Тъмни нощи в Северна Корея, изпитваща остър недостиг на ток

Едва всеки трети севернокореец има достъп до електричество
5 окт 2017 22:33, Елка Василева
171
Тъмни нощи в Северна Корея, изпитваща остър недостиг на ток
Снимка: архив, Reuters

В турбинната зала на севернокорейската водна електроцентрала "Вонсан номер 5" плакат на стената гласи: "Процъфтяваща и силна страна". Когато обаче става дума за електричество, Северът е всичко друго, но не и това, пише Франс прес.

Страната постигна бърз напредък в програмата си за оръжия при управлението на Ким Чен Ун, взривявайки, както твърди, водородна бомба миналия месец и изстрелвайки междуконтинентални ракети, които очевидно включват в обсега си много от континенталната част от САЩ.

Само че близо 70 години, след като е основан, Северът страда от постоянен недостиг на енергия, илюстриран чрез сателитни снимки на страната нощем, показващи я като като голям тъмен четириъгълник между ярките светлини на Китай и Юга.

Пхенян е необичайно мрачен за столица, бледите светлинки от апартаментите често биват засенчени от луната.

Соларни панели се срещат навсякъде из градските балкони, а посред нощ студенти се събират под уличното осветление, за да четат книги.

В турбинната зала на ВЕЦ "Вонсан" има гигантска мозайка, изобразяваща митичното родно място на Ким Чен Ир, баща на Ким Чен Ун и негов предшественик като севернокорейски лидер, къщурка на свещения връх Пекту.

Няколко метра по-надолу хиляди литри вода бумтят през генератори всеки час, въртейки турбините, за да произвеждат електричество за регион на източния бряг, разказва главният инженер Чхое Йон Джун. Той посочва, че докато общата мощност на комплекса е 60 000 киловатчаса, действителната продукция е само частица от това.
"Нормализирахме производственото равнище на 25 000 киловатчаса" - малко над 40 %, отбеляза инженерът.

Официални представители признават, че недостиг има. Корейската централна телеграфна агенция цитира премиера Пак Пон Чжу да споменава "острия недостиг на електричество в страната", докато присъства по-рано тази година на церемония за първа копка на новата ВЕЦ "Танчхон".

Граждани в тъмнина

Не винаги е било така. При японското колониално управление северната част на Корея бе развита като индустриален център, а южната се приемаше за затънтено аграрно място. И когато Северът изработи националния си символ през 40-те години на миналия век, той отдаде предимство на място като язовир Супхун на река Ялу.
"Тогава те имаха най-добрите производствени мощности в Източна Азия, вероятно по-добри, отколкото в Япония, определено по-добри от където и да е другаде", казва Андрей Ланков от Korea Risk Group.

Само че след като Съветският съюз се разпадна в началото на 90-те, Северът загуби достъпа си до силно субсидирани резервни части и технически опит, а производството на електричество пое рязко надолу.

Съвсем неотдавна то се съвзе, но Ланков допълва: "Изглежда производството им на електроенергия е около половината от това, което беше в началото на 90-те години. То значително спадна".

Най-новите налични данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) сочат, че на хидроелектричеството се падат 73 % от производството на електроенергия от Севера през 2015 година, като въглищата са на второ място.

Средното потребление на глава от населението е 0,46 мегаватчаса, според МАЕ, или под една двайсета от това в съседния Юг.

Статистика на Световната банка пък показва, че едва всеки трети севернокореец има достъп до електричество.

Властите разпределят електроенергията според приоритетите. Персоналът на важни фабрики или престижни проекти като пивоварната Тедонган и лунапарка Кесон, чиито ярки светлини контрастират на фона на мрачните съседни блокове, заяви, че никога не е преживявал спиране на тока.

Стоманодобивният комплекс Чхолима, един от най-големите производители на метал в Северна Корея, има гарантирано подаване, според заместник-главния инженер Ким Гил Нам.

"Нашият стоманодобивен комплекс е много важен за държавата, така че всякакво прекъсване на електрозахранването тук ще се възприеме като огромен инцидент от национално равнище", коментира той. "Подсигурени сме с електричество според държавния план и производството ни няма ограничения".

Това често оставя обикновените граждани на тъмно.

Фалшиво разсъмване?

Те взеха нещата в собствените си ръце, като повсеместно инсталираха соларни панели китайско производство. Те са сред най-популярните артикули, търгувани на границата между двете страни, а супермаркетите в Пхенян продават 35-ватов модел, чиято стойност се равнява на около 45 долара - достъпна придобивка за много от привилегированите граждани на столицата.

В същото време енергийно ефективна нискобюджетна LED технология освети нощите на много севернокорейци, а анализатори твърдят, че в даден момент тя би могла да изпрати в миналото тъмните сателитни снимки.

Това обаче би могло да бъде фалшиво разсъмване, тъй като базовите слънчеви панели могат да захранват само осветлението и устройства, които разходват по-малко електроенергия, като телевизори например. Далеч повече енергия е нужна за електроуреди като перални машини и хладилници, да не говорим за промишлени процеси.

