Хиляди полски католици се събраха и се помолиха за мир по света

Мнозина смятат, че проявата е антимюсюлманска
7 окт 2017 21:01,
11
Хиляди полски католици се събраха и се помолиха за мир по света
Снимка: БТА

Хиляди полски католици се събраха днес на стотици места по дългите общо над 3500 км граници на Полша, за да се помолят заедно на Дева Мария и Бог за мир в Полша и по света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Необичайното събитие беше организирано от миряни католици, но беше подкрепено и от полските църковни власти, като в 320 църкви в 22 епархии се състояха специални религиозни служби.

Проявата се разглежда от мнозина като антимюсюлманска, тъй като организаторите заявиха, че тя отбелязва годишнината от морската битка при Лепанто през 16-ти век, когато християнски съюз (Свещената лига) разгромява силите на Османската империя в Йонийско море.

Макар организаторите да настояват, че религиозната проява не е насочена срещу никоя група, някои участници споменаха страха от исляма сред причините да се включат в общата молитва. Мнозина от тях бяха пропътували големи разстояния, за да участват в нея.

Полша граничи с Германия, Чехия, Словакия, Украйна, Беларус, Литва, Русия и Балтийско море, припомня Франс прес.

В молитвата се включиха и моряци на риболовни кораби. По реките каяци и платноходки образуваха верига, съобщиха полските медии, които отразиха подробно събитието.

В литургия, предавана пряко от влиятелното консервативно католическо Радио Мария, архиепископът на Краков Марек Йендрашевски се обърна към вярващите с апел да се молят "за другите европейски нации, за да осъзнаят те, че трябва да се върнат към християнските корени, за да остане Европа - Европа".

"Главната цел на таза проява е да се помолим за мир", припомни на свой ред председателят на Полската епископална конференция, архиепископът на Познан Станислав Гондецки, пред радио Ер Ем Еф Еф ЕМ (RMF FM).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те християните, 2000 години вече имат пълна власт над повечето свят, да виждаш някъде доброта от делата им и молитвите им? За исляма даже няма да споменавам, тази религия трябва да се обяви за анточовешка. Каква молитва, какви пет лева!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми това не са българи а поляци!!! с молитва насаждаш доброта господа бай ***..........
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като се помолиха? Да не би това да промени нещо? Тез богове, на които се кланят и християни и мюсюлмани, ако искаха мир и благоданствие по света, така щеше и да бъде. Ама не е! Всеки логично мислещ човек би стигнал до истината - че именно тези богове са създателите на злото на нашата Земя.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо молитва може би ще е по-разумно да хванат по една пушка. Щото *** нашественици с молитви не се спират. За тях трябва доста кютек и никаква милост.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето заради такива неща поляците ще оцелеят, докато другите европейски нации загиват...
4
2
 
17
 
! Отговори
Чивас преди 6 години
До Анонимен 1Явно някой друг е психично болен. Това са обикновени граждани и те проявяват гражданска смелост, дано политиците се събудят ... А иначе е много лесно да си седиш удобно пред компютъра и да плюеш
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
POMOGNI SI SAM ZA DA TI POMOGNE I BOG BOG DAVA ALA V KOSCHARA NE VKARVA
2
0
 
22
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Османската империя е агресора не само в тази битка ами и във всички в които те участват. Заради болните амбиции на османските султани са избити милиони християни. Да не говорим за 5 века робство и издевателство на османските управници връз християните. И молитвата ли била против исляма? Имало хора които заявили че се страхували от исляма... Така е, трябва да посрещнем с радост терористите и да ни е едно такова весело да ни избиват в терористични атаки.
1
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига че поляци, ами и католици да се молят за мир? Това е накакъв супер оксиморон. Къде е уловката?