Затвореният клуб на ядрените сили – кои са те

Над 90% от световните запаси от атомни оръжия са в ръцете на Русия и САЩ
6 окт 2017 19:29, Елка Василева
46
Затвореният клуб на ядрените сили – кои са те
Снимка: архив, Reuters

Над 90 процента от световните запаси от ядрени оръжия са в ръцете на Русия и САЩ. Те заедно с още седем страни, сред които и Северна Корея, сформират клуба на ядрените сили, предаде Франс прес.

Тези държави притежават общо около 15 000 ядрени бойни глави. Около 4000 от тях понастоящем са разгърнати и готови за употреба според оценка на Федерацията на американските учени.

Досега само САЩ са използвали ядрено оръжие, на 6 и 9 август 1945 г. срещу японските градове Хирошима и Нагасаки. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на Втората световна война. При тях загинаха съответно 140 000 и 70 000 души.

През 1968 г. бе подписан Договорът за неразпространение на ядрените оръжия. Той влезе в сила през 1970 г. Споразумението задължава петте страни, които официално притежават ядрено оръжие - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай - да не прехвърлят ядрени военни технологии на други страни. Договорът освен това забранява на държавите, които нямат ядрено оръжие, да се сдобиват или да произвеждат такова.

Оттогава няколко страни обявиха, че се отказват от своите ядрени военни програми. Швеция направи това през 1968 г., Швейцария - година по-късно, Южна Африка - през 1991 г., както и бившите съветски републики (без Русия).

Въпреки Договора за неразпространение на ядрените оръжия четири страни се сдобиха с такива - Пакистан, Индия, Израел (който никога нито е потвърждавал, нито е отричал твърденията, че има ядрени оръжия) и Северна Корея. Първите три изобщо не са подписали споразумението, а Пхенян обяви през 2003 г., че се оттегля от него.

Сред учените, обвинени, че са участвали в разпространение на ядрени оръжия, е пакистанецът Абдул Кадир Хан, смятан за герой в Пакистан, защото помогна на страната да се сдобие с първата си атомна бомба. През 2004 г. той призна, че е продал "ядрени тайни" на Иран, Либия и Северна Корея. През 2009 г. Кадир Хан се отметна от думите си, след като прекара няколко години под домашен арест.

Иран е смятан за специален случай. Заподозрян от международната общност, че се опитва да разработи ядрено оръжие, той сключи през юли 2015 г. споразумение с петте постоянни членове на Съвета за сигурност плюс Германия. Договорът гарантира, че иранската ядрена програма е с граждански цели. В замяна международните санкции срещу Иран бяха отменени за период от 10 години.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: ядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До АнонименСлучая със Су-то беше направена чиста засада при положение че имаше договорка преди това.Това е все едно да вървиш по улицата в тъмното и някой зад теб тихо да те измлати с метална тръба...и е добре,че Путин тогава успя да балансира за пореден път между тези които настояваха веднага за удар по Турция.Не се залъгвайте с член 5,САЩ няма да влезе в директен сблъсък с Русия.Да руснаците ще бъдат унищожени почти напълно но САЩ ще са като след рейд на ланголиерите...
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак до 39Човека използва метафора бе пич.....
33
0
 
