Рахой играе твърдо със сепаратисткия порив на Каталуния

Медии: Мадрид се готви да суспендира независимостта й
Обновена: 12 окт 2017 11:20 | 12 окт 2017 11:00, Елка Василева
14
Рахой играе твърдо със сепаратисткия порив на Каталуния
Мариано Рахой. Снимка: Reuters

Мадрид даде срок до понеделник на сепаратисткия каталунски лидер Карлес Пучдемон да изясни дали е обявил независимост, и ако го е сторил, ще получи допълнителен срок до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход. Така правителството на испанския премиер Мариано Рахой подготвя почвата за прибягването до чл. 155 от испанската конституция, позволяващ да започне процедура по суспендиране на автономията на областта, пише в. "Монд".

Ако се наложат извънредни мерки, Рахой няма да действа сам. Той има подкрепата на Испанската социалистическа работническа партия и нейния генерален секретар Педро Санчес. В замяна на това премиерът прие възможността за промяна на конституцията и промяна на отношенията между Мадрид и 17-те испански автономни области, но подчерта, че тази промяна може да се извърши само чрез средствата, предвидени в самата конституция.

Санчес обяви, че ще бъде създадена комисия за модернизиране на териториалното устройство, чиято цел ще бъде да открие начин "как Каталуния да остане в Испания, а не как да се оттегли". Той обаче подчерта, че неговата партия има свое собствено тълкуване на чл. 155 от Конституцията и се надява правителството да го отчита.

Още по темата

Чл. 155 от испанската Конституция никога не е бил използван и подробностите са неясни, отбелязва в. "Монд". Начинът на задействането му е сложен и включва няколко стъпки, а радикалната лява партия "Подемос" се обявява против него.

Рахой играе твърдо със сепаратистките стремежи на Каталуния, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия. Испанският премиер показа готовност да задейства чл. 155 и отхвърли призива на Пучдемон за посредничество, но трябва да внимава - притискането на каталунския лидер в ъгъла ще бъде стратегия с високи залози, подчертава британското издание.

Рахой дори не се извини за поведението на полицията в деня на референдума и отказва твърдо да разговаря. ЕС отказва да отговори на надеждите на каталунския лидер за международно посредничество от страх да не подкрепи допитване, което испанския конституционен съд обяви за незаконно, отбелязва в. "Гардиън".

Решението на Пучдемон да изчака е както тактическо и разбираемо, така и правилно. Няма ясен начин за отделяне от Испания, а конституцията от 1978 г. със сигурност не предлага правни възможности, защото прокламира "неделимото единство" на страната. Каталунските предприятия и банки се обявяват против независимостта и някои вече преместват офисите си извън областта, което означава, че независимостта със сигурност ще доведе до икономически проблеми.

Засега конфронтацията е избегната. Рахой обаче изглежда решен да спечели пълна победа въпреки предупреждението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че кризата може да бъде разрешена "само чрез силата на аргументите, а не чрез аргументите на силата".

Разумното решение в момента би било да се охладят страстите, за да се избегне трайно разделение - това означава и двете страни да направят отстъпки, подчертава в. "Гардиън". Рахой може да направи стъпки към федерализъм, за да притъпи противопоставянето, и със сигурност трябва да избегне изкушението да приложи чл. 155. Подобни действия могат да превърнат конституционната криза в катастрофа. За модел може да се използва Страната на баските - а по-символични действия, като признаването на каталунска нация в рамките на Испания, може да спечелят сърцата на хората и да помогнат за опазването на териториалната цялост.

Събитията от миналата седмица са пример колко бързо нещата могат да излязат от контрол. Изглежда, че нито една от страните не е имала резервен план, като и двете заложиха на конфликта, а не на преговорите. Ако наистина държат на интересите на гражданите си, трябва бързо да намерят допирни точки, а не поводи за разделение.
Повечето мадридски вестници и телевизионни предавания осмяха речта на Пучдемон и определиха призива му за преговори с Мадрид като проява на отчаяние, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Испански правни експерти казват, че ако Пучдемон потвърди, че Каталуния обявява независимост, Рахой почти със сигурност ще се намеси решително в региона. Но испанският премиер отдавна е известен като предпазлив политик, оцелял две десетилетия в испанската политика, като избягва трудни решения и изчаква противниците си да изпаднат сами в тежко положение. Вчера той заяви, че ще продължи да действа предпазливо, докато чака каталунският лидер да обясни намеренията си, подчертава в. "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай, бай Рахой!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, в демократична европа пращат полицията да бият гласуващи, било то и на нелегален референдум. Все едно сме в Африка.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Испанците показаха, как се брани родина ! Респект.
11
4
 
3
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 1 година
Всеки ход на Рахой ще бъде погрешен - ако бави окупирането на Каталуния ще изглежда слаб, ако го направи, ще бъди агресор, просто няма полезен ход!
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сега Рахой е в по-изгодна позиция,Пучдемон се изложи с обявяването на независимоста и отлагането й.
Рахой разчита и на жителите на Каталуния които са за оставане в Испания,и са повече от сепаратистите.
Явно Рахой усеща,че всичко е до пари и ще им направи някакви даначни отстъпки.
9
6
 
2
 
! Отговори
държавата София преди 1 година
Мариано ако прати танковете ще си гарантира победи поне в няколко следващи тура избори. Ще протака докато се съгласят на мирно вдигане на цирка, но все ми се струва че след края на месеца ще ги запука сепаратистите.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нашето Ице е фен на Пуч-демон. Тоя го забърка лошо и ИЦЕТО ПОЧНА ДА ГЛЕДА ЛОШО
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ак в Европа има лицемерие , да идват в България . Тук е данъчен рай. Обработваш хиляди декари чужда земя наем не плащаш.Нито на държава нито на собственици. Тук е рая на измамите.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пучдемон искаше да муфти кинти, но жестоко настъпи мотиката. Сега вижда, че главата е между коленете му, а слиповете здраво омотани около глезените. Дано и да не мърда много, че ще го боли още повече...
5
3
 
4
 
! Отговори
фгх преди 1 година
...Испания) без да се орезва бюджета на Барселона ,то среща непредолими препяствия от Мадрид който забранява да се намали профицита и забранява да се заселят 15 000 беженци в пострените жилища в Барса (лицемери ли са политиците в ЕС ?) Идосега продалжава профицита на Барселона и досега пустеят жилищата за бежанците .Защо ли си мълчат лицемерните политици от Брюксел ? Това ще доведе до сепаратизъм в Католния ако тъй продалжава .
4
0
 
9
 
! Отговори
Момо преди 1 година
И аз ако държа армията, парите и ЕС ще играя твърдо.
3
3
 
8
 
! Отговори
уу преди 1 година
Лицемерието отдавна е станало основно поведение на управляващите в ЕС и държавите.
Барселона е град с профицит и когато банките започнаха да изимат от браселонците техните апартаменти ,те се възмутиха ,защото самите тези банки бяха спасени от техните данаци преди това. И браселоци създават движение и избират за кмет Колау и тя обещава намаления на данаците и преференции за маклките предприятия и построяване на жилища за 15 000 бежанци от Италия и ГЪРЦИЯ и вместо да се намали профицита(отива в Ис
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
играе си с твърдия по-скоро...
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Голям играч с гащи.