Руските служби изземат управлението на политиката

"Новая газета": Предизборна чистка на политически играчи извън контрола на ФСС
6 окт 2017 11:15, Елка Василева
35
Руските служби изземат управлението на политиката
Снимка: архив, Reuters

Предизборна чистка на "политически играчи извън контрола на Федералната служба за сигурност (ФСС)" - така руският опозиционен вестник "Новая газета" нарича вчерашните обиски в офисите на политическото движение "Отворена Русия" и в жилищата на негови служители.

С това ФСС де факто се отчита за извършеното досега преди изборите за държавен глава през март и същевременно демонстрира сила - и пред евентуални "клиенти", които също може да обискира, и пред свои конкуренти, каквито според вестника може да има и в руската президентска администрация.

Руските тайни служби "изземат управлението на политическите процеси в страната", алармира "Новая газета".

Натискът върху политически активисти цели да покаже на Кремъл, че тайните служби решават проблемите по-ефикасно и точно те трябва да имат последната дума по политическите въпроси, обяснява изданието.

В същия стил на силова чистка бе издържан тези дни и административният арест на опозиционера Алексей Навални и на шефа на щаба му в навечерието на подготвян протест в Санкт Петербург, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Съдебна присъда срещу Навални за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му затваря пътя към изборите напролет. Навални обаче обяви свои предизборни митинги по-специално в Москва и Санкт Петербург - родния град на Владимир Путин, в събота, когато президентът има рожден ден.

"Новая газета" свързва с ФСС и започналата ротация на елитите в руската провинция, където се назначават нови губернатори, след като трима глави на региони бяха арестувани. А след като бе пратен под домашен арест режисьорът Кирил Серебреников, обвинен във финансова измама, властите заявили "с голям отзвук", че ФСС контролира директно и културната политика в Русия.

В московската централа на ФСС формално все още няма специален политически отдел, но влиянието на "цивилни агенти" върху политическите решения се усеща все повече и продължава да расте, констатира "Новая газета".

Тайните служби в Русия може да получат пряк контрол върху предизборната кампания, превръщайки президентската администрация в проводник на своите решения. Тези служби набират сила "на фона на кланови конфликти, в които се инвестират основните сили на другите участници в руския политически пазар", добавя опозиционният вестник.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натиска цели да покаже на Дума-та там където решават как да се вписват партиите Русия -1,2,3 и другите русийски такива,а на Кремъл какво ще му показват като са в негово подчинение и през неговите врати минават от врата на врата,че на вратата на еди кой си на влизане,а на излизане кой как си бае на нашивките.
10
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
политическото движение "Отворена Русия" - все едно чувам "Америка за България", "Отворено Общество" или пък "Български Хелзински Комитет", като последният не е нито Български, нито Хелзински.. абе и комитет не съм сигурен дали е...Бой по каските
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Писах други, а не хубави. Ако държиш да си информиран, а не заливан (облъчван) с едностранчива информация, можеш и сам да ги намериш.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То щото в САЩ Агенцията за национална сигурност и ЦРУ въобще не влияят на политическия процес. Ама грам дори.
7
9
 
22
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Бедните руснаци са обственици на около 300 000 имота в България.Всичките до един луксозни - основно по морските ни и планински курорти.Средният българин от богата просперираща и преуспяваща европейска България, изплаща заем до живот за гипскароненото си жилище с течащ покрив в периферията на София.
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Ами съобщи ни ги тези хубави новини за Русия.
5
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда. Лаврентий Берия сигурно би бил доволен ако можеше сега да види какво става в Русия!
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% не стигат!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Никак не е лесно, защото трябва да се избират само негативни и злепоставящи Русия новини.То има и други новини, но тях може да ги четеш другаде, но не и тук!
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересен диалог днес между Антон Тодоров и Николаев в сутрешния блок:"Виктор Николаев: Една шайка ли стои зад грипен, това ли искате да кажете?Антон Тодоров: Изключително силни думи употребявате, ще ви изядат хлябаВиктор Николаев: Те не са мои.Антон Тодоров: Колежката ви и тя беше тръгнала малко в една посока, ама ето, виждам, че липсва столчето и"
1
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време беше да пуснете трета статия против Русия.Не може до 11 часа да има само две.Работодателите ви Суджуци ще ви дърпат ушите.Иначе за нормалните хора е ясно, че в БГ се води невиждана медийна ХИБРИДНА война срещу Русия и руснаците в услуга на Брюкселските зелки.