Затвореният клуб на ядрените сили – кои са те

Над 90% от световните запаси от атомни оръжия са в ръцете на Русия и САЩ
6 окт 2017 19:29, Елка Василева
46
Затвореният клуб на ядрените сили – кои са те
Снимка: архив, Reuters

Над 90 процента от световните запаси от ядрени оръжия са в ръцете на Русия и САЩ. Те заедно с още седем страни, сред които и Северна Корея, сформират клуба на ядрените сили, предаде Франс прес.

Тези държави притежават общо около 15 000 ядрени бойни глави. Около 4000 от тях понастоящем са разгърнати и готови за употреба според оценка на Федерацията на американските учени.

Досега само САЩ са използвали ядрено оръжие, на 6 и 9 август 1945 г. срещу японските градове Хирошима и Нагасаки. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на Втората световна война. При тях загинаха съответно 140 000 и 70 000 души.

През 1968 г. бе подписан Договорът за неразпространение на ядрените оръжия. Той влезе в сила през 1970 г. Споразумението задължава петте страни, които официално притежават ядрено оръжие - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай - да не прехвърлят ядрени военни технологии на други страни. Договорът освен това забранява на държавите, които нямат ядрено оръжие, да се сдобиват или да произвеждат такова.

Оттогава няколко страни обявиха, че се отказват от своите ядрени военни програми. Швеция направи това през 1968 г., Швейцария - година по-късно, Южна Африка - през 1991 г., както и бившите съветски републики (без Русия).

Въпреки Договора за неразпространение на ядрените оръжия четири страни се сдобиха с такива - Пакистан, Индия, Израел (който никога нито е потвърждавал, нито е отричал твърденията, че има ядрени оръжия) и Северна Корея. Първите три изобщо не са подписали споразумението, а Пхенян обяви през 2003 г., че се оттегля от него.

Сред учените, обвинени, че са участвали в разпространение на ядрени оръжия, е пакистанецът Абдул Кадир Хан, смятан за герой в Пакистан, защото помогна на страната да се сдобие с първата си атомна бомба. През 2004 г. той призна, че е продал "ядрени тайни" на Иран, Либия и Северна Корея. През 2009 г. Кадир Хан се отметна от думите си, след като прекара няколко години под домашен арест.

Иран е смятан за специален случай. Заподозрян от международната общност, че се опитва да разработи ядрено оръжие, той сключи през юли 2015 г. споразумение с петте постоянни членове на Съвета за сигурност плюс Германия. Договорът гарантира, че иранската ядрена програма е с граждански цели. В замяна международните санкции срещу Иран бяха отменени за период от 10 години.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: ядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ТВА МУ СЕ ВИКА НА ГОЛ ... ЧИФТЕ ПИЩОВИ... БЕ ТИЯ КОРЕЙЦИ ПАСАТ ТРЕВА, АМА С ЯДРЕНА ПРОГРАМА! КАТО БГ НАВРЕМЕТО - С 55ДОЛАРА ЗАПАЛТА, АМА ЛЕТИ В КОСМОСА...
14
1
 
19
 
! Отговори
PD преди 6 години
Обърнете внимание на Пакистан. Почти не влиза в фокуса на медиите, но за сметка на това е основен играч в подготовката на терористи. Първи приятели са на Ердоган, Зад тях и тяхната военна сила, стои основен играч, който също е пропуснат в статията. Причината е, че същия този играч, владее медийното пространство, и е умел в контрола на информацията.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Личи си от къде Ким пазарува дрехи ... облечен е като секретар на КПСС!
12
10
 
1
 
! Отговори
ДО 15 преди 6 години
МИ АЙДЕ ОПИТАЙТЕ СЕ ДА Я ИГНОРИРАТЕ ДЕ... САМО ЛАЕТТЕ ТУКА, ДОКАТО РУСИЯ ЧИННО ПОДПИСВА ТАМ КАКВОТО И СЕРВИРАТ В ООН - САНКЦИИ ТАМ И ДРУГО...
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Действията на САЩ по никакъв начин не ме плашат и не ме спират, а обратното - те потвърдиха, че избраният от мен път е правилен и той трябва да се следва докрай. По всяка вероятност ще се наложи да укротявам с огън изкуфелия американски старец" заяви Ким Чен Ун.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ вече са само една регионална сила която може да бъде игнорирана.
9
1
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
бахаххаха, не знаех че юар са имали адрена програма, смятай ако негpите дето дойдоха след апартейда бяха докопали ядрено оръжие, щеше да е като оня клип с *** и калашника
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бузанчо.
7
4
 
14
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Все ми е тая Русия дали е на колене. Боли ме обаче, че България е нагьзена
6
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебелият очилатко ще се пръсне от тлъстина. Значи дълго ще цвърчи като го изпържи Чичо Дончо. А Чичо Дончо му готви малка изненада, докато скочи да издаде заповед и ще бъде изпарен. Жалко, че заради него ще загинат милиони невинни. Но щом го търпят, значи приемат съдбата си.
5
10
 
17
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ядреното оръжие най-доброто предпазно средство срещу краварския ботуш!Ако България имахме нямаше сега да сме под американско робство а щяхме да бъдем свободна и независима държава гледаща си националните интереси!
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На краварите работата им е спукана преди време фирмата Сиеменс им натъпка ядрената програма с вируси он типа Стъкснет. Германия може да озапти краварите винаги когато си поиска или да ги накара да играят касачок. Меркел е член на ядрения клуб без да притежава оръжие ,а неин представител в клуба е Тръмп.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До колкото знам и Саудитска Арабия има след като са финансирали пакистанската програма.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЖЕ ВЕЧЕ ДА ПОЗДРАВИМ СЕВЕРНА КОРЕЯ КАТО НАЙ НОВИЯ ЧЛЕН НА КЛУБА НА ЯДРЕНИТЕ ДЪРЖАВИ.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нн