Ковачев: Българската етническа общност в Албания е факт!

"Надяваме се албанските депутати да я запишат в закона"
Обновена: 8 окт 2017 13:41 | 8 окт 2017 13:13, Анисия Иванова
106

"Българската етническа общност в Албания е неоспорим факт. В районите на Голо бърдо, Мала Преспа и Гора има исторически българи, които живеят там от стотици години и продължават да живеят там. Има неоспорими данни за това и от самата албанска държава. Още по времето на Кралска Албания има вече публикувани документи на тайната полиция на Албания за т. нар. българофонско население, което според тогавашните техни данни от 1935 год. е наброявало към 11 000 души (10 966) и са описани в точните населени места, където живеят. Имаме и протоколи между българската и албанската делегация по време на Истанбулската конференция, където също през 30-те години на миналия век българската и албанската делегация се споразумяват за признаване на българското малцинство в Албания," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On AIR евродепутатът Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент.

В понеделник на съвместно заседание на външната и правната комисия на албанския парламент албанският външен министър Дитмир Бушати е защитил своя проектозакон за малцинствата, в който българите отсъстват.

Дитмир Бушати формално е казал, че по време на преброяването българите не са се декларирали като такива, добави евродепутатът. Трябвало да се мине през дълга процедура, траеща с години.

"Тази позиция е незадоволителна, защото графа българи въобще не е имало," коментира Ковачев. Организациите на българите в Албания също са били изслушани на заседанието. Депутатите в двете комисии обаче, за разлика от външния министър, погледнали положително на въпроса.

"Надявам се, че депутатите от двете основни партии - социалистическата и демократическата ще се разберат за поправката в закона, която е само от една дума - да се добави и "българско", щом като са решили да изброяват всички други малцинства. Надявам се, че албанските парламентаристи ще проявят разбиране към собствените си граждани, защото имаме петиция от около 1300 подписа от едната организация за българо-албанско приятелство, и още няколко стотин подписа от другата организация на нашите сънародници, които са внесени в албанския парламент. Става въпрос за правата на албанските граждани от български етнически произход, които искат албанският парламент да вземе предвид и техните права, както взима предвид правата на другите малцинства", коментира Ковачев.

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, изготвен от правителството, Тирана признава като малцинства македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните /така се наричат част от ромите/. Проектозаконът предстои да се гласува от албанския парламент на 18 октомври.

Андрей Ковачев обясни, че има резолюция на ЕП по въпроса, има писма от европейски парламентаристи до Тирана желанието на организациите на етническите българи в Албания да бъде спазено.

"След като Тирана е решила да изброява малцинствата в закона си, нека изброи всички", призова евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
0
 
! Отговори
Az преди 6 години
Предлагам въпросният господин да вземе албанско гражданство, с което ще бъде първият и единствен представител на българското малцинство там :) Дотогава би могъл да се съсредоточи поне малко върху родината си и по-специално нарушенията на европейското законодателство от неговата партия ГЕРБ.
68
2
 
3
 
! Отговори
РВ преди 6 години
Някой по- долу спомена че Албания била по-напред от България....абе човек, ти добре ли си? Бил ли си в Албания въобще? Че то има места където си е средновековието още. Да не говорим че шиптърите са най- гадното плemе в европа.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дж 86 Не бъркам,в Драч се сформира втори център на същото въстание/на Петър Делян/,под предводителството на българския воин Тихомир,обявен по-късно за български цар.Драч е бил в пределите на царството и на Калоян.В "Дуръс"-Драч е роден българският,средновековен певец Йоан Кукузел Ангелогласният.
66
5
 
4
 
! Отговори
Андре преди 6 години
Андрю, само ти не си разбрал, че албанците играят своя ВЕЛИКО-албански мач. Можеше да има българско малцинство, ако играехме по албанската св,ирка. Щом имаме договор за добросъседство с Македония, автоматично ставаме враг на албанците. Те не вярват на разни демократични приказки и лиготии, а вярват на своята шовинистична кауза.
65
4
 
12
 
! Отговори
не е случайно преди 6 години
Албанците смятат,че Македония е тяхна!Повтаря се сценария в Косово!Пазаруват само от албански магазини,в които цените са по-ниски,и от там пазаруват и македонците!Те са ухилени и благоразположени, с една сюрия деца,за разлика от "културните" македонци!И всеки фалирал магазин се купува от албанци!Тяхното оръжие е "Бебелашников"!Не бързат с ЕС,първо искат да вземат Македония!България за тях не е фактор,надсмиват и се!Нашите политици са най-застреляните хора на цялата планета!
64
1
 
