Германия слага таван на мигрантите: 200 хиляди годишно!

Новата коалиция иска ограничение на новодошлите
9 окт 2017 19:00, Екип на Dnes.bg
119
Германия слага таван на мигрантите: 200 хиляди годишно!
Снимка: архив Reuters

Германия ще ограничи приема на мигранти след съставянето на новата управляваща коалиция в Берлин.

Партията на Ангела Меркел Християн-демократичен съюз (ХДС) и нейните партньори от Християн-социалния съюз (ХСС) постигнаха споразумение за бъдещата политика за миграцията, която ще ограничи броя на хората, които ще могат да се заселват в страната.

Още по темата

Разбирателството беше постигнато след 10-часови разговори в неделя в Берлин, които подготвят позицията на ХДС/ХСС преди преговорите за съставяне на следващото германско правителство.

Двете сестрински партии са се съгласили за изготвянето на нов закон за миграцията, който ще доведе до ограничаване броя на новопристигащите в страната до 200 000 годишно. Той ще прави разлика между политическите бежанци и икономическите имигранти и ще определя реда за връщането на тези, които не бъдат одобрени за оставане в Германия. Берлин ще определи принципите на работа директно със страните по произход и с транзитиращите държави за връщането на незаконните мигранти, става ясно от текста, който предстои да бъде публикуван днес.

Искането за таван от 200 000 души годишно е стара кауза на ХСС, която досега беше отклонявана като противоконституционна от Меркел. За да не се създава противоречие с основния закон, лимитът няма да бъде фиксиран в него, но двете партии са се съгласили да не надвишават тази бройка.

Ще бъде подготвен и закон за квалифицираните имигранти, съобщават германските медии след преговорите в неделя.

Ограничаването на миграцията ще е едно от ключовите предложения, които Меркел ще отправи на свободните демократи и на зелените – двете партии, с които християн-демократите ще преговарят за съставяне на управляваща коалиция. Разговорите за излъчване на кабинет започват на 18 октомври, като двете партии, постигнали съответно 11% и 9% на изборите на 24 септември, бяха посочени като единствени възможни партньори на ХДС/ХСС (33%). Социалдемократите, получили 20,5%  от гласовете обявиха, че ще бъдат опозиция.

Европейската комисия приветства компромиса за миграцията, след като Меркел и шефът на Комисията Жан-Клод Юнкер са имали в събота продължителен телефонен разговор "по актуални въпроси".

"С уговорката, че става дума за подготовката на коалицията, а не за правителствена политика, можем да кажем, че гледаме изключително положително на това, че страната, която вече е приела над 1 млн. бежанци, показва готовност да приветства още по 200 000 годишно". Това заяви говорител на Юнкер днес.

Той подчерта, че "Еврокомисията и нейният председател многократно подчертават колко ценят лидерската роля на Германия в управлението на миграционната криза и в оформянето на общия европейски подход към миграцията".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Германиятаванмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е само началото. Нещата ще се обърнат на 180 градуса, всички мингита ще поемат към родината си или при 77-те девици, добре е все пак че ще имат избор
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зорлем се е съгласила Меркел на този компромис, това е искане на коалиционните й пратньори, иначе нямаше да може да направи правителство. Нямаше достатъчно гласове при тези избори.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 хиляди е много, за 10 години ще станат 2 милиона, 20 години 4 милиона и т.н. МНОГО Е...
3
11
 
5
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
В тези 200000 се включват и източноевропейците! Само от България емигрират около 10 хил. годишно. А от цялата Източна Европа са около 100 хиляди.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 000 годишно... това за период от 10 години ли е? :D
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали точно баба Меркел ги покани, сега слага таван за мигрантите?