В Германия започват преговори за управляваща коалиция

Събират се християндемократи, консерватори, либерали, зелени
Обновена: 10 окт 2017 06:24 | 9 окт 2017 22:50, Анисия Иванова
8
В Германия започват преговори за управляваща коалиция

Зелените в Германия призоваха за започване на преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Свободната демократическа партия (СвДП) за съставяне на нова трипартийна управляваща коалиция, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че апелът е бил отправен, след като партиите от консервативния блок на Меркел постигнаха разбирателство по спорния въпрос за миграцията.

Вчера Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера, както изглежда, направи отстъпка на традиционния си баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС), и прие да се определи таван на хората, които Германия да приема годишно по хуманитарни съображения - около 200 000.

Това проправи пътя за начало на преговори за съставяне от трите формации на коалиция, която след парламентарните избори на 24 септември е сочена за най-вероятната конфигурация в бъдещото управление.

Джем Йоздемир, съпредседател на проимигрантската партия Зелените, направи изявление днес, но в него той не каза директно, че отхвърля споразумението между ХДС и ХСС, и така остави отворена вратата за управляваща коалиция с консервативния блок и СвДП, отбелязва Ройтерс.

"Любопитно ми е как ще ни го обяснят", каза Йоздемир в интервю за германския телевизионен канал Цет Де Еф, визирайки договорката между Меркел и баварските й съюзници.

Зелените са против определянето на таван за имиграцията. ХСС обаче иска да бъде въведена такава мярка с оглед на миграционния наплив през 2015 и 2016 г., когато много от дошлите в Германия влязоха именно през Бавария.

Макар че броят на новопристигащите се очаква да намалее още повече през тази година в сравнение с предходните, по време на коалиционните преговори този въпрос вероятно ще предизвика искри между ХСС и Зелените, отбелязва Ройтерс.

Йоздемир призова консервативния блок да покани бързо партията му и СвДП на проучвателни разговори: "Всички просто имаме нужда да започнем още сега", каза той. Впоследствие партиите ще разберат дали могат да работят заедно, посочи още Йоздемир. Той призова всички участници в преговорите да направят отстъпки.

Пред радио "Дойчландфунк" Томас Кройцер, високопоставен представител на ХСС, заяви, че партията му очаква договореното вчера да залегне в бъдещо коалиционно споразумение. По думите му има варианти, при които броят 200 000 може да се наложи да бъде коригиран. СвДП заяви, че компромисът в консервативния блок е проправил пътя за преговори за коалиция.

"Основите са положени", каза също пред Цет Де Еф Мари Анес Щрак-Цимерман, заместник-председател на СвДП.
В споразумението между двете сестрински консервативни партии беше включена и точка да се работи за имиграционно законодателство, в което да бъде даден приоритет на квалифицираните мигранти, за да се запълнят по този начин празнините на трудовия пазар. Цимерман приветства тази клауза. Що се отнася обаче до тавана за мигрантите, тя каза, че за предоставянето на убежище не може да има компромиси.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви днес, че преговорите за сформиране на коалиционно правителство ще започнат на 18 октомври, предадоха световните агенции, пише БТА

Разговорите се очертават сложни, защото в коалицията трябва да се обединят консерватори, либерали и Зелени.
Християндемократическият съюз на Меркел и нейният традиционен баварски партньор, Християнсоциалният съюз, се очаква да поканят първо Свободната демократическа партия (либералите), а после и Зелените за разговорите на 18 октомври. На 20 октомври ще има проучвателни дискусии с всички партньори заедно, уточни канцлерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какви зелени турски вожд и лесбиики може ли да се има доверие на тозитюрлюгювеч меркел да се отказва и идва някои свестен ако имат вьобще
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая на младини се е събличала чисто гола и така е ходила в Гърция.Сега напира за фереджета.Небалансирана личност която се люшка от едната крайност към другата.Дъжеря на комунист-пастор.Изобщо поредният катастрофен.
2
0
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Радвам се за германия, след 20г с турска партия на власт, не ние а те ще ни настигнат... Германия я чака буквално тъмно ислямско бъдеще. Ще потъват всеки ден като титаник докато си мислят че са непотопяеми, *** и невежи се оказаха, хич не ми е жал
1
0
 
9
 
! Отговори
мюмюн преди 6 години
Ще се кандидатирам за вицепремиер по демографската политика!