Каталунската криза – отглеждана безотговорно от години

Испанският премиер реши да не отнема автономията на Каталуния
11 окт 2017 19:42,
5
Каталунската криза – отглеждана безотговорно от години
Снимка: Reuters

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде реч от трибуната на испанския парламент, в която разясни гледната си точка по въпроса за каталунския референдум.

Той не реши да използва член 155 от Конституцията на страната за отнемане на автономията на каталунския регион, а само разкритикува каталунските власти за нелегалните им действия и призова ръководителят на каталунския регионален парламент да върне нещата в легална рамка, пише испанското издание El Pais, цитира "Фокус".

Още по темата

"Това, което преживяваме в последно време, няма нищо общо с политическите различия, предизвикани от ежедневните проблеми на демократичните държави и цивилизованите общества. Това, за което става въпрос тук, е безпрецедентно предизвикателство срещу устоите, върху които лежат демократичните общества", настоя Рахой.

Според него проблемите в Каталуния са резултат от институционална криза, "която беше отглеждана безотговорно от години".

"Нелегалният референдум беше проведен, за да подкопае нашата демокрация, единството на Испания и по уставът на Каталуния беше провален нещастно и резултатите от този референдум не могат да послужат за легитимация на каталунската независимост", посочи Рахой.

Той смята, че лидерите на Каталиния са използвали институцията, която представляват, за започването на нелоялна и опасна атака срещу институциите и социалната хармония.

"Поискахме от правителството на Каталуния да потвърди дали е обявило независимост, независимо от объркването, което нарочно бе създадено вчера. Отговорът бе, че Пучдемон ще съобщи за бъдещи решения. Той все още може да върне нещата в легална рамка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 6 години
каталуния е богата и дава годишно 10 000 000 000 евро на испания. древен народ с език и азбука. въпрос на време беше да си нрави република. ясно е че ще иска ес и нато тогава какъв е проблемът. и армия да вкарат ще си тръгне след време от републиката. но с омраза към испания.
2
1
 
6
 
! Отговори
Да, точно преди 6 години
Централното испанско управление години наред и при различни правителства остави каталунските сепаратисти да си правят каквото си искат. Те превърнаха цялата си политика в анти-испанска пропаганда, малко по малко се наместиха на ключови места в областното управление, а в последно време станаха безцеремонно нагли. Фрапиращ пример за възпитание в омраза към Испания - 10 годишно дете, "хвалещо" се, че няма в къщи нито една книга на испански (кастеляно), който се говори от около 600 милиона души.
1
6
 
17
 
! Отговори
:):) преди 6 години
хубаво е да даваш акъл говорейки за демокрация права свободи в други мн държави особено ако са по на изток.Е кат стане дума за в къщи, палачинката е друга.