В Китай приемат политическа теория "Мисълта на Си Цзинпин"

В страната предстои конгрес на Комунитическата партия
12 окт 2017 08:01, Анисия Иванова
14
В Китай приемат политическа теория "Мисълта на Си Цзинпин"
Снимка: БТА

На всеки пет години елитът на Комунистическата партия се събира, за да избере бъдещото ръководство на Китай.
Конгресът следващата седмица в Пекин вероятно ще постави началото на втория мандат на президента Си Цзинпин и ще внесе промени във върховния орган - Постоянния комитет на Политбюро, предаде ДПА.

От 2300 партийни делегати от цялата страна, 2287 бяха подбрани да участват в 19-ия конгрес на ККП, започващ на 18 октомври, а останалите 13 от тях не бяха допуснати - както бе съобщено - заради "неуместно поведение".

По време на конгреса, който в миналото обикновено е продължавал около седмица, делегатите избират Централен комитет - органът, който взима решенията. ЦК, избран на предишния конгрес, имаше 205 членове с пълно право на глас и 171 кандидат-членове.

След това на закрито заседание новоизбраният ЦК избира Политбюро, а от него - Постоянен комитет на Политбюро - най-овластеният орган, включващ президента.

Сегашното Политбюро първоначално имаше 25-има членове, един от които - Сун Чжънцай, бившият партиен секретар на Чунцин, бе изключен от партията за "сериозни нарушения на дисциплината".

Постоянният комитет има седмина членове, но броят им може да варира. Очаква се около половината от членовете на сегашния ЦК да се оттеглят тази година, след като са навършили неофициалната пенсионