Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!

В България и Русия е най-малка тревожността дали ще бъде използвано
6 окт 2017 22:22, Елка Василева
208
Светът се страхува от ядреното оръжие на КНДР, ние – не!
Снимка: Gallup International

Сериозен е страхът, че може да бъде използвано ядрено оръжие, сочи проучване на Gallup International по повод напрежението около Северна Корея. В същото време се регистрира много малко желание за военен отговор.

43% от анкетираните в експресен сондаж на Gallup International вярват, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“.

Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на КНДР Южна Корея (35%).

Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

 В страната, която е под най-голям пряк риск - Южна Корея, общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

Независимо от напрегнатата реторика през последните седмици проучването показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение - средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време.

Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове - 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% - военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

При проучването бяха интервюирани общо 17 107 души в 14 държави в световен мащаб. 

„Този бърз сондаж беше направен в целия свят само за 10 дни, отразява мнението на повече от 1 милиард души и покрива две от държавите „суперсили“ – САЩ и Русия, двете може би най-пряко засегнати държави – Япония и Южна Корея, както и двете основни държави в ЕС – Германия и Франция“, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Още по темата

„Сондажът показва степента, в която хората се притесняват от ядрената дейност на Северна Корея. Въпреки тези страхове явно мнозинство предпочита дипломатическо и мирно разрешаване на кризата. В Япония общественото мнение е разделено между мирните и военните действия, което е напълно разбираемо, тъй като заедно с Южна Корея Япония е в най-голям риск; и следователно логиката е, че е по-добре проблемът да бъде решен веднъж и завинаги," посочва Кънчо Стойчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
По времето на комунизма когато бяхме с Русия нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме на запад а сега когато сме със САЩ при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани и можеме да бегаме на запад.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти откога стана българин?
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти откога стана руснак?
15
3
 
13
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Статията е христоматиен пример на платена провокация. С всичките ми резерви към интелекта на авторката е абсурдно да е толкова ......./няма да пиша "т ъ п а" щото е ме изтрият/ :)) 1."коментира Кънчо Стойчев, президент на световната Асоциация Галъп интернешънъл.:)))))))))))"Светована асоциация Галъп интернешанъл" НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!Има "ГАЛЪП" която в момента съди Кънчо и компания за кражба на име!! 2. Как с "интервю" на 15 000 човека се прави "представителна извадка" за един милиард?????
14
3
 
20
 
! Отговори
оон преди 6 години
Ким препарира рижавия пуяк!
13
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците сме против България!
12
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът не се страхува. Страхува се САЩ.
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме с Русия!
10
1
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До псевдоУМЕН"Ако на 56% му викаш намаляване, значи си зле с математиката. Познанията ти в тази наука се свеждат единствено до възможност да си преброиш десетте цента грант. Не ставаш и за юдейски слуга че там трябва да можеш да броиш до 30."Ако на 27% им викаш 56%, значи си зле не само с математиката. Познанията ти в тази наука се свеждат единствено до възможност да си преброиш десетте рубли. Не ставаш и за руски любовник, че там трябва поне да държиш на пиене.
9
5
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До псевдоУМЕН "Радостното е, че естествения подбор си върши работата, и през последните години броя на русофилистичните *** драстично намаля!"Ако на 56% му викаш намаляване, значи си зле с математиката. Познанията ти в тази наука се свеждат единствено до възможност да си преброиш десетте цента грант. Не ставаш и за юдейски слуга че там трябва да можеш да броиш до 30.
8
2
 
4
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Задача за третокласници: "Напишете статия която да тест за интелигентност на читателите"..........тази е за оценка 4+............преписала *** Василева
7
19
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Радостното е, че естествения подбор си върши работата, и през последните години броя на русофилистичните *** драстично намаля! Така че, има светлина в тунела!
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не смее да употреби ядрено оръжие та дори и рижавата перука. Ким може да употреби ядрени ракети само при положение че рижавия го провокира. На ким идеята е да го признаят за ядрена държава и да го оставят на мира. Не го ли провокират всичко ще е мирно и спокойно. Но по всичко изглежда че перуката ще си начеса достойнството защото Ким му бръкна отзад. От това бъркане на рижавия му се такова макята и сега ще иска да си върне еването! Но ще им се стъжни положението на южно корейците!
5
6
 
33
 
! Отговори
Долу САЩ преди 6 години
Искаме сега такава анкета и за САЩ. Нормалните хора по света се страхуват от дивите говедари, а не от корейците. Щото краварските урроди веднъж вече използваха атомно оръжие срещу мирно цивилно население. Каква е гаранцията че няма да го направят пак? Изрродът си е изроддд.
4
2
 
29
 
! Отговори
Berba преди 6 години
Мен ме е страх от суджук главтаря
3
9
 
40
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
За съжаление расте процентът на дебилните българи. Цели 37% шорошшки *** е твърде много за майчица България. Това е и електоратът на Плювналиефт и Герб. Не отиваме на добре
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааа...Страх лозе пази!Много им се,ще някои да са над другите!Ам в природата винаги има баланс!!
1
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имаме си въртоглави комунисти и майка на нацията, за какво да ни е страх.