С най-ниска медийна грамотност сме от страните в Европа

Необходими са мерки за способността за критическо мислене
12 окт 2017 15:28,
28
С най-ниска медийна грамотност сме от страните в Европа
Снимка: visualhunt.com

С най-добри предпоставки за висока медийна грамотност на своите граждани сред държавите в Европа се отличават Финландия, Холандия, Дания и Естония. На обратния полюс са балканските държави, включително и България. Това сочи сравнителен анализ за нивото на медийна грамотност и за способността на държавите в Европа да се справят с феномена "пост-истина", изготвен от Институт "Отворено общество" – София.

Анализът предлага модел на индекс за измерване на медийната грамотност в европейските държави, който стъпва на допускането, че в държавите, в които медиите са по-свободни, хората – по-образовани, а доверието между гражданите – по-високо, може да се очаква по-голяма степен на медийна грамотност.

За изготвянето на индекса са използвани индикатори с различна тежест, показващи свободата на медиите (според индексите на Freedom house и на международната организация Репортери без граници), грамотността и образоваността на населението (на база на резултатите на PISA за функционалната грамотност), доверието между хората, както и индикатори на ООН за е-участие.

Клъстерният анализ на данните за включените в индекса 33 държави очертава пет основни групи от страни, разположени в доста отчетливи географски граници. В най-добра позиция са четирите споменати държави от северната и северозападната част на стария континент, следвани от останалите страни в Западна и Централна Европа.

България е на последно място в четвъртия клъстер по медийна грамотност, в който влизат още Румъния, Сърбия и Гърция. С по-лоши резултати са единствено Черна гора, Албания и Турция, които оформят петата група от страни в класацията.

С най-ниска медийна грамотност сме от страните в Европа
Снимка: Институт "Отворено общество" – София

Страните, които оглавяват класацията за медийна грамотност, се радват едновременно на свободни медии в съчетание с висока степен на образованост и голямо доверие между гражданите. Така, например, в анализа е цитирана информация, според която във Финландия – страната, която оглавява класацията – добрата образователна система и широко разпространените умения за критично мислене сред финландските граждани се разглеждат като основен инструмент за противодействие на фалшивите новини и за противопоставяне на информационната война срещу страната.

В същото време държавите в дъното на класацията са такива, в които се наблюдава по-ниска степен на медийна свобода, гражданите им са по-слабо образовани, а недоверието между хората е по-голямо. Това са показателите, обуславящи по-лошата медийна грамотност и по-високата степен на податливост на тези общества на феномена "пост-истина" – за "пост-истинни" политики, за т.нар. алтернативни факти и за преобладаващи конспиративни теории за функционирането на света, отбелязва авторът на анализа Марин Лесенски, директор на Програма Европейски политики в Институт Отворено общество – София, предаде "БНР".

Според него създаването на нови медийни регулации за новите медийни реалности, макар и необходимо само по себе си, не е достатъчно, за да може да се справи с феномена "пост-истина". За дългосрочното адресиране на проблема си струва да бъдат направени и инвестиции в подобряването на медийната грамотност на гражданите, т.е. за изграждането на умения за критическо мислене и анализ на информацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да манипулираш хората, трябва всяка минута медиите да агитират срещу учители, лекари и съдии
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Една лъжа повторена 100 пъти става истина".Това са нашите медии
23
1
 
12
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
МЕДИИТЕ СА ...ЗА ДА НИ МАНИПУЛИРАТ!!!!ЗАТОВА НЕ ГЛЕДАМ ТВ и НЕ СЛУШАМ НАШИ РАДИЯ!БЕЗКРАЙНА , ТЪПОТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква грамотност може да очакваме при 80% русофили /по данни на руския посланик/. Грамотен човек не кълве на руска пропаганда.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за сетен път се вижда какви медии имаме и как представят нещата.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За изготвянето на индекса са използвани индикатори с различна тежест, показващи свободата на медиите (според индексите на Freedom house и на международната организация Репортери без граници Да очакваш обективност от тези е по-трудно от намирането на игла в купа сено.Очаквам скоро България да бъде поставена на последно място в Европа по брой изстреляни спътници.
19
0
 
