Ковачев: Българската етническа общност в Албания е факт!

"Надяваме се албанските депутати да я запишат в закона"
Обновена: 8 окт 2017 13:41 | 8 окт 2017 13:13, Анисия Иванова
106

"Българската етническа общност в Албания е неоспорим факт. В районите на Голо бърдо, Мала Преспа и Гора има исторически българи, които живеят там от стотици години и продължават да живеят там. Има неоспорими данни за това и от самата албанска държава. Още по времето на Кралска Албания има вече публикувани документи на тайната полиция на Албания за т. нар. българофонско население, което според тогавашните техни данни от 1935 год. е наброявало към 11 000 души (10 966) и са описани в точните населени места, където живеят. Имаме и протоколи между българската и албанската делегация по време на Истанбулската конференция, където също през 30-те години на миналия век българската и албанската делегация се споразумяват за признаване на българското малцинство в Албания," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On AIR евродепутатът Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент.

В понеделник на съвместно заседание на външната и правната комисия на албанския парламент албанският външен министър Дитмир Бушати е защитил своя проектозакон за малцинствата, в който българите отсъстват.

Дитмир Бушати формално е казал, че по време на преброяването българите не са се декларирали като такива, добави евродепутатът. Трябвало да се мине през дълга процедура, траеща с години.

"Тази позиция е незадоволителна, защото графа българи въобще не е имало," коментира Ковачев. Организациите на българите в Албания също са били изслушани на заседанието. Депутатите в двете комисии обаче, за разлика от външния министър, погледнали положително на въпроса.

"Надявам се, че депутатите от двете основни партии - социалистическата и демократическата ще се разберат за поправката в закона, която е само от една дума - да се добави и "българско", щом като са решили да изброяват всички други малцинства. Надявам се, че албанските парламентаристи ще проявят разбиране към собствените си граждани, защото имаме петиция от около 1300 подписа от едната организация за българо-албанско приятелство, и още няколко стотин подписа от другата организация на нашите сънародници, които са внесени в албанския парламент. Става въпрос за правата на албанските граждани от български етнически произход, които искат албанският парламент да вземе предвид и техните права, както взима предвид правата на другите малцинства", коментира Ковачев.

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, изготвен от правителството, Тирана признава като малцинства македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните /така се наричат част от ромите/. Проектозаконът предстои да се гласува от албанския парламент на 18 октомври.

Андрей Ковачев обясни, че има резолюция на ЕП по въпроса, има писма от европейски парламентаристи до Тирана желанието на организациите на етническите българи в Албания да бъде спазено.

