С най-ниска медийна грамотност сме от страните в Европа

Необходими са мерки за способността за критическо мислене
28
С най-ниска медийна грамотност сме от страните в Европа
Снимка: visualhunt.com

С най-добри предпоставки за висока медийна грамотност на своите граждани сред държавите в Европа се отличават Финландия, Холандия, Дания и Естония. На обратния полюс са балканските държави, включително и България. Това сочи сравнителен анализ за нивото на медийна грамотност и за способността на държавите в Европа да се справят с феномена "пост-истина", изготвен от Институт "Отворено общество" – София.

Анализът предлага модел на индекс за измерване на медийната грамотност в европейските държави, който стъпва на допускането, че в държавите, в които медиите са по-свободни, хората – по-образовани, а доверието между гражданите – по-високо, може да се очаква по-голяма степен на медийна грамотност.

За изготвянето на индекса са използвани индикатори с различна тежест, показващи свободата на медиите (според индексите на Freedom house и на международната организация Репортери без граници), грамотността и образоваността на населението (на база на резултатите на PISA за функционалната грамотност), доверието между хората, както и индикатори на ООН за е-участие.

Клъстерният анализ на данните за включените в индекса 33 държави очертава пет основни групи от страни, разположени в доста отчетливи географски граници. В най-добра позиция са четирите споменати държави от северната и северозападната част на стария континент, следвани от останалите страни в Западна и Централна Европа.

България е на последно място в четвъртия клъстер по медийна грамотност, в който влизат още Румъния, Сърбия и Гърция. С по-лоши резултати са единствено Черна гора, Албания и Турция, които оформят петата група от страни в класацията.

С най-ниска медийна грамотност сме от страните в Европа
Снимка: Институт "Отворено общество" – София

Страните, които оглавяват класацията за медийна грамотност, се радват едновременно на свободни медии в съчетание с висока степен на образованост и голямо доверие между гражданите. Така, например, в анализа е цитирана информация, според която във Финландия – страната, която оглавява класацията – добрата образователна система и широко разпространените умения за критично мислене сред финландските граждани се разглеждат като основен инструмент за противодействие на фалшивите новини и за противопоставяне на информационната война срещу страната.

В същото време държавите в дъното на класацията са такива, в които се наблюдава по-ниска степен на медийна свобода, гражданите им са по-слабо образовани, а недоверието между хората е по-голямо. Това са показателите, обуславящи по-лошата медийна грамотност и по-високата степен на податливост на тези общества на феномена "пост-истина" – за "пост-истинни" политики, за т.нар. алтернативни факти и за преобладаващи конспиративни теории за функционирането на света, отбелязва авторът на анализа Марин Лесенски, директор на Програма Европейски политики в Институт Отворено общество – София, предаде "БНР".

Според него създаването на нови медийни регулации за новите медийни реалности, макар и необходимо само по себе си, не е достатъчно, за да може да се справи с феномена "пост-истина". За дългосрочното адресиране на проблема си струва да бъдат направени и инвестиции в подобряването на медийната грамотност на гражданите, т.е. за изграждането на умения за критическо мислене и анализ на информацията.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да манипулираш хората, трябва всяка минута медиите да агитират срещу учители, лекари и съдии
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Една лъжа повторена 100 пъти става истина".
Това са нашите медии
23
1
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 11 месеца
МЕДИИТЕ СА ...ЗА ДА НИ МАНИПУЛИРАТ!!!!
ЗАТОВА НЕ ГЛЕДАМ ТВ и НЕ СЛУШАМ НАШИ РАДИЯ!
БЕЗКРАЙНА , ТЪПОТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каква грамотност може да очакваме при 80% русофили /по данни на руския посланик/. Грамотен човек не кълве на руска пропаганда.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
за сетен път се вижда какви медии имаме и как представят нещата.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За изготвянето на индекса са използвани индикатори с различна тежест, показващи свободата на медиите (според индексите на Freedom house и на международната организация Репортери без граници

Да очакваш обективност от тези е по-трудно от намирането на игла в купа сено.Очаквам скоро България да бъде поставена на последно място в Европа по брой изстреляни спътници.
19
0
 
14
 
! Отговори
"-" преди 11 месеца
Колкото по тъпо, необразовано и неграмотено е населението на една държава,
толкова по-лесно се управлява и манипулира то (населението)!!!!

