В САЩ са осуетили план за "нов 11 септември"

Подготвяли са го трима, заклели се във вярност на ИД
7 окт 2017 08:46, Елка Василева
36
В САЩ са осуетили план за "нов 11 септември"
Снимка: архив, Reuters

Трима мъже, заклели се във вярност на "Ислямска държава", възнамерявали да устроят миналата година "нов 11 септември" в Ню Йорк чрез атентати с бомби и стрелби с голям брой жертви. Това заявиха американските власти, цитирани от ДПА.

При разговори в приложение за мобилни телефони мъжете заявили пред агент под прикритие на ФБР, представил се за привърженик на "Ислямска държава", че искали да извършат "терористични атентати като тези в Париж и Брюксел".

Двама от тях проучвали множество места и събития във и около Ню Йорк като потенциални мишени, сред които площад "Таймс скуеър" и места за провеждане на концерти.

Деветнайсетгодишният канадски гражданин Абдулрахман ел Бахнасауи закупил експлозиви за атаките и през май 2016 г. бил арестуван от ФБР, след като пристигнал в САЩ. Признал се за виновен в тероризъм и очаква присъда.

Пред агента под прикритие Бахнасауи казал, че "на тези американци им трябва атентат", както и че искал да устрои "нов 11 септември". Той също така изпратил на агента снимка на "Таймс скуеър", посочвайки: "Сериозно, трябва ни кола бомба на Таймс скуеър. Виж тези тълпи от хора!"

По отношение на плана за атака срещу места за провеждане на концерти Бахнасауи казал: "Просто влизаме с оръжие в ръка. Така го направиха момчетата от Париж".

Талха Харун, 19-годишен американец, който планирал да пристигне в Ню Йорк за атаките, бил арестуван в Пакистан, където очаква екстрадиция в САЩ.

Третият мъж, 37-годишният филипински гражданин Ръсел Салк, който пратил пари в САЩ, за да финансира атаките, бил арестуван във Филипините и също очаква екстрадиция.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стига бе краварчета!Вземете,че приказвайте тези тъпотии на краварските си отрочета!Такова "взривяване" като на 11.9 е възможно само при много добра организация и координация на специални служби от държавно ниво,каквото си беше и 11.9!
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NISCHTO KRAVARITE NOV SCHTE SI SPRETNAT
23
2
 
4
 
! Отговори
САЩ да проверят преди 6 години
Да се докладва писмено след заклеване за истинските извършители на нагло престъпната диверсия на 11.09.2001 година.Веднага след използване на зомбиращо оръжие срещу Египетски боинг около ЛОнг Айланд 1999 година Съобщихме писмено..Чрез зомби пиво отровиха милиони в Киев и направиха нагъл нарко преврат.Застрашиха стотици милиони с ядрен холокост..Извършителите са снимани от няколко камери по време на атаките срещу Ню Йорк и..Риска е огромен ..има данни за обсебване на спец служби с нова техника
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Тия демокрасти са назначени на високи и добре платени постове,и трябва от време на време да вършат нещо!Така че и атентати ще има,и тяхното предотвратяване!
21
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИД имат времето на своя страна. Може янките да предотвратят 100 атентата, но 101вия ще успее, нищо не могат да направят за да го спрат - въпрос на време е Манхатън да потъне в кръв - сядайте да гледаме по телевизорите как "смелите" *** бягат по улиците с писъци - отваряйте бири и яжте мезета на воля - дъ шоу мъст го он ;)
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
19 годишният канадски гражданин Абдул рахман и конгоанският гражданин ДЖОН
19
1
 
8
 
! Отговори
Тошо Мазния преди 6 години
==="Талха Харун, 19-годишен американец, който планирал да пристигне в Ню Йорк за атаките, бил арестуван в Пакистан, където очаква екстрадиция в САЩ."===Ко?! Американец???! Ни пузнА! Не минава номера! Талха Харун е гнусeн мохамеданин.
18
3
 
9
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Жалко...а можеха да атакуват Марс след това..
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не им бери грижа на шефовете на Цру. Имат си цял екип дето ги мисли тия работи. Възможности из Сащ бол.
16
5
 
22
 
! Отговори
:)))) преди 6 години
на ЦРУ пак му се доубиваха американци - сезонът на автоатентатите настъпи :)))
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за шефа на ЦРУ сега ще го сменят. Стария като се договори с Алкайда всичко беше наред. Бутнаха си кулите и ето ти войната в Афганистан, Ирак и арабска пролет. Сега нищо - жалко , много жалко, но Тръмп сигурно ще му даде още един шанс....
14
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКраварите пак ни правят на канарчета----------Пука му на някой кравар за теб че и тръгнал на канарче да те прави.
13
2
 
5
 
! Отговори
Възхищение преди 6 години
До А беБраво! Коментар точно в десетката!
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осуетили са план на ЦРУ за терористичен акт.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факта колко бързо днешльовците ми изтриха коментара е показателен в чия игра играят, допускам дори като игноранти как това се обръща срещу тях :-).Това с мераклийте да правят нов 911 може и да е така, но не се уточнява кои са реалните играчи. За това и когато дадох нещо от професионален военен, при това американец, по отношение на Лас Вегас те го изтриха за минути.Толкова за "обективноста" на днешльовците. И те са като "братчетата" им от Дневник :-).Язък за една част от коментаторите :-(.
10
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите пак ни правят на канарчета! Погледнете им наглоста. Хем се доказа че сами си бутнаха кулите и че в пентагона няма и следа от самолет хем сега ни правят на улави че някои подготвяли нов 11 септември! Аре стига бе! Краварите ако са правЕни в отверстията под гърба им да ни си мислят че и ние там сме правени?
9
7
 
14
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Нека позная. На бързо сте си взел сутрешната " доза" , драснал сте тука едни евроатлантически бисери на бързо с голямо нетърпение да се шмугнете обратно в горещото легло при възбудения бежанец от Африка и да изпитате сладко- болезнената евроатлантическа наслада ...
8
4
 
13
 
! Отговори
Божидар преди 6 години
Не бе- това е религия на любовта и мира
7
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го четох но нека позная, били са руснаци изпратени от кървавия режим на путин?
6
3
 
11
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
Стига сте ни занимавали с тия будисти.