Ултиматум: Рахой дава срок на Пучдемон за независимостта

Ако Каталуния обяви независимост, Рахой ще прибегне до крайни мерки
Обновена: 11 окт 2017 21:31 | 11 окт 2017 21:26,
38
Ултиматум: Рахой дава срок на Пучдемон за независимостта
Снимка: Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски президент Карлес Пучдемон, да изясни позицията си относно декларацията за независимост, съобщи Франс прес, като цитира правителствен източник в Мадрид.

Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.

Още по темата

Член 155 позволява да "се поставят под контрол политическите и административните органи на разбунтувала се автономна област".

Испанският премиер обаче няма право да задейства едностранно член 155.

Той трябва първо да призове председателя на правителството на въпросния регион да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.

Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има мнозинство, и съобщава какви "необходими мерки" смята да приложи.

По принцип се събира сенаторска комисия, а след това всички членове на горната камара на пленарно заседание. Ако предложенията на премиера бъдат одобрени с абсолютно мнозинство, той получава право да ги приложи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
148 преди 6 години
И нека Игрите на глада започнат сега..
24
4
 
7
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Защо излъгаха хората, или доказаха за пореден път, че народните маси са като овцете и ходят накъдете ги поведе овчаря,т.е. политиците? Незаконния референдум не само не доведе до независимост, а напротив-може да им отнемат и автономията. Накрая да не излезе, че каталунеца е играел по свирката на един добре организиран сценарий на Мадрид?
23
4
 
2
 
! Отговори
ще мине преди 6 години
До размисли разнийСега започва голямото надлъгване!Ако Пучдемон си изиграе картите както трябва,ще спечели!
22
1
 
8
 
! Отговори
размисли разний преди 6 години
Май Пучдемон се захвана с нещо , което не му е по силите . Защо проведе тогава референдума , защо каталунците гласуваха за отделянето ??? Казаха им преди това , отделяте се - няма ни ЕС , ни еврозона - и произтичащите от това благинки . Нещо като референдума на Ципрас - хем искаха да напускат еврозоната и т.н , ама да си "доят " ЕС-то - няма как да стане Май Пучдемон , мислеше да извие ръчичките на Мадрид , може би да остават повече парички в Каталуния , ама май няма да мине номера
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Рахой дава срок на Пучдемон" - звучи ми като някакво заглавие на детски анимационен филм: "Астерикс и Обеликс", или "Версенжеторикс - Легенда за краля друид".:-)
20
1
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Вземете им Автономията!!!Тези нещастници не заслужават дори и автономия камоли независимост!!Стискам палци Покемон да обяви Независимост да им вземат и малкото което имат.
19
22
 
10
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 6 години
Че кой го пита Мадрид дали ще позволи, хората не щат Мадрид, искат свободата си!
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каталунците като са се присъединявали, май не са гледали какво подписват.
17
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15 славянин Баските почти нищо ,не внасят в бюджета на Испания,освен за отбрана и сигурност на територията си,но страната на Баските /както и викат/е с пъти по-малка и по население,територия,икономика ,за Каталуния ,най-богатата област Мадрид това няма да позволи.Още повече,че има подкрепата на не малко жители на областа,които искат Каталуния да остане в Испания
16
1
 
7
 
! Отговори
Скaйнет Русия преди 6 години
Ще се номинирaм още веднъж и кaзвaм лекa нощ!
15
1
 
18
 
! Отговори
до 15 от славянин преди 6 години
Испания се е справила със баския сепаратизъм _условно) с цената на тежки данъчни облекченияr и други привилегии за тях, от което хазната в Мадрид губи милиарди годишно, ако даде същите облекчения на каталунците, за да стоят мирни, ще загуби в пъти повече приходи в хазната си, затова и не искат да прилагат същият метод както при баските! А кой на кого взима въздуха е въпрос, най-богата провинция в Испания - Каталуния, или испанските ***!
14
6
 
17
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Този Пучдемон е един покемон,който поведе хората за независимост и сега ще ги остави на средата на пътя и ще почне да ближе подметките на Рахуй. Като са искали независимост е трябвало да не спят,а когато баските са искали независимост и те да направят същото. Но Испания не мери своите автономни области с един аршин и ще има много проблеми. Щом си облагодетелствал баските,сега ще направиш същото и за Каталуния,а не е сигурно дали след това и другите автономни области да поискат и те.
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мариано ги притиска бавно и методично. Отнема им постепенно въздуха.Зад тия действия стои многовековен опит за подчиняване на сепаратисти и смазване на терористи. Испания се справи с злите баски , та няма да се справи с нежните каталунци, водени от костюмарчета с очила, които се правят на революционери и си играят на тука има-тука немя независимост.. Пълен смях!
12
16
 
8
 
! Отговори
до 11 от славянин преди 6 години
Айде бе, ама сериозно ли Каталуния няма да си внесе един телефон без мито!? Светът е голям бе, ще си внесат каквото искат без цент мито откъдето пожелаят!
11
21
 
5
 
! Отговори
до 6 от славянин преди 6 години
Голям курназ го раздаваш, атлантико, ама тиквата ти е доста куха! Да ти кажа ли какво ще стане ако испанците отменят автономията на Каталуния и вземат под контрол политическите и административни и органи!? Ще си създадат един смъртен враг, който ще започне въоръжена борба за своята независимост, не както сега с референдуми! Баските също ще се активизират и Испания ще се превърне в европейска Сирия!
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Британците излезнаха и паунда падна с доста голям за международните разбирания процент. И ще пада още. Но Англия не е Каталуния. Каталуния ще излезе от Испания и ЕС и ще се превърне в една туристическа евтина дестинация, която ще плаща мито да внесе и един телефон. А гордите каталунци ще седят с 30/40 процента безработица и тези, които работят ще издържат още 5 да не умрат от глад.
9
2
 
16
 
! Отговори
Йосип преди 6 години
Сталин беше по-жесток в борбата за единството на съюза. Има още поле за действие на централната власт в Мадрид.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато цялото не се управлява добре,тогава частите искат да се самоуправляват,нещо в управлението куца
7
2
 
21
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Това стана като турски сериал.
6
6
 
22
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Нека видим сега колко е смел сепаратиста като видя как бритишите са увесили нос от всякъде след вота на дебилната им нация. Аре Пуч, ко става? Наакан ли си Пуч, мирише ли? М?