"Северна Корея вероятно е най-много захранваната със слънчева енергия страна на планетата", изтъква Ланков.

Той допълва: "Не е случайно, че щом преминеш границата от Северна Корея в Китай, виждаш много малко соларни панели". "Защото, когато имаш надеждна захранваща мрежа, това няма никакво значение", пояснява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам коментар, бил съм в Северна Корея, хората там умират от глад.
135
7
 
5
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Сигурно си доста млад/а. За москвич се чакаше 3 месеца, така че не говори празни приказки. Имах москвич ,който безотказно движи 20 години. Сега карам Ауди от новите, но ако и сега произвеждат москвичи бих си купил "москвич". Защо ли???
134
7
 
5
 
! Отговори
иван преди 6 години
в северна Корея си живеят доста сносно. всичко което се тиражира в Европа и Америка е голяма лъжа. Северна корея си живее добре при техния социализъм, затова либералните държави така са настръхнали. Северна корея опровергава на практика западните идеологеми. Затова е цялата истерия и тупордия на "цивилизования и проспериращ" запад.Някой нещо да коментира?????
133
11
 
11
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
"И много внимават да не се порежат щото даже и бинтове няма!" В атлантическа България има много бинтове и всякакви санитарно-хигиенни материали и консумативи за наскоро оперираните транссексуални соросилки и чисто новите им ваггини.
132
3
 
11
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
Бях в СК. Болни хора няма!! Или са здрави или са небитието поради липса на лекарства. И много внимават да не се порежат щото даже и бинтове няма!
131
10
 
4
 
! Отговори
СОРОСИЛКА преди 6 години
Аз съм соросилка. Тоест гладна сорошшка ***.
130
4
 
5
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
"Бях в Пхенян. Изключително чист град!! Мишки и плъхове няма!! Всичко е изядено!"Изядоха ги гладните сороскачи след като им спряха грантовете. Сороскач = соросски драскач.
129
1
 
5
 
! Отговори
Деду Пенчу преди 6 години
Мчи да гръмнът еднъ вудуроднъ бомбъ да им стани по светлу.
128
4
 
12
 
! Отговори
КПСС/БКП ! преди 6 години
Ким успя да надмине бай Тошо! При правешкия селянин беше 2 часа има, 2 часа няма, а при корейския няма никакъв :)Так держать!
127
6
 
12
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
Бях в Пхенян. Изключително чист град!! Мишки и плъхове няма!! Всичко е изядено!
126
3
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 6 години
Като няма какво да правят на тьмно корейците-правят деца.
125
5
 
6
 
! Отговори
В Русия съм преди 6 години
Какъв недостиг на ток бее,Ким се грижи за романтикатаааа,така ще се повиши раждаемостта
124
6
 
14
 
! Отговори
WF преди 6 години
Нашите комунисти от БСП/ДПС и русофилите искат също да ни докарат до това дередже!!
123
3
 
8
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
До анонимния заплашвачГлупости, най-много да ми пръъднеш на к.ра. Ти да не си от "умерената опозиция" та ядеш човешка карантия?
122
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТЩе ти извадя сърчицето ако те пипна ,*** недое*бан :)
121
3
 
2
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
До Анонимен 126А вятърния генератор с пърдел ли го въртиш или използваш "биогаза" за готварската печка??? Ххахахаах!
120
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че аз ползвам соларна система още от 2005 година. Също така имам и вятърен генератор. Независим съм напълно от всякакви монополисти. За електричество и отопление пари не давам. Това което вложих в ел. системата ми се върна стократно. Така ако направят всички абонати монополистите ще гризнат дръвцето. Само че абонатите им са по склонни да си купат айфон отколкото да инвестират в автономно захранване! В такъв случай ще плащат за пренос превоз щото тока им го докарват с тирове.
119
3
 
10
 
! Отговори
РАЗОБЛИЧИТЕЛЯТ преди 6 години
До анонименОллиггофрен ще викаш на баща ти че не е ползвал презерватив когато е трябвало.
118
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 789678787Ти наясно ли си ,че мизерията в САЩ е равна на богата класа в *** бе кре*тен ? Да си беден в САЩ означава да не можеш да си позволиш нова кола.Това е разликата.Бедността идва главно от *** които живеят стотици пъти по-богато от нашите ***.САЩ е най-поддържаната страна с най-елитните градове а ти ми говориш за мизерия.Колко да си жалък ?
117
3
 
15
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До до 105 106 Явно си млад. За Москвич се чакаше не 5 а 15 г.Щом се роди дете , трябваше да се направи вноска за жилище , кола и телефон ако имаш възможност.Няма разлика от БГ при соца и сегашната СК.Всички псувахме Живков , ама на ум, да не чуе комшията доносник че ще има: А де! А де! и опропастен живот.