Ковачев: Българската етническа общност в Албания е факт!

"Надяваме се албанските депутати да я запишат в закона"
Обновена: 8 окт 2017 13:41 | 8 окт 2017 13:13, Анисия Иванова
106

"Българската етническа общност в Албания е неоспорим факт. В районите на Голо бърдо, Мала Преспа и Гора има исторически българи, които живеят там от стотици години и продължават да живеят там. Има неоспорими данни за това и от самата албанска държава. Още по времето на Кралска Албания има вече публикувани документи на тайната полиция на Албания за т. нар. българофонско население, което според тогавашните техни данни от 1935 год. е наброявало към 11 000 души (10 966) и са описани в точните населени места, където живеят. Имаме и протоколи между българската и албанската делегация по време на Истанбулската конференция, където също през 30-те години на миналия век българската и албанската делегация се споразумяват за признаване на българското малцинство в Албания," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On AIR евродепутатът Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент.

В понеделник на съвместно заседание на външната и правната комисия на албанския парламент албанският външен министър Дитмир Бушати е защитил своя проектозакон за малцинствата, в който българите отсъстват.

Дитмир Бушати формално е казал, че по време на преброяването българите не са се декларирали като такива, добави евродепутатът. Трябвало да се мине през дълга процедура, траеща с години.

"Тази позиция е незадоволителна, защото графа българи въобще не е имало," коментира Ковачев. Организациите на българите в Албания също са били изслушани на заседанието. Депутатите в двете комисии обаче, за разлика от външния министър, погледнали положително на въпроса.

"Надявам се, че депутатите от двете основни партии - социалистическата и демократическата ще се разберат за поправката в закона, която е само от една дума - да се добави и "българско", щом като са решили да изброяват всички други малцинства. Надявам се, че албанските парламентаристи ще проявят разбиране към собствените си граждани, защото имаме петиция от около 1300 подписа от едната организация за българо-албанско приятелство, и още няколко стотин подписа от другата организация на нашите сънародници, които са внесени в албанския парламент. Става въпрос за правата на албанските граждани от български етнически произход, които искат албанският парламент да вземе предвид и техните права, както взима предвид правата на другите малцинства", коментира Ковачев.

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, изготвен от правителството, Тирана признава като малцинства македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните /така се наричат част от ромите/. Проектозаконът предстои да се гласува от албанския парламент на 18 октомври.

Андрей Ковачев обясни, че има резолюция на ЕП по въпроса, има писма от европейски парламентаристи до Тирана желанието на организациите на етническите българи в Албания да бъде спазено.

"След като Тирана е решила да изброява малцинствата в закона си, нека изброи всички", призова евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
С техните камъни по техните глави.Давайте да цепиме Албания б.л съм им ***.ките и да изфърлиме американосите от Балканите!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Паспорт и етнос са две различни неща, колкото и да не ти се вярва. След първата световна война, много българи са останали от грешната страна на новите граници. "Да така е... както след разпадането на Османската империя много турци са осанали из Балканските страни...България, Гърция и тн...
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПаспорт и етнос са две различни неща, колкото и да не ти се вярва. След първата световна война, много българи са останали от грешната страна на новите граници. Отнело е на някои от тях десетилетия, но знаеш ли какво ? Българското правителство и общество им е раздавало имоти и им е помогнало да се върнат и да се реинтеграрат сред собствения си етнос. Тогава, нямахме ни демокрация, ни социализъм .... Но нямахме и такива като теб.
6
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Най-добре да се замени думата "македонско" с "българско" малцинство. Така ще е всичко точно. Иначе - българско вето за влизането на Албания в ЕС...
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и турската общественост в България е факт румен и?
4
4
 
6
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 6 години
Кви сте вие бе?
3
4
 
13
 
! Отговори
размяна преди 6 години
Българската етническа общност в Албания да се прибере в България.На албанците ще им дадем египтяните /така се наричат част от ромите/от нас-всички до един.
2
16
 
11
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Българите са в България кой е вън не е
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не може да бъде те са "побългарени" албанци:-) :-) :-) Или който живее в Албания и щом има албанска лична карта е албанец...:-) :-) :-) :-)