Търсят британска следа в убийството на Махатма Ганди

Индийски активисти искат ново разследване за смъртта му
8 окт 2017 13:53, Анисия Иванова
16
Търсят британска следа в убийството на Махатма Ганди

Върховният съд на Индия ще обяви на 30 октомври решението си по петиция, с която се иска повторно разследване на убийството на лидера на индийското националноосвободително движение Махатма Ганди през януари 1948 година.

Магистратите са възложили на известния адвокат Амарендра Саран да проучи искането, за да бъде взето експертно решение за ново разследване, съобщи вчера в."Ейшън ейдж", цитиран от ТАСС.

Петицията бе внесена във Върховния съд от лидера на група активисти Панкадж Пхаднис. Той твърди, че по Махатма е стреляно не три пъти, както се смята в момента, а четири и тъкмо четвъртият куршум, изстрелян от неизвестно лице, е бил смъртоносен. Според Пхаднис в убийството на Ганди може да са замесени британските тайни служби.

Авторите на петицията смятат, че престъплението не е било разследвано докрай и същинският убиец не е бил изправен пред съда.

Мохандас Карамчанд Ганди, наречен от привържениците си Махатма - "Велика душа", лидер на индийското националноосвободително движение, е убит на 30 януари 1948 година - броени месеци след като Индия става независима държава на 15 август 1947 година.

Убиецът Натурам Годсе, член на радикална проиндуска групировка, е задържан и прави самопризнания. Фанатиците не са простили на Ганди проповедите за мирно съвместно съществуване на изповядващите хиндуизма и исляма и обвиняват Ганди в прекомерна благосклонност към мюсюлманите, уточнява ТАСС. Годсе и негов съучастник са осъдени и обесени през 1949 година. (БТА)
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв, който пие от това, което изтича от него и търкаля братовчедките си, не е много за хвалба. Прочетете повече книжки, преди да го прехвалявате.58710
14
0
 
7
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 1 година
Бритишите имат пръст в това нещо със сигурност, но самия куршум е бил пуснат от Сик от щата Пунджаб, сепаратисти които убиха и Индира и Брат й защото се опитват да запазят целостта на Индия. В Англия няма много истински индийци в противно на очакванията понеже тези които идват в Англия от Индия са 90% точно от този сепаратистки щат Пунджап - тва са тия с тюрбаните и брадите - доста гнусна паплач и подлога на Английските юдеи.
13
0
 
2
 
! Отговори
прав си преди 1 година
До Бивш агент

Бостънския удушвач е бил техен агент,а Г.Марков му е бил свръзка!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са се сетили почти навреме. С времето събитията се размиват и много от оригиналната информация просто изчезва, а това което искат да докажат трябва да се базира на достоверни източници.
11
0
 
5
 
! Отговори
Бецата Даню преди 1 година
Сакън, Георги Марков го уби лично Бойко Борисов!
10
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велик човек, на него принадлежи мисълта: По света има глад и мизерия, не защото не могат нахранени бедните, а защото не могат да бъдат нахранени богатите. Кое е абсолютно така, така е и в България.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докторите са виновни.
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доколкото съм чел книгата му,успява да организира всички индийци в цялата страна отказват да работят за британците,не купуват британски стоки и не признават законите им,просто се държат все едно британците не съществуват,без да проявяват агресия към тях.За един два месеца всички производства и търговии на англичаните фалират и те не могат да накарат никой да работи или търгува за тях, също и да спазва правилата им и са принудени да дадат независимост на индия,не може да вкараш милиарди в затвора
7
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
велик човек ,уникален - освободи индия без война и без жертви,само със силата на волята на хората обединени от една цел,заслужи си името махатма и омразата на британия,която загуби перлата в короната си и то без да бъде победена военно,изключителен стратег и широко скроена личност
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 5
ку-ку...пълно ку-ку си....Шерлок? извади си "жълтия" си билет и прочети отново историята ....
5
24
 
4
 
! Отговори
Шерлок преди 1 година
Какво казва тази статия:
1. Очевидна е ръката на Русия ... ако не сте съгласни не си губете времето за да размишлявате.

2. На фона на това което се случва на света и ислямската инвазия, очевидно това е било грешка на МГ и е платил с живота си ... с това не мога да се съглася но очевидно и сега има сили заинтересовани за да поддържат войни по целия свят.

Е, то май само пеленачетата не се сещат кои са !!! Но ние си имаме поговорка "риба се лови в мътна вода"
4
0
 
34
 
! Отговори
Умен преди 1 година
И да не я търсят, тя е факт!
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те тия са утепали маса политици,кой инфаркт,кой катастрофичка..
2
6
 
45
 
! Отговори
Бивш агент преди 1 година
Убийците са от една престъпна английска институция,занимаваща се със "специални операции", специализирали се и в извършването на политически убийства.Те убиха Г.Марков,принцеса Даяна и стотици други жертви.
1
8
 
36
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Мирно съжителство с исляма е възможно само на гробищата...макарче и за тях не съм сигурен!