Може ли Тръмп да управлява най-големия ядрен арсенал?

"Ню Йорк таймс": Въпросът се повдига по няколко причини
12 окт 2017 11:45, Елка Василева
33
Може ли Тръмп да управлява най-големия ядрен арсенал?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

По-общият дебат доколко президентът на САЩ Доналд Тръмп е подходящ за поста неотдавна беше перифразиран по по-тревожен начин: дали Тръмп разбира и може да управлява отговорно най-разрушителния ядрен арсенал на света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Въпросът беше повдигнат по няколко причини - Тръмп заплаши Северна Корея с "пълно унищожение" и има сведения, че е искал масирано увеличение на американския ядрен арсенал, който вече съдържа 4000 бойни глави. Освен това скоро той ще реши дали да запази изключително важното ядрено споразумение с Иран.

Още по темата

Съмненията за компетентността на Тръмп бяха подсилени от американския сенатор Боб Коркър, представител на Републиканската партия от щата Тенеси, който заяви тази седмица, че президентът се отнася към поста си като към риалити шоу и отправя необмислени заплахи, които могат да поведат САЩ към Трета световна война, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Уважаваният сенатор, експерт по националната сигурност, добави, че разчита на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, министъра на отбраната Джим Матис и началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели да предпазят САЩ от хаоса.

Изявленията на Тръмп по време на предизборната му кампания също показаха или невежество, или опасно безгрижие. Но нищо не е било толкова притеснително, колкото неотдавнашните му изявления в Тwitter относно Северна Корея, в които той предупреди за "огън и ярост" и се пошегува за "затишие пред буря". Мнозина все още се надяват, че агресивната позиция на Тръмп е само театър, предназначен да привлича внимание, да обърква противниците му и да ги кара да променят поведението си.

Но зад изказванията му не стои стратегия и независимо какво има предвид президентът, Конгресът беше притеснен достатъчно, за да обмисля закон, който да забрани на президента да нанася първи ядрен удар, освен ако Конгресът е обявил война. Това е разумна идея и може би трябва да се добави изискване министрите на отбраната и външните работи също да одобрят подобно решение. В момента обаче президентът на САЩ може да задейства апокалиптичния ядрен арсенал на САЩ само с думи, в рамките на минути, припомня в. "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цук
22
0
 
2
 
! Отговори
Уйо преди 6 години
Може
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, не може. Този елементарен индивид без култура и ум от нищо не разбира и в нито една област няма познания. Знае само да спекулира и затова му заплащат солидно. Временна пионка с психични отклонения с фиксиран период.
20
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Четох оригиналната статия от nytimes и това което са превели ДНЕС е неточно и подвеждащо.Всъщност дебата е защото Тръмп иска увеличаване на Ядрения арсенал?Конгресмените са против защото се доверяват на доклада на някой си Ханс Кристенсен от Фед. на Учените който е изчислил че са нужни точно 1103 ядрени бойни глави за да бъдат унищожени Русия,СК ,Китай ,Иран ,Ирак ,Либия и Сирия и им остават още 2893 бойни глави.Тоест че нямат нужда от повече което поражда мисълта защо Тръмп иска още Ат.Оръжие !
19
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
И какво ,диплома за президент и удостоверение от завършен курс за боравене с оръжия за масово поразяване ли ще му искате?
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е колко мега по мега милиони тони са всите глави или мега по три,пет,шест до 10,в еквивалент на обикновен тротил са туй щот за сега резултата е като в уникална задача без радиации и разрушения само със едно земетресение по терена като кота 00,но като кота коя кота са зачеслили като кота за изчисление.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалистите, опс демократите неолиберали продължават със смешният си плач. Цяла година вече пищят както *** моми. Жалка картинка.
16
2
 
2
 
! Отговори
PD преди 6 години
Нещо отново фокуса на въпроса е извъртян, чисто манипулативно. Едва ли протокола за употреба на ядрено оръжие е много по различен от този на другите ядрени държави. Следва да сепоставя въпроса не лично за Тръмп, а за селия американски управленски елит, участващ в вероятното разрешаване на употребата му. И тука вече проблема не е личен а системен. Та ще генерира ли американския модел мъдрост в решенията си, или може би е загубил връзка с реалноста.
15
3
 
3
 
! Отговори
до 15 от славянин преди 6 години
Както написах по долу, има си чичо гугъл и веднага всичко може да се провери и съпостави, а че ти не го правиш и очевидно не искаш да го правиш, показва че си кухоглаво атлантическо идиотче!
14
3
 
5
 
! Отговори
до 15 от славянин преди 6 години
Има си чичо гугъл, елементарно е да се направи съпоставка между СС-18 ''Сатана'' и Минитмен - 3! Не случайно и името на руската ракета е дадено от задокеанските ***, руското и има е Р-36 М!
13
2
 
0
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 6 години
Сериозно ли!? Ти като пишеш правиш връзка между празната си кутия горе и пръстите на ръцете!?
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 9 от славянинНе всичко се мери в тонове другарю русофил.
11
5
 
4
 
! Отговори
до 9 от славянин преди 6 години
Най-мощната руска ракета носител на ядрени заряди с шахтено базиране е СС-18 ''Сатана'' - 211 тона, която е и най-мощната в света в пъти по-мощна от най-мощните носители на която и да е държава на планетата, най-мощната американска със шахтено базиране е ''Минитмен-3'' - 35 тона! При тези факти коментарите са излишни!
10
7
 
4
 
! Отговори
до 9 от славянин преди 6 години
Последните произведени ядрени носители на сащ са от 70-те години на 20-ти век, което е признак за ''модерност'', последните произведени носители на Русия са от последните години! Факт!
9
2
 
7
 
! Отговори
do 9 преди 6 години
Хаха, те и Наполеон и Хитлер щяха да я правят провинция..
8
1
 
6
 
! Отговори
@ преди 6 години
САЩ са опасни в момента за целия свят заради вътрешните си борби за власт. Някоя от страните може да реши да играе ва банк с блъф или дори провокация. И като нищо ракетите ще полетят.Тръмп детронира така нареченото статукво във Вашингтон. Сега срещу него е огромна медийна машина и корпоративни интереси. Всеки ден в американските медии бълват подобни внушения и фалшиви новини. Целта е дискредитиране на Президента. Пред нищо не се спират.
7
7
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
1. САЩ има повече бойни глави. Не бъркай Русия със СССР. 2. Ядреният арсенал на САЩ е най-модерния и е точно обратното, на Русия й е остарял ядрения арсенал и морално и технически. Пък и не само ядрения арсенал ами и цялата армия. Не може в 21 век да разчиташ на военна техника от ВСВ.
6
5
 
6
 
! Отговори
Туск преди 6 години
Русия има най - горемия боен ядрен арсенар в света Общо от 20 хил. бойни глави в света 12 хил. са руски. Стига да поискат вогат да ви превърнат в радиоактивно пепелище за по - малко от два часа.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Джим Матис"Кой? :) Нещо като Джим Кери и Марая Кери май се получава? :)
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупаците никога няма да се свършат, щом имаш ядрен арсенал очаквай и другите да имат и да имат решимоста да се защитят. Cега квичите като заклани прасета щото Прасчо ви закла и който и да стане президент ще се питате същото.