕ ДРОГАРИ ПЛАТЕНИ КЛАКЬОРИ?! НАЛИ В СК РАБОТЕХА ЗА ПЕТ ЕВРО НА МЕСЕЦ!
91
2
 
9
 
! Отговори
Хон Гил Дон преди 6 години
Чудно ми е как западните средства за масова ДЕЗинформация видяха всичко това след като в Северна Корея е тъмно. Нали ужким само нинджа може да види нинджа.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой вярва че представител на Франс трессс е влизал в турбинната зала на Севернокорейска електроцентрала ще му кажа че е наивен като гласоподавател на Меркел. Само Микрон може да се промъкне там щото е лилипут. Малечко-палечко.
89
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЙДЕЕ,ПОЧНА СЕ! СЛЕД КАТО КАШЕРНИЯ ГОВЕДАРНИК НЕ ПОСМЯ ДА УДАРИ ПО СК КОЯТО Е ЯДРЕНА ДЪРЖАВА И САЩ СТАНАХА ЗА РЕЗИЛ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕГА СЕ ЗАПОЧНА С ПОЗНАТИЯ ПОХВАТ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И ЛЪЖИ ,КАТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЕВРЕЙСКИТЕ МЕДИИ ДА НИ РАЗПРАВЯТ ,КОЛКО(ЗЛЕ) Е В СЕВЕРНА КОРЕЯ.ОТ ГОДИНИ СЛУШАМЕ ТАЯ ПЕСЕН .ЛЪЖАТА Е ЕВРЕЙСКИ ПАТЕНТ ДНЕС ЕВРЕЙСКО*** СОЛОМОН ПАСИ ПО бТВ РАЗПРАВЯШЕ,ЧЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА КАТАЛУНИЯ БИЛО(БЕЗУМИЕ) И,ЧЕ ЗАД ЗАД РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ ВИЖДАЛ ДЪЛГАТА РЪКА НА (МОСКВА.
88
4
 
20
 
! Отговори
По-добре са от нас преди 6 години
В Северна Корея няма токВ българия няма народ.
87
8
 
7
 
! Отговори
Много ти здраве преди 6 години
До Анонимен 73просперираща евроатлатническа България произвежда само черноработници и проститyткиРашка хибридка, която се изтърка вече.България произвежда от магданоз до спътници.Всеки, трети бойлер, всеки десети хладилник,(в Европа) всяка пета опаковка за козметика(в Света) са произведени в България.Наскоро имаше скандал с яйца.Изнасяме повече яйца отколкото внасяме.Изнасяме повече агнешко отколкото внасяме.Поточните линии на Хюндай работят с режещи инструменти от Габрово.Изнасяме телфери
86
7
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Абре вчера тука разни ора ми обясняваха, как разбираш ли в северна корея било толкоз хубаво и процъфтяващо и въобще само тайно можело да се снимат клипчета в Пхенян! Та сега де са тия ора да ги пратя да постоят на тъмно малко лопайки каминяк да видяк как ше цъфнат и вържат само, че отзад!
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо голяма глупост от това не бях чел ще сравняваш С А Щ със Северна Корея.И в Северна Корея било по хубаво.
84
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69Всеки северно-кореец живее много по добре от 85% от българите.Мхм, със БВП $500 на глава от населението севернокорейците живеят като шейхове направо.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84БГ ако купи 2 самолeта ще фалираХахаха ти луд ли си бе?Имаме пари за цяла ескадра Еврофайтъри.Имаме пари за 10 Ф35!Ама на нас няма да ни продадат, защото знаят,че ще даден един на братята руснаци да го човъркат колкото си искат.
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аз ще помогна!Ти пътищата ги остави.От онзи ден Кимчо е забранил употребата на бензин от превозни средства, които не се ползват за правителствени нужди.Те безнин нямат ти за пътища пишеш.
81
4
 
6
 
! Отговори
@ преди 6 години
Пращат собствени сателити в космоса, създават сами ядрено оръжие и балистични ракети.И не могат да захранят страната си с електричество?С. Корея е планинска страна, с много реки, възможности за хидро, ветро и соларни паркове.Не съм бил там, но ако изгледате някое и друго филмче в тубата за С. Корея, няма да останете с впечатление че висят по дърветата и нямат елементарни неща. Целият свят не се върти около Макдоналдс, Холивуд и Кадилак.
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4632879Защото тогава ще трябва да се публикуват и тези за Русия, и твоите опорни точки тогава какво ще ги правиш?Бедността е едно на ръка, но Северна Корея е на границата на съществуването, където токът и водата не са услуги, а лукс.
79
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ ако купи 2 самолeта ще фалира, а Ким има 10 млн човека армия. Ким е светлинни години напреде и то без да има 20 трлн дълг на шията си като краварите. Народа му ликува и пее коледни песни по площадите, а в САЩ истъргват комарджиите от стените.
78
3
 
12
 
! Отговори
4632879 преди 6 години
Защо не се публикуват всеки ден статии за САЩ , за хората които живеят в гетата , милионите хранещи се с купони , децата които нямат достъп до медицински услуги , за бездомните и т.н и т.н
77
5
 
9
 
! Отговори
Аз ще помогна! преди 6 години
Другари, ако и вие искате да помогнете на братска Северна Корея, изхвърляйте зелето, пълнете бидона с ток и го носете на гръб на другаря Ким.. с кола няма да стане по техните пътища, а морския транспорт е скъп!