Данък върху яхти и коли искат депутати от партията на Макрон

Предлагат налога след отпадането на френския "данък богатство"
Обновена: 8 окт 2017 22:16 | 8 окт 2017 22:14, Веселина Йорданова
9
Данък върху яхти и коли искат депутати от партията на Макрон
Снимка: архив, Ройтерс

Депутати от партията на френския президент Еманюел Макрон ще предложат изменение на проектобюджета за 2018 година, с което да бъде наложен данък върху луксозните яхни, скъпите коли и ценните метали, каза днес високопоставен партиен представител, след като бяха отправени критики към решението на президента да премахне френския "данък богатство", съобщи Ройтерс.

Миналата седмица Макрон изпълни предизборното си обещание да премахне "данък богатство" - символ на социалната справедливост за левите, но също така критикуван, че пропъжда хиляди милионери в чужбина.

Левите заявиха, че това решение на Макрон е доказателство, че той е президент на богатите - определение, от което бившият банкер се опитва да се отърве, откакто пое президентския пост през май.

Планираната национална стачка на работещите в държавния сектор във вторник ще окаже допълнителен натиск върху Макрон.

С "данък богатство", който бе въведен от социалистите през 80-те години, се облагаха хората с активи над 1,3 милиона евро (1,5 милиона долара).

Той ще бъде заменен с данък върху недвижимостите, но яхтите, бижутата и луксозните автомобили няма да бъдат обхванати, въпреки че финансовият министър остави отворена вратата за промени.

По думите на председателя на парламентарната група на партията на Макрон "Република, напред" Ришар Феран пред регионалния вестник "Уест Франс" идеята за реформата на "данък богатство" е била да не се пречи на допринасящите за развитието на производствената икономика.

Облагането с данък на недвижимото имущество отговаря на това, но неща като яхти, луксозни коли, скъпоценни метали също не допринасят за продуктивната икономика, допълни той.

Феран каза, че правителството подкрепя въвеждането на изменението. Парламентарната финансова комисия ще разгледа проектобюджета за 2018 година тази седмица. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ФранцияЕманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом закачаш богатите, нищо добро не го чака, както знаете 1% от населението на Земята притежава 48% от световното богатство.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЛИ БЯХА ДЯСНА ПАРТИЯ? КАКВИ СА ТЕЗИ ЛЕВИ ИЗЦЕПКИ?
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има такса беден, също ...
5
2
 
10
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Аз съм за този закон, само дето като си смениш флага на яхтата на Либерия например и хоп много приказки за нищо! Иначе съм съгласен, хора, които са натрупали несметни богатства за сметка на експлоатационен труд на хората да плащат повече!
4
8
 
6
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Нали веднъж е платен данъка върху печалбата.Каква е разликата ако аз отида и си купя един касетофон за кола за 150 лева и ако един богат си купи яхта.Нали и в двата случая са платени данъците и осигуровките на тия пари.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСтъпка номер едно - Не се раждай в България или страна от третия свят.
2
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който докаже, че можеш да изкараш 1 милион законно, ще получи Нобелова награда за икономика. Но понеже досега не е връчена, значи че всеки милионер е престъпник. Затова бой по канчетата им.
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест, веднъж им плащаш огромните данъци (ДДСто, което те карат да слагаш към всичко, корпоративните, след това и данък печалба), а сега, ще трябва да плащаш повече, за скъпите неща ... !!??! Абе ей ! След Наполеон насам, само назад я карате ...