Приятели на инат – Владимир Путин и Реджеп Ердоган

Навремето и Асад и Ердоган бяха големи приятели, но...
11 окт 2017 20:30, Елка Василева
137
Приятели на инат – Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

За да натрие носа на "арогантните“ партньори от НАТО, Ердоган реши да закупи руски противовъздушни ракети - напук на протестите от ЕС и САЩ. Само изблик на инат или нещо по-сериозно се крие зад това?

И двамата смятат, че незаслужено ги подценяват. И на двамата Западът периодически им обръща гръб. И двамата обичат да се показват като „силни мъже" пред публиката си и често повтарят, че са приятели.

Много е общото между тях – между президентите на Русия и на Турция, пише Дойче веле. През последните седмици зачестиха сигналите, че Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган подготвят партньорство: двустранната търговия се увеличава, военните и тайните служби на двете страни си сътрудничат в Сирия.

В същото време и двамата президенти продължават своите дипломатически войни срещу ЕС и САЩ: Вашингтон и Анкара прекратиха, например, взаимното издаване на визи. Турция вкарва в затвора германски журналисти и правозащитници и игнорира както протестите на Берлин, така и законите. Бойци, подкрепяни от Москва, участват във военни действия в Източна Украйна. Кремъл дори не желае да обсъжда въпроса за анексирането на Крим, но настоява Западът да свали санкциите срещу Русия.

Врагът на моя враг е мой приятел?

Меко казано, Путин и Ердоган имат проблем както със Запада, така и с международното право. И един съюз помежду им е нещо съвсем близко до ума. За да натрие носа на арогантните, според него, партньори от НАТО, Ердоган дори реши да закупи руски противовъздушни ракети – напук на всички протести от Брюксел и от Вашингтон.

Какво ли обаче донесоха на Ердоган публичните изблици на гняв, демонстративното му възмущение срещу Запада или пък съмнителното приятелство с Русия? Нищо.

Международните политици – както в Берлин, така и във Вашингтон – не обръщат внимание на прикритата заплаха на Ердоган, че ще подобри отношенията с Русия и така всъщност ще смени отбора. Те вярват, че Ердоган ще се успокои (по-скоро в близкото, отколкото в далечното бъдеще) и ще постави интересите на страната си над своето его.

Защото, дори ако установи още по-тесни връзки с Русия, от икономическа гледна точка Турция не може да спечели там дори частица от онова, което би изгубила на Запад. Борсите вече сурово наказаха  външнополитическите маневри на Ердоган. Печатането на пари така и така е единственият фактор, който поддържа турския икономически ръст. Западните туристи вече избягват Турция - и това личи включително и по многобройните затворени сергии из истанбулските пазари. Германските летовници все по-често потеглят към Гърция или Испания. Колко ли дълго ще издържи турският президент?

Подобна картина наблюдаваме и в Москва. Вярно, че напоследък германската икономика инвестира малко повече в Русия, но двустранната търговия е далеч под равнището от 2014 година. Санкциите си казват думата. Ако направим една трезва оценка, икономическите връзки на Русия в източна посока могат да бъдат само добавка, но не и заместител на добрата търговия с Германия и с ЕС.

Времето работи в полза на Запада

В „надборването" с Турция и с Русия времето  работи в полза на Запада. Защото партньорството между двете държави не е и чак толкова близко. Напротив. Москва е разочарована, защото по време на посещението си в Киев Ердоган заяви, че Крим е част от Украйна. Да, Ердоган поръча руската противовъздушна система, но досега е платил само капарото. Сделката винаги може да се провали. Та нали турският президент с труд прикрива яростта си от това, че Русия и до ден-днешен забранява вноса на турски домати и други стоки.

Противоположни са интересите на двете държави и в Сирия: Москва държи на президента Асад, Анкара иска да го събори. Между другото, навремето Асад и Ердоган бяха големи приятели. Даже караха семейните си почивки заедно. Минало-бешело. Така е то с политическите приятелства.


137
Още от
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчерашната визита на Ердоган в Сърбия бе доста показателна .... Създадена бе атмосферата на нещо много елементарно. Че хората по целия свят , са всъщност едни и същи , независимо от вярата , социалната среда и т.н.... Ядоха една и съща храна , пиха една и съща вода. .. Но на някои на запад , това със сигурност няма да им хареса !
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази статия е в сферата на "фалшива пропаганда" . Отклоняване на вниманието от започналия разпад на ЕС. Не ги мислете Русия и Турция , те си въртят алъш вериша . Турция започва и със Сърбия бизнес планове а, ние какво правиме ?
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Меко казано, Путин и Ердоган имат проблем както със Запада, така и с международното право. ======== Много малипулативни статии съм чел ,но тази е може би върха ! В момента Вашингтон ближе рани и се чуди как да излезе от ситуацията. ... Заловени са няколко американски агента , и в момента са на разпит ....от чиито резултати , от Вашингтон много се страхуват. Това е !
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма никакво приятелство тука,а просто интерес!На Путин(и Русия) им трябват Проливите(на всяка цена),а на Ердоган-независимост от Запада.Идва времето,когато Западът няма да доминира и всички останали търсят новото си място под Слънцето-къде по-плахо,къде решително! Впрочем,същият този Запад(всъщност САЩ) многократно прецаква Турция и е нормално да дойде и ответната реакция.
96
1
 
