Каталуния е готова да седне на масата за преговори

Надява се ЕС да убеди испанските власти да направят същото
10 окт 2017 21:34, Елка Василева
8
Каталуния е готова да седне на масата за преговори
Снимка: Reuters

Каталунските власти са готови да изслушат алтернативни предложения на Мадрид във връзка с референдума за отделяне на автономната област от Испания. Това заяви регионалният министър на външните работи Раул Ромева, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Готови сме да седнем на масата за преговори. Ако (испанските власти) искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение", каза Ромева в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Ромева посочи още, че каталунските власти са отправили предложения, които са били отхвърлени от испанското правителство. "Проблемът е, че години наред, десет години, не получихме никакви предложения", заяви той.

"Искаме да седнем на масата за преговори. Надяваме се ЕС да убеди испанските власти в това", посочи още Ромева. По думите му за Каталуния, Испания и Европейския съюз няма друго решение.

Междувременно Европейската комисия отказа днес да предположи какво ще направи, ако тази вечер властите в Каталуния обявят едностранно независимост. Нека първо видим какво ще стане, и тогава ще преценим, заяви говорител на комисията.

Говорителят отново изрази виждането на ЕК, че въпросът с Каталуния е вътрешен за Испания и следва да бъде уреден по силата на испанската конституция.

Комисията настоява, че проваленият референдум по-рано този месец е бил незаконен и противоконституционен. Ако има законосъобразно допитване (и мнозинството се обяви за напускане), Каталуния с отделянето си от Испания ще напусне и ЕС - това е позицията на последните четири състава на ЕК, поясни говорителят.

Комисията днес отново настоя властите в Барселона и Мадрид да пристъпят към диалог. Насилието няма място в политиката, заяви говорителят, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Проблемът е друг. Трябва да се направи така че да бъде призната официално. Разбра ли човече?!
4
12
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Точно обратното - Мадрид краде парите от Каталуня.Каталуня е най-богата област в доскорошна Испания.Това го знае всеки, а такива които не го знаят като теб - могат да го проверят лесно.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** държавата е Каталуня, а не Каталуния. Товя е някаква твоя интерпретация на името.Така както и италианският град е Блоня, а не Болония.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали искаха независимост,защо пък сега искат да сядат на масата за преговори.Май действат като хора от катуна/ромски бивак/.Ако може да исклинчат повече пари от Мадрид.
1
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата се казва КаталуНЯ, а не КаталуНиЯ.