Нова монета от 1 британска лира заменя старата от неделя

Стъпката била предприета, за да се противодейства на фалшификациите
10 окт 2017 13:58, Елка Василева
6
Нова монета от 1 британска лира заменя старата от неделя
Снимка: архив, Reuters

Старата монета от една британска лира ще изчезне от портмонетата на британците в неделя и ще бъде заменена от нова, за която се твърди, че по-трудно се фалшифицира, предаде Франс прес.

Решението за създаване на новата монета беше взето, за да се противодейства на фалшификациите. Според Кралския монетен двор (Royal Mint) 3 процента от старите монети от една лира са фалшификати, равняващи се на сума от 45 милиона британски лири (50,41 милиона евро).

От появата й през 1983 година тази монета е била изсечена в два милиарда екземпляра. Тя замени банкнотата от една лира, след като Монетният двор реши, че е прекалено скъпа за производство спрямо краткотрайния й "живот" - средно девет месеца.

Новата монета ще бъде изсечена в 1,5 милиарда екземпляра и е "най-сигурната в света", увери директорът на музея на Монетния двор Кевин Кланси.

"Въвели сме няколко нови характеристики: новата монета е дванайсетоъгълна, а не кръгла като предишната", обясни той. Освен това тя е биметална, изработена от два метала с различен цвят, има и холограми, много дребно изписани букви и специфична форма на ръба, уточни Кланси.

Фалшификатите ще бъдат по-лесно разпознавани и благодарение на използваните в новата монета метални сплави на основата на никел и мед.

Въпреки че дебелината й е по-малка (2,8 милиметра вместо 3,15), за да се отговори на очакванията на превозвачите на пари и ценни товари, тя остава най-голямата британска монета в обращение. "През 1983 година идеята за по-дебела монета беше да се създаде усещането за стойност у хората. Запазили сме този подход", изтъкна Кевин Кланси.

Нов е и дизайнът на монетата, която прилича на еврото. От опаката страна по предложение на 15-годишния Дейвид Пиърс, спечелил конкурса на министерството на финансите, са изобразени роза, праз, трън и детелина - символите на четирите нации на Обединеното кралство - засадени в кралска корона.

От лицевата страна е нов портрет на кралица Елизабет Втора - петият поред върху британска монета.

Пусната в обращение на 27 март, новата монета има за цел да замени изцяло старата на 15 октомври. Макар от старите екземпляри вече да са изтеглени 1,2 милиарда, остават още около 500 милиона в обращение, по-малко от седмица преди крайния срок.

Според Федерацията на малките предприятия преходният период е относително кратък и ще бъде необходимо още време, докато бъдат събрани старите монети и занесени в банките.

Веригата магазини Poundland, където почти всички стоки струват по една лира, удължи до 31 октомври периода, през който клиентите й ще могат да плащат със старата монета.

Основните банки в страната - Barclays, Natwest, Lloyds, както и Santander, също обявиха, че ще продължават да приемат кръглата монета от една лира и след 15 октомври. Същото ще важи и за пощенските гишета.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Великобританиямонета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На новите 10 паунда махнаха лика на Дарвин, защото напомня за произхода на много от съществата добвлечени от гз на географията. След няколко години сигурно образа на генерал Урко ще бъде навсякъде.
5
0
 
0
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Монетата я има от много време.Новината е, че скоро старата ще спре да се приема в магазините.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със старите ще платят на ЕС за брекзит.....Честито!
3
0
 
4
 
! Отговори
Алекс Митев преди 6 години
Абе,аланкоолу,много ви е стара новината - в Англия вече няколко месеца се върти в об ръщение тази монета,а вие сега ни я поднасяте за ... нова ?! Поне за живеещите в Англия никак не е нова ! Интересно кога ще наяпишете,че има нова 10 - паундова банкнота ?!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДетелината за С.Ирландия, магарешкия бодил за Шотландия, розата за Уелс и праза е за ънгличаните.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роза, праз, трън и детелина. Велика нация! Само великите нации могат да си сложат подобни символи!