16
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Колкото по тъпо, необразовано и неграмотено е населението на една държава, толкова по-лесно се управлява и манипулира то (населението)!!!!За тази цел, просто е необходимо да унищожите качеството на образованието и културата в държавата.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медийна грамотност, къде видяхте това у нас? Уплашени, полуграмотни хорица с големи заплати, зависими от *** от Банкя и Шайката му, това са хората показващи "медийна грамотност". Не показване на проблемите а тяхното прикриване с дребни случки, основно с криминален характер. Погледнете какво пише Авраам Ноам Чомски за Провалената държава, за 10 те точки чрез които се отклонява вниманието от основните проблеми в държавата. Какъв журналист е Кикимян, Николаев, а Диков? Където са парите, там са.
17
0
 
4
 
! Отговори
Циник до Анонимен преди 6 години
Оригинален си - като маратонки Adibas на пазара в Илиенци....и почти толкова качествен!
16
0
 
8
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Уменията за критично мислене и анализ на текст се изграждат на ученическата скамейка и се развиват най- вече в часовете по литература. Тези неща не стават с народни танци, песни, хора и носии, нито пък с подаряване на книжки, които после биват захвърлени в някой шкаф.
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да повярвате!(то вярно няма)Правителството на Бойко Борисов дава Кърджали на Турция!(от няколко години през няколко месеца, докато братята руснаци се хвалят, че изкупили Черноморието и скоро щели да купят и останалата част)
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ШОК, Потресаващо!Турция окупира България до дни!(през няколко месеца)
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка в ступор!Руски учени откриха как да правят злато от въглища.
12
1
 
4
 
! Отговори
Циник до Анонимен преди 6 години
Че това отдавна е факт!.....шницел в Германия вече няма....макарче е бил любимо ястие на народа!А за бежанците - може и милиард да станат...в следващият четвърт век!Нещо не ти се получава "иронията" - истината не е иронична , плашеща е!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия постави НАТО на колене!В Пентагона треперят!(от компютърно генерирана картинка на шест хиляди осемстотин седемдесет и второто секретно руско оръжие)Под статията стотици *** са във възторг, че братска Русия, която им продава най-скъпите горива най-сетне ще унищожи краварите, които им крали златото на стойност трилион и петстотин милиарда годишно(около 26000т при общ запас на най-богатите страни около 40000т трупан десетилетия)
10
3
 
10
 
! Отговори
Ами естествено преди 6 години
Шок!ЕС забранява българската азбука!Бомба!ЕС забранява християнството!Потресаващо!ЕС забранява Коледа!ЕС забранява розовия домат!ЕС забранява киселото мляко!ЕС трепери, 1 милиард бежанци се очакват до края на годината!Едни *** пишат новини, други им вярват.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тези какво искат да кажат, че е по-добре да мислим в някакви граници, отколкото "извън кутията" както се казва. Я, да си гледат работата...
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стигнах до "отворено общество" и спрях да чета. :-)
7
5
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Способността да различават фейк нюз???Кластъри??? Класации??? Бих казал, че си е баш обратното!! Страните от бившия Ост Блок са "парен каша ду"ха!" ! Те са принципно по-будни, и скептични към всякакви медии!Не така - страните от Западна Европа! Потънали в (изчезващо охолство) народите им с готовност се оставят да бъдат лъгани и манипулирани! Мултикулти...либерастия...гейслободия...кой е по-критичен? А СТАТИЯТА Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР НА ФЕЙК-НЮЗ!!!
6
0
 
13
 
! Отговори
добре сме си на дъно преди 6 години
Висока медийна грамотност - да си феминист и да обичаш да носиш тайно гащите на майка си. Също и да си съгласен да осиновиш бежанец и да му родиш деца.