8
 
! Отговори
Масово унищожение преди 6 години
Хора... 15000 ядрени бойни глави! Всяка от тях в състояние да нанесе страхотни поразии! Да не би да си мислите, че ще има оцелели при термоядрена война?! Тези бомби са в състояние да заличат цялата Галактика! От подобен вид война няма да има победители! Просто човечеството ще се самоизтреби!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако технологията Хибини беше крадена от американците, то кораб от класа на Доналд Кук щеше да има защита срещу нея. А се оказа, чен яма. А щом няма, значи, че американците нямат тази технология и нямат защита срещу нея. Стигат ли толкова уроци по мислене или още е нужно за да бъдат образовани необразованите, научени ненаучените и нaибaни нeнaибaните?
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Международните санкции за Иран не са напълно отменени. Точно това в момента се коментира в иран и точно за това в момента Тръмп излиза от договора с Иран. Статията е непълна или заблуждаваща. Скоро Иран ще имат ядрено оръжие заради САЩ. А САщ не желаят да прекратят санкциите срещу Иран защото последния има намерение да търгува във всичко друго, но не и в американски долари. Което е разбираемо, понеже американците нанесоха най - много щети на иранците.
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В случая за Доналд Кук не е нищо особено и то е крадена американска технология.
29
5
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
"Във военно дело са най-добри технологично.Да си припомним за есминеца Доналд Кук и съдбата на неговия екипаж ...."Ами да си припомним, СУ-то което "заглуши" радарните системи на Доналд Кук с невероятната си технология разработена в Клужкия радиотехнически институт, впоследствие беше изненадано изотзад от един турски F-16, и изпратено в небитието, без дори да разбере, че комшиите са го прихванали .... !!!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев, ти доскоро ни наричаше селяни, сега вече сме селяни прости, скоро кой знае какво ново ще добавиш...аз влизам в този сайт да прочета коментарите, а твоите препратки към аграрна България са уникални.....
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
засменият домат иска да играе с големите акули, ама не му стигат възможностите.не му пречи да експлоатира собствения си народ, въпреки, че е заложил на битата карта. болни мечти, болни амбиции.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във военно дело са най-добри технологично.Да си припомним за есминеца Доналд Кук и съдбата на неговия екипаж
25
3
 
17
 
! Отговори
42 преди 6 години
ДО 24ПОРЕДНИЯТ ПОВЪРХНОСТЕН ЧОВЕК, ЧУЖДОПОКЛОННИК. ТИ, КАТО ПОЖИВЯ В САЩ, КАК РАЗБРА КАТО ОБИКНОВЕН ЦИВИЛЕН ИЛИ ДОРИ АРМЕЕЦ НА КАКВО НИВО СА ВОЕННИТЕ ИМ ТЕХНОЛОГИИ, СПРЯМО ДРУГИ СТРАНИ. ИЛИ СИ ПИШЕШ ЗАСЛЕПЕН ОТ ПРОПАГАНДАТА, КОЯТО ТЕЧЕ И ТАМ, ЧА СА НАЙ- ДОБРИ И В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ОРЪЖИЯ.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЮАР като имаше атмни бомби какво, да не би режима на апартейд да не се срина
23
7
 
10
 
! Отговори
Ку-ку преди 6 години
до 24Ти, колко пъти си ходил в Северна Корея, че знаеш дали имат ток там хората ?
22
9
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Бедни ми, евроатлантически краварчетата, вие един Башар Асад на слабо въоръжена Сирия не успяхте да свалите, а си мечтаете за Ким ...Забравете Северна Корея, защото войната във Виетнам ще ви се стори като детска игра в сравнение с това, което ви очаква в КНДР.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИМ ДА ИНВЕСТИРАА В БИОТЕХНОЛОГИИ - ДА МИНАВАТ НА ФОТОСИНТЕЗА, ЧЕ С ТИЯ САНКЦИИ))))))))))))))))):
20
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам омразата към САЩ, към външната им политика. Ако имате възможност да посетите и поживеете в САЩ, ще разберете, че тази държава се развива бързо. Във военно дело са най-добри технологично. Не подценявам Русия, уважавам армията и опита им. Но СК да се мери със САЩ, това е смешно. След като Бай Дончо ги предупреди, кой знае къде се е заврял очилатия плъх, в някое подземие и се моли да не го изпържат. Държава в която хората живеят като скотове, без ток и храна, без лекарства, няма шанс.
19
11
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Имаш бомба - имаш суверенна държава. Нямаш бомба- имаш играчка в ръцете на великите сили. Иран е държава - Германия е марионетка. Въпрос на време е Турция да има бомба.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев, брато, петък е и ти пак си на як материал!Кажи от къде купуваш това якото бе ***! И аз искам!
17
9
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
На фащ е достатъчно само една атомна бомба точно в средата над тях да се взриви и цялата им електроника е аут от емп импулса!Една единствена :)
16
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУБЛАДЖИИ, АКО ПРИЕМЕМ ДАННИТЕ ОТ СТАТИЯТА И ПАРИТЕТ МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ, НЕ ВИЖДАМ КВО ЗЛОБЕЕТТЕ ЗА КИМ. ТОЙ СЮРМАА С 3 РАКЕТИ ЗАПЛАШВА ТРЪМП С 6 000 РАКЕТИ. СМЕШНО, А? НАЛИ! СМЕШНИЦИ СТЕ!