Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!

В България и Русия е най-малка тревожността дали ще бъде използвано
6 окт 2017 22:22, Елка Василева
208
Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!
Снимка: Gallup International

Сериозен е страхът, че може да бъде използвано ядрено оръжие, сочи проучване на Gallup International по повод напрежението около Северна Корея. В същото време се регистрира много малко желание за военен отговор.

43% от анкетираните в експресен сондаж на Gallup International вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“.

Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на КНДР Южна Корея (35%).

Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

 В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея, общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици проучването показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време.

Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

При проучването бяха интервюирани общо 17 107 души в 14 държави в световен мащаб. 

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция“, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Още по темата

„Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги," посочва Кънчо Стойчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
Не знам какво си мислеха че правят , ама от разградения СССР се пръкна капиталистическото чудовище Русия ! Насметоха ги в Сирия , отхапаха им от оръжейния бизнес , пропукаха НАТО , заформиха двуполюсен модел , който набира мощ с часове ! Само гледай с отворени очи !
97
4
 
5
 
! Отговори
Путин преди 6 години
ще направя русия ко4ина от ново
96
2
 
8
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
Русия е велика държава!
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мин Здрав одобри боряшника пак за пиене О РАДОСТ о слава вся русия ликува )))
94
3
 
8
 
! Отговори
редник преди 6 години
САЩ наистина много се излагат ! Мислех ги за по сериозен противник !
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До патова ситуация --това от ПАК одобрения за пиене боряшник ли ти го измислиха тъпите руски *** ---
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, човек!На 1.05.86-та на манифестацията цялото политбюро барабар с правителството бяха на мавзолея гологлави и махаха на народа. Друго да не е ама поне себе си щяха да опазят. Явно и те толкова са знаели.
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 104 леко бе ватенке-- сега сте братя славяни с турците Виж си опорките ... и му мисли с колко ще пада русия Пред собствена публика и Путин -- щото футбол с тролене и кухи руски глави не става )))
90
4
 
6
 
! Отговори
патова ситуация преди 6 години
Ако САЩ нападнат КНДР-Япония и Южна Корея ще изчезнат плюс убити 2милиона американци!
89
2
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Не е необходимо Ким да използва ядрено оръжие, говедарите ще се избият сами на малки групи от по 60 човека, по време на кънтри фестивали.
88
1
 
3
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До Анонимен 109 ами стават такива работи се пак именно БКП навъди от 127 хиляди роми от преди 9. 1944 до над 1 милион 200 хиляди през 1989 ФАКТ
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смърт на мускалите
86
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко милиона са жертвите на комунистическия терор избитите цели семейства, но по времето на комунистическият терор България стигна почти 10 милиона население, а днес при евроатлантическото партньорство се стопи на 5,7 милиона и е първа по смъртност в света.
85
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не попадне в неговия двор, защо да го интересува българина. Така сме се съхранили 500г. и затова още 500г. пак така ще прекараме, без да ни интересува какво става извън нашата ***!
84
0
 
3
 
! Отговори
Неутрален преди 6 години
Слабо ме вълнува
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4е за какво да се страхуваме знаем как е при комунизма .... за да полееш една леха ... ако има вода няма да има марку4 --- ако се намери марку4 ще спрат водата -- та такивамити работи със северна корея
82
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
САЩ са единсвените в историята които са използвали ядрено оръжие. При това не срещу военни обекти ами срещу цивилно населени като избиха близо половин милион мирни граждани. А Северна Корея се чуди как да се опази от "демократизацията" на САЩ и от десетилетия се бори с икономическите санкции и изолация, изобщо не им е до това да нападат света с ядрени оръжия. Но янките ако ги нападнат ще настъпят мотиката, затова откачалкта от Белия дом така се пени.
81
4
 
6
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 6 години
Говедата ще бъдат изпечени на бургери в атомната закусвалня на Ким Биг Чен Бургер Кинг.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решенията на т.нар. "народен съд" до едно са били одобрявани от комисия, съставена от държавите победилки, в която числен превес са имали САЩ и Великобритания! Та такива ми ти работи. Нема какво да обвинявате комунистите. Съвсем на друго място е заровено кучето.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хакам им го в устата на тия