Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!

В България и Русия е най-малка тревожността дали ще бъде използвано
6 окт 2017 22:22, Елка Василева
208
Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!
Снимка: Gallup International

Сериозен е страхът, че може да бъде използвано ядрено оръжие, сочи проучване на Gallup International по повод напрежението около Северна Корея. В същото време се регистрира много малко желание за военен отговор.

43% от анкетираните в експресен сондаж на Gallup International вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“.

Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на КНДР Южна Корея (35%).

Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

 В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея, общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици проучването показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време.

Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

При проучването бяха интервюирани общо 17 107 души в 14 държави в световен мащаб. 

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция“, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Още по темата

„Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги," посочва Кънчо Стойчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече дразниш пинчера,толкова повече се скъсва от лаене!!Изкуството е да излъжеш и да ти повярва на цял свят,че всъщност пинчера е зъл бултериер или дого аржентино срещу които заплашените да вземат мерки!!И така........Южна Корея и Япония правят нови поръчки на военнопромишленият ти комплекс за модернизирани сопи с които да претрепят звяра!!А,че звярът всъщност е пинчер.........кой има толкова мозък да мисли??
117
10
 
10
 
! Отговори
Камен преди 6 години
Обяснението е просто - държавите, в които сме живели в комунизъм знаем как комунистическите режими обичат да преувеличават възможностите си. Ясно ми е, че Ким колкото и да се бие в гърдите ще го смачкат за дни.
116
0
 
2
 
! Отговори
до 169 Куренцо Лапас преди 6 години
Симпътизиръм ти ....
115
11
 
30
 
! Отговори
Звездния ни рожденик преди 6 години
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН!!! Да е жив и здрав още хиляди години, Господ здраве да му дава да довърши гнусната кашерна империя на злото наречена САЩ!Наздраве ребята, тавариши и молодци!
114
2
 
22
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Това е по-скоро анализ доколко американската пропагандна машина си е свършила работата.Трябва да признаем,че са много добри в тая дейност,макар да има известни пропуквания напоследък!Иначе за мислещите хора е пределно ясно,че единствената причина за тая криза е желанието на САЩ да свалят насилствено властта в Пхенян.То като че ли навсякъде другаде не е така....
113
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичащите Ким и неговия комунизъм, моля, преместете се да живеете в неговия Рай, да се насладите на свобода, равенство, братство, на високо калорична храна и светлина. Моля, побързайте, желаещите вече се бият и няма да има места! Му-ха-ха!!!
112
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами как да вярват, българите и руснаците се нагледаха и наслушаха на политически дитирамби последните 20-30 години, нагледаха се на политици-наглеци, които не се свенят да лъжат за всичко. Как да вярват, че изобщо има криза някаква, и че тя не е поредният балон за ограничаване на гражданските права на хората, да ги стресират и държат на късо въже. Айде стига с вашите измислени кризи, като нищо са се договорили с корееца той да тормози неговото население, а те тяхното.
111
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гладомора в Украйна е предизвикан от местните комунисти, които са били украинци. Както в Българиа комунистите не бяха руснаци, а българи. Получило се е така, защото местните комунисти преди да дойдат на власт са били аутсайдери, работещи за фермерите и за тези, които са имали земя. В момента, в който са получили власт да им конфискуват имущество или продукти, са го правели с озлобление и ожесточение, на което са способни само украинците.
110
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През лагерите в Русия са минали към 25 милиона души за около 30 години. От тях 95% са били криминални и 5% политически. За всичките 30 години са умрели към 6 милиона. В САЩ също е имало трудови лагери. 99% от хората са били семейства на фаалирали фермери. Това се случва по време на втората индустриализация. За период од 12 години през тях са минали към 40 милиона души. В първите 8 години са умрели 15 милиона души. Нито един от тях криминален или политически. Просто банките са им взели фермите.
109
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея." - ПЪЛНА ГЛУПОСТ.Не. По скоро показва какъв процент от хората смятат, че САЩ ще нападне Северна Корея и с това ще ги предизвика да отвърнат с ядрен удар.
108
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
политиката на САЩ винаги е агресивна.Първо се пробва чрез организиране на преврати и вътрешни конфликти с цел сваляне на законната власт.Ако това не проработи,обявяват съответната страна за заплаха за САЩ и я нападат.Избиват бомбандират и сменят властта.С КНДР това не става.ЦРУ не може да спретне преврат на Ким,а и да ги нападнат не смеят,щото Ким е по .луд и от Дони.Ако стане нещо,първо ще замине Южна Корея,Япония и Китай.А ние тук ще продължаваме да обичаме Бойко и да си живеем животеца.
107
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** до трола, майно льо...
106
1
 