"След като Тирана е решила да изброява малцинствата в закона си, нека изброи всички", призова евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
76 е до 74
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средновековна България се е простирала не само на територията на днешна Сърбия и БЮРМ,но и на днешна Източна Албания.Русия и Сърбия смятат,че светът съществева от 13 век,когато са станали държави.БЮРМ едва през 1992.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албания да има българското вето за членство в ЕС, или правителството ни да си ходи.Вето за Сърбия и БЮРМ, които упрожняват натиск над Албания , да не признава българското малцинство.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ха,ха,ха,хаа Ти не изтъкваш истини ,а пробутваш откровени лъжи,някой беше писъл ,че силуд или се правиш на такъв!Не е далеч от истината!
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 65 Събирали се в кръчми в Кавала и казвали ,че са македонци! То има сбирки ,събори на шопи,турлаци ,но това не значи,че не са българи!Пропагандата на БЮРМ и преди това на СФРЮ ,цели да се ампутира българското в македонския славянин.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 61 На последното преброяване ,декларирали се,като макета са по-малко от 5000хил. от тях полувината са родени в БЮРМ,какво още да ви признаем,направете си партия като турците/те имат 2партии/и ако сте полувин-1милион,както твърдите със сигурност ,ще сте в Парламента.
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албанците щели да признаят българското малцинство под името марселмюмюнци. Хахаха
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха,ха,ха,ха Защитаваше албанците ,сега стана адвокат и на власите.Ще те разочаровам,на последното преброяване имаше определили се ,като власи и отделно като румънци!И не само това в България има организация на власите,която си действа легално .Във Видин си има офисче с ГОЛЯМА ТАБЕЛА ,за сега няма ,антибългарска насоченост ,като турските и ромски организации.
41
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз общувам с такива хора от Серес , Кавала които носят фланелки със слънцето на Македония и се събират постоянно и казват че са македонци . Там има и 80 годишни старци които винаги са се чувствали единствено и само македонци . Не кълви на пропаганди от българия . Винаги е имало такива хора , от преди повече от сто години . Има много статии в американския печат пак от преди сто години . Във Гърция е признато македонското малцинство и партия си имат даже .
40
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кога в България ще се допуска незачитането на македонците и докога ще се търпи този език на омразата и заразата ? Някои им е промил мозъците толкова много години че няма македонци а сите били българи и сега са много изненадани промитите мозъци като разбират че има такива македонци . Още повече ще се изненадат когато разберат че са милиони по света с такова саоопределение и че в белите държави като Австралия са признати , но тук *** още *** мухи .
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 57 от 52 Въобще не се заблуждавам .В Северна Гърция например до преди 40-50г. там не е имало македонци,самите гърци си го признават,имало е българи,но постепенно придобиват македонско самосъзнание.Напълно естествено ,след като единствено Скопие ги обгрижваше тоест пълнише им главите с глупости чрез медийте,и единствено те се застъпваха за правата им ,партия им направи ,подаряваше им книги и.т.България е абдикирала от там.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато България ще признае македонското малцинство, което е признато навсякъде само тук не ? До кога от ЕС ще допускат разни лъжи и гнусни пропаганди, гонения срещу македонците ?
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надяваме се--надявайте се ..то с надежда се прави външна политика
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56 Ха,ха,ха,ха В Косово албанците гонеха турците ,наравно със сърбите.Хиляди турци избягаха във вътрешноста на Сърбия и в Турция.Турчин си ,а не знаееш за голямата ,,обич"на албанците към вас.
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да отидат независими организации да направят запитването и да установят колко са българите там . Не вярвам на българите, защото хората се самоопределят като македонци там , същото е и Северна Гърция както правилно е отбелязал коментар 52 .Само че той се заблуждава че някой извърша пропаганда било сръбска, македонска ..няма такова нещо . Хората вече не ги е страх и свободно се самоопределят така както го чувстват.В Гър-я всеки месец се събират и пеят македонски песни и мечтаят за Мак-я
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха,ха,ха,хаа Знам ,че си турчин и си против всичко българско,но в случая защитаваш един народ ,който въпреки че е в болшинството си е мюселмански мрази турците почти толкова колкото и сърбите.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено българите-мохамедани в Албания в болшинството си се определят ,като българи.Християните,за огромно съжаление почти всички там са вече,, потомци"на Александър Велики .Каузата е изгубена,освен ,ако не се сгромоляса Македония.Същото е и в Северозападна Гърция,тези крайща са далеч от България и явно македонската пропаганда в миналото ,чрез медиите ,си е оказала влияние.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28 Не давай пример с непризнаването на ОМО Илинден.Как да признаем някой ,който не иска да бъде признат.По закон , не признаваме етнически партии.Омовците точно това правят в предоставените документи в съда ,те истъкват ,че са партия на македонците в България,и съда естествено не им признава партията и участие в избори.В устава на ДПС ,не пише ,че са партия на турците в България?Защо ОМО Илинден не направят като ДПС ,и да участват в избори,но тогава ще лъсне лъжата им ,че имали съмишленици
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът не е дали има българско малцинство в Албания или не - след като в миналото цяла Албания е била българска, то огромна част от населението там имат общо с България, без значение дали го съзнават или не, дали го искат или не. Въпросът е как това да се постави на дневен ред така, че властите в Албания да се съобразят с него. Другото са просто медийни изяви.и между другото - Албания има интерес от такъв акт, защото това ще им даде добра посока на развитие и в самата Европа !
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ковачев, само с надяване няма да стане! Трябва да се покажат мускули, каквито май вие нямате, ако и да се перчи оная мутра, че е голям мъж. Обадил се на Еди Рама! И какво от това? Резултатът е никакъв. Трябва да им се каже на шиптарите ясно и категорично - българско малцинство, иначе никакъв ЕС. И то на най-високо държавно ниво.