Нобел за мир - на активисти за забрана на ядреното оръжие

Наградата е за усилията за забрана на този вид оръжия
Обновена: 6 окт 2017 13:10 | 6 окт 2017 12:51, Елка Василева
14
Нобел за мир - на активисти за забрана на ядреното оръжие
Снимка: Reuters

Нобеловата награда за мир за тази година печели Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN).

Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (1,1 милиона долара) ще бъде връчена на 10 декември в Осло.

Норвежкият Нобелов комитет награждава базираната в Женева организация "за работата й за привличане на вниманието върху катастрофалните хуманитарни последици от използването на ядрени оръжия и за упоритите й усилия да постигне основаваща се на споразумение забрана на този вид оръжия".

Изпълнителният директор на организацията Беатрис Фин е много радостна от новината, каза на пресконференция председателката на норвежкия комитет Берит Райс-Андершен, цитирана от Ройтерс.

Комитетът е избрал организацията измежду повече от 300 предложени кандидатури. Огласяването на наградата е кулминацията на тази седмица, в която бяха обявени новите нобелисти в областта на медицината, физиката, химията и литературата, отбелязва Асошиейтед прес.

Норвежкият комитет не дава информация кои са били кандидатите за отличието за мир, но уточнява, че са били предложени 215 души и 103 организации. Анализатори предполагаха, че сред основните претенденти са сирийската доброволческа хуманитарна организация "Белите каски", наред с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини за ролята им за сключването на сделката за иранската ядрена програма.

Първата Нобелова награда за мир е присъдена през 1901 г. Оттогава призът е връчван 98 пъти, като в общо 19 години не е присъждан - например в годините на Първата и на Втората световна война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
На първо време ядрените държави трябва да бъдат принудени да подпишат, че нямат право да използуват ядрено оръжие срещу неядрена държава. Това е абсолютно честно и тогава споразумението за неразпространение на ядреното оръжие наистина може да бъде спазено. Защо има забрана за използуване на химическо оръжие, защото е средство за масово поразяване, но почти всеки може да го има. По същия начин трябва да се гледа и на ядреното оръжие
12
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Не мисля, че теорията за ядрения паритет има наистина възпиращо действие и е предотвратила 3-та СВ. Архивите разкриват, че при всеки по-напече конфликт с участие на ядрена държава, същата винаги е заседавала тайно дали да не използва ядрено оръжие. Днес безумните военнолюбци все по усърдно се опитват да защитят концепцията за локален ядрен конфликт, чрез която ядрените държави винаги могат да спекулират пред неядрените. Неядрените държави трябва упорито да се борят за забрана на ядреното оръжие.
11
1
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Барак Обама-с Нобелова награда за мир.Вместо да е осъден от международен трибунал за войните в Украйна,Либия и Сирия!Явно Нобеловата награда за мир е загубила всякаква тежест.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно някои хора не чували за ядрен паритет и, че ако не бяха ядрените оръжия светът отдавна да е в състояние на трета световна война. Може да звучи парадоксално, но е факт, че именно тези оръжия за масово поразяване крепят света относително мирен, т.е. без глобален конфликт.
9
0
 
1
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
До Блокиран в Дневник 7 Точно обратното ,никоя държава не трябва да притежава ядрено оръжие. Един ненормалник и със Света е свършено.
8
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Награда за Мир трябваше да е за Путин, заради най-много произведено "възпиращо" ядрено оръжие.Така ли е ? Така е ...
7
2
 
1
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Според мен всички държави трябва да притежават ядрено оръжие и тогава ще настъпи мир, каубоите няма да демократизират наред.Така че тази награда е много неуместна.Ким наистина има повече заслуги за световния мир.
6
1
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Допълвам. "Ир" на корейски означава "човеколюбец".
5
0
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Аз очаквах да я дадат на Ким Чен Ир. Само той я заслужава в момента, заедно с някой и друг аятолах. След като дадоха тази награда на Обамата, защо да не я заслужава и Кимчо?
4
0
 
4
 
! Отговори
ако Нобел знаеше преди 6 години
как разни послушковци ще си я менкат,водени от ВИСШИ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ,просто нямаше да я основе!
3
1
 
13
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
Наградата за Мир,загуби тежест и уважение след като беше дадена на Обама а той развърза кървави агресии и преврати.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да я дадат на Ким с ядрените му оръжия никой не смее да ги нападне и се възцари мир. :-)
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким Чен Ун дислайква това.