За тази цел, просто е необходимо да унищожите качеството на образованието и културата в държавата.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Медийна грамотност, къде видяхте това у нас? Уплашени, полуграмотни хорица с големи заплати, зависими от Ганьо от Банкя и Шайката му, това са хората показващи "медийна грамотност". Не показване на проблемите а тяхното прикриване с дребни случки, основно с криминален характер. Погледнете какво пише Авраам Ноам Чомски за Провалената държава, за 10 те точки чрез които се отклонява вниманието от основните проблеми в държавата. Какъв журналист е Кикимян, Николаев, а Диков? Където са парите, там са.
17
0
 
3
 
! Отговори
Циник до Анонимен преди 11 месеца
Оригинален си - като маратонки Adibas на пазара в Илиенци....и почти толкова качествен!
16
0
 
7
 
! Отговори
риторично преди 11 месеца
Уменията за критично мислене и анализ на текст се изграждат на ученическата скамейка и се развиват най- вече в часовете по литература. Тези неща не стават с народни танци, песни, хора и носии, нито пък с подаряване на книжки, които после биват захвърлени в някой шкаф.
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да повярвате!(то вярно няма)
Правителството на Бойко Борисов дава Кърджали на Турция!(от няколко години през няколко месеца, докато братята руснаци се хвалят, че изкупили Черноморието и скоро щели да купят и останалата част)
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ШОК, Потресаващо!Турция окупира България до дни!
(през няколко месеца)
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Америка в ступор!Руски учени откриха как да правят злато от въглища.
12
1
 
3
 
! Отговори
Циник до Анонимен преди 11 месеца
Че това отдавна е факт!
.....шницел в Германия вече няма....макарче е бил любимо ястие на народа!
А за бежанците - може и милиард да станат...в следващият четвърт век!
Нещо не ти се получава "иронията" - истината не е иронична , плашеща е!
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия постави НАТО на колене!В Пентагона треперят!
(от компютърно генерирана картинка на шест хиляди осемстотин седемдесет и второто секретно руско оръжие)

Под статията стотици ганьовци са във възторг, че братска Русия, която им продава най-скъпите горива най-сетне ще унищожи краварите, които им крали златото на стойност трилион и петстотин милиарда годишно(около 26000т при общ запас на най-богатите страни около 40000т трупан десетилетия)
10
3
 
9
 
! Отговори
Ами естествено преди 11 месеца
Шок!ЕС забранява българската азбука!
Бомба!ЕС забранява християнството!
Потресаващо!ЕС забранява Коледа!
ЕС забранява розовия домат!
ЕС забранява киселото мляко!

ЕС трепери, 1 милиард бежанци се очакват до края на годината!

Едни дeбили пишат новини, други им вярват.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И тези какво искат да кажат, че е по-добре да мислим в някакви граници, отколкото "извън кутията" както се казва.
Я, да си гледат работата...
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стигнах до "отворено общество" и спрях да чета. :-)
7
5
 
6
 
! Отговори
Циник преди 11 месеца
Способността да различават фейк нюз???
Кластъри??? Класации??? Бих казал, че си е баш обратното!! Страните от бившия Ост Блок са "парен каша ду"ха!" ! Те са принципно по-будни, и скептични към всякакви медии!
Не така - страните от Западна Европа! Потънали в (изчезващо охолство) народите им с готовност се оставят да бъдат лъгани и манипулирани! Мултикулти...либерастия...гейслободия...кой е по-критичен? А СТАТИЯТА Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР НА ФЕЙК-НЮЗ!!!
6
0
 
12
 
! Отговори
добре сме си на дъно преди 11 месеца
Висока медийна грамотност - да си феминист и да обичаш да носиш тайно гащите на майка си. Също и да си съгласен да осиновиш бежанец и да му родиш деца.