8
 
! Отговори
До трак ли мрак ли с преди 6 години
Ти май вноса на китайски *** и препорадажбата им я смяташ за иконмика.....или строежа на мол....
105
1
 
16
 
! Отговори
ХУЙ за Краварите - 2 преди 6 години
Въоръжените сили на САЩ винаги са показвали страхливост и жестокост към мирното население.-Дрезден - сринат до основи, в града няма нито един войник по време на бомбардировките-Хирошима и Нагазаки - загиват предимно жени, старци и деца-Виетнам - спомнете си снимката на голото момиче, което бяга и плаче от армията на САЩ-Ирак - над 1 млн загинали жени и деца-Афганистан - бомбардировки над сватби и погребения-Сърбия - бомбардировки на телевизията, заводи, електропреносни мрежи, мостове
104
2
 
11
 
! Отговори
ХУЙ за Краварите преди 6 години
Ако има някой от който да ме е страх това е правителството на САЩ. През II Св. Война Xитлep натиска Борис да прати войници на източния фронт. За да излезе от ситуацията, Борис обявява СИМВОЛИЧНА война на САЩ и Англия, в резултат на което краварите сриват София от бомбардировки. САЩ попиляват също Дрезден след като виждат, че ще бъде завзет от войските на СССР. Накрая, за да покажат кой ще бъде новия господар пускат атомните бомби над Хирошима и Нагазаки. Във Виетнам убиват над 1млн жени и деца.
103
0
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Не се хабете братя. Резултатите от това "проучване", ако изобщо го е имало показват единственно - как работи пропагандата и доколко медиите в съответната страна преуспяват да пълнят на хората главите със страхове. Даже и Тръмп не знае дали ще пусенат ракетите с ядрено оръжие. По важното е да се покаже че го има и то може да стигне и до Великата нация.
102
1
 
2
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
Значи от утре в България да оставят само два университета - един за майстори, инженери и бояджии, и един за програмисти. :) Обаче не може цялата нация масово да се преквалифицира в едно или две направления. Трябва и някой да произвежда реална продукция, която да се продава на достъпни цени, за да се създава оборот, което е от полза за икономиката. Не само от ЛИДЛ и БИЛА да се взимА за 3000 трудно ще намерите човек, когато за същата работа в спомената от теб Германия ще взима два-три пъти повече.
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядрено оръжие притежават още доста държави. Защо трябва да се боя точно от С К? Заради истерията на Сащ? Или за това, че Ким им отговори достойно? И не се наведе като един наш Премиер? Сащ си развява непраното бельо по света, държи се арогантно, но пред тях трябвало да се прекланям.
100
2
 
10
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
Кажи ми къде има истинска работа? Къде отвориха заводи или фабрики за нещо? Колко ферми се създадоха и каква помощ получават те от държавата? Какво произвеждаме, можеш ли да ми кажеш? Истинска работа = реално производство. Да вдигаш слушалката в колсентър, да обслужваш касите в някой супермаркет, това ли имаш предвид под "работа"? Това си е чиста форма слугинаж - вършиш мръсната работа на някой частник, а след това той ти плаща с огризките от реалната си печалба. Това не е работа, а експлоатация
99
1
 
15
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
Какво да се страхуваме? Че състоянието на държавата ни е като след ядрена война. Ние се държим на изкуствено дишане - едни еврофондове и това е. Колко са българите с физически и психически проблеми, с алкохолизъм и наркомании, с дългове, и живеещи на прага на оцеляването(предимно пенсионери), бити, изнасилвани и унижавани от ***, с политици, които си правят откровена гавра с всички българи и всичко българско. Една ядрена ракета ще е избавление за 90% от хората в тази страна...