0
 
! Отговори
Стоил преди 9 месеца
Двама лидери на разпадащи се империи
95
2
 
3
 
! Отговори
Разум преди 10 месеца
Бъдещето, драги, за независимостта на България минава през съюз на България с Турция, Сърбия, Гърция, Русия и Китай. Силни и независими Балкани, през които да минава цялото китайско и азиатско производство. Някогашният път на коприната. Китайският президент иска да вложи 40 млд. за нов път на коприната и най-прекият минава през Бургас. Германия и Франция знаят, че ако това се случи, ще станат периферия, а Балканите център. А САЩ в цялата игра дърпат кокала в 3-та посока.
94
0
 
3
 
! Отговори
Емко преди 10 месеца
Това верно ли журналист го е писал...оооооооох извинете сега видях Дойче веле
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турция е велика държава
92
6
 
9
 
! Отговори
анон преди 10 месеца
статията е ултра подвеждаща. така написана, излиза, че Западът е студена кралица, за чието благоволение се борят всички. но не са много удостоените, защото нейните вкус е така изискан. мии, не е вярно. те са супер продажни и понеже съзнават, че не заслужават стандарта си на живот, са готови да предложат всяка мислима подлост, за да си го запазят. меркелството направи чудеса от храброст с автомобилната индустрия, фамилиен гефюртес и въобще, ама всъщност им сложи етикет
91
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германия и Франция все още са във война - икономическа война. При това е много жестока. Обединяват се само за да се опитат да оберат някой друг - както обират България и цяла източна Европа и както се опитват да оберат Русия.
90
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турците точно никога не са смятали, че хората са едни и същи. Мога да ти посоча приимери от древната, новата, по - новата и най - новата история. Турците са дребни мекерета с имперски амбиции, но им липсва потенциал и размах. Това ги прави злобни и жестоки нещастници.
89
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ердоган беше приятел с Путин, вече не са - само работят заедно. Ердоган беше прител и с Европа, но вече не. Беше и със САЩ, но вече не. С Украйна е приятел, защото Петро няма други приятели. Турчето няма приятели и го знае. Пази си задника от всички страни, но забравя, че пазейки го отляво го излага на дясно.
88
2
 
10
 
! Отговори
100 % TURK преди 10 месеца
Вчерашната визита на Ердоган в Сърбия бе доста показателна ....
Създадена бе атмосферата на нещо много елементарно.
Че хората по целия свят , са всъщност едни и същи , независимо от вярата , социалната среда и т.н....
Ядоха една и съща храна , пиха една и съща вода. ..
Но на някои на запад , това със сигурност няма да им хареса !
87
2
 
2
 
! Отговори
до 115 преди 10 месеца
Рано днес сте злоупотребил с опиати !
86
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази статия е в сферата на "фалшива пропаганда" . Отклоняване на вниманието от започналия разпад на ЕС. Не ги мислете Русия и Турция , те си въртят алъш вериша . Турция започва и със Сърбия бизнес планове а с ние какво правиме ?
85
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сибирското и анадолското диктаторчета се обичат много .
Вероятно и преспиват когато имат възможност от натоварените програми да инквизират и изтребват хора.
84
0
 
14
 
! Отговори
али преди 10 месеца
Някои хора все още не осъзнават, че в политиката и международните отношения няма приятелства има интереси...
83
9
 
18
 
! Отговори
100 % TURK преди 10 месеца
Меко казано, Путин и Ердоган имат проблем както със Запада, така и с международното право. 
========
Много малипулативни статии съм чел ,но тази е може би върха !
В момента Вашингтон ближе рани и се чуди как да излезе от ситуацията. ... Заловени са няколко американски агента , и в момента са на разпит ....от чиито резултати , от Вашингтон много се страхуват. Това е !
82
1
 
2
 
! Отговори
Нинова преди 10 месеца
Аз съм най-верен приятел,добре че не ревнувам!
81
4
 
11
 
! Отговори
А бе преди 10 месеца
Няма никакво приятелство тука,а просто интерес!На Путин(и Русия) им трябват Проливите(на всяка цена),а на Ердоган-независимост от Запада.Идва времето,когато Западът няма да доминира и всички останали търсят новото си място под Слънцето-къде по-плахо,къде решително!
Впрочем,същият този Запад(всъщност САЩ) многократно прецаква Турция и е нормално да дойде и ответната реакция.