1
 
! Отговори
Nikoj преди 6 години
До АнонименЧестно не мога да те разбера.Аз съм убеден ,че твоя хладилник е пълен,колата ти е ОК и затова така мислиш.Пожелавам ти да станеш ,като описаните от мен хора в предния коментар и ще видя дали ще продължаваш със същите виждания.
63
3
 
4
 
! Отговори
Суджук добрички преди 6 години
Де е сега геополитикът от Банкя нали се беше разбрал с албанците? Само по тв можем. В реалност нищо. И с македония ще е същото. Слугите всеки ги...
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ама Бранко още преди незнам колко години им занесе лично там македонски документи, да гласуват за социалистите. Пък нашите дремеха.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 87 Никой . Колега ,за да си патриот не значи да се грижим само хладилника да ти е пълен,да караш свестна кола и да живееш в свестно жилище и в същото време да не те интересува за хора, които поне малко се определят като част бългрската общност и това ,даже им е забранено и ние това да го приемаме,като,че ли е на другия край на планетата.Това не е нормално!
60
4
 
7
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Колеги,нека всички,които пишем и сме патриоти да се погрижим за нашите Българи в България да живеят добре и след това и за другите извън нашата стана.Моля ви не обръщай те внимание на популизма в медиите.Знаете ли колко са бездомните,бедните,безработните,манипулираните,недооценените,болните и дискриминираните Българи в България,които чакат за вашето внимание и помощ.Спрете да мислите за хората,които не мислят за вас и не са като вас.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 84 Бъркаш Петър Делян Влиза във Византия,с бунтовници българи,от Унгария днешна област Войводина , в Белград вдига въстание, и в Белград е обявен за български цар впоследствие въстанието се разраства на юг предимно в пределите на днешна Сърбия.
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сига обяснения,трябва крути мерки срещу лицемерите в Сърбия,БЮРМ и Албания,които работят за унищожаването на всичко българско в тяхните държави.Твърдо НЕ,за членството им в ЕС,докато не се вразумят.Колко години Гърция спира БЮРМ за ЕС,защо и ние да не го направим с "античките"и великосърбите,сега и великоалбанците?Вижте,как другите европейски наподи отстояват правата си,време е и ние да го направим.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драч е последната крепост в неравната битка на Иван Владислав с Василий ***,където той загива 1018,от Драч започва българското въстание на Петър Делян 1040,то е ръководено от българския бунтовник Тихомир,който също е обявен за цар на България...Дървените комунистически глави отсам и оттам Вардар,за седнат и четат истинската история на Балканите,моля.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин към българската делегация при определяне на условията за обединението ни с Югославия.-Трябва да работите за създаване на македонска нация.Ама нямало такава,и какво от това,то и беларуска нация нямаше ,но вижте сега.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царство България на Иван Владислав и Иван Асен се е простирало на земите на днешна Югоизточна Албания.Драч ,или Дуръс е стара българска крепост.Бил е част и от царството на Симеон Велики,и синът му Борис.Йоан Хрисилий е най-известната аристократична фамилия,която е стояла начело на българите там през средновековието,става тъст на Симеон,като дава дъщеря си Агата за жена на Самуил 10-11 век.
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 78 Защо да не смемпризнали македонците ,след ,като на преброяването сме им дали право да се пишат македонци ,4000 ,толкова са се подлъгали на скопската пропаганда.Албания на последното преброяване ,не разреши на българите да се самоопределят,писаха ги македонци.
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен До 78 Като сте чели от титови и коминтерски учебници няма да знаете историята,разбира се.От България са отнети територии,а не обратното,няма как да има измисленото "македонско малцинство" в България,след като то е сътворено с указ на Коминтерна през 1945,а държава има през 1992.България е държава на Балканите от 7 век до сега,под едно и също име.Първа се е покръстила в православието,след Византия,от всички народи,които днес ползват българската авбука.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77 Преди повече от хиляда години ,по времето на Царете Симеон,Петър и Самуил,както и по времето наЦарете Калоян и Иван -Асен2.Иначе в периода на ВСВ,България не е окупирала Албания ,нито цяла днешна Македония,севрозападната част е окупирана от Италия,както и цяла Албания.Но иначе е глупост ,да се пише ,че албанците са българи.
51
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България и сега е фашистка . Щом отказва да спазва закона за признаването на всички малцинства и не признава македонското . Ще им признаят българското в Албания и 20 човека самоопределили се като българи, когато и те включат и имат графа във преброяването македонци . Равноправие му се казва на това , другото е фашизъм .
50
12
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
И кога точно ЦЯЛА АЛБАНИЯ е била част от България ?Или визираш двете години окупация (1941-1943) на Македония и Албания от фашистка България ?