В България, Хърватия и Унгария бият непълнолетни мигранти

Младежи са нападани и унижавани, твърдят от "Лекари без граници"
5 окт 2017 15:45, Елка Василева
86
В България, Хърватия и Унгария бият непълнолетни мигранти
Снимка: архив, Reuters

Организацията "Лекари без граници" отново обвини полициите на Хърватия, Унгария и България, че използват силови методи срещу мигранти, опитващи да влязат в Европейския съюз, включително към непълнолетни, предаде Франс прес.

"От една година нашите лекари и медицински сестри чуват едно и също, повтарящи се истории за младежи, които са нападани, унижавани и бити като кучета само защото отчаяно искат да продължат пътя си", заяви в комюнике Стефан Моасен, ръководител на мисията на хуманитарната организация в Сърбия.

През първите шест месеца на 2017 г. 92 процента от децата и младежите, отишли в мобилните диспансери на "Лекари без граници", са се оплакали от физическо насилие от хърватските, унгарските и българските гранични власти. Близо половината - 48 на сто, сочат с пръст българските власти, твърди хуманитарната организация.

"Срамно е страни членки на ЕС да използват умишлено насилие, за да попречат на тези деца и младежи да поискат убежище в ЕС", каза Моасен.

Стотици хиляди мигранти преминаха през Балканите на път за Западна Европа, преди да бъде затворен т.нар. Балкански маршрут през март 2016 г. В резултат на това няколко хиляди души останаха блокирани в Сърбия. Десетки обаче опитват всеки ден да продължат пътя си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
29
 
! Отговори
:) преди 6 години
A в Сърбия кво ги правят?
5
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, а по границите на Саудитска Арабия, Турция и Иран какво ги правят като влизат незаконно? Сигурно ги галят по главичките. Искам "лекарите без граници" да докладва пред главния имам в Риад колко са нехуманни.
4
3
 
45
 
! Отговори
факт преди 6 години
Имигрантите са не желани лица у нас и подлежат на репресия за да я напуснат.
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отчаяно искали да продължат пътя си..... Кой път и с каква цел? искат само да ги издържат до края на живота им, да извършват престъпления от всякакъв характер и да се радикализират.
2
3
 
54
 
! Отговори
ВРЕДНИ ЗА ЕВРОПА преди 6 години
Лекари без граници е мафиотска неправителствена структура с неясно финансиране. Именно тя събираше африканците от Средиземно море и ги стоварваше в Италия. Италия забрани дейността им.
1
4
 
43
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Като искат спокоен живот и да не ги бият да си стоят по родните места и да си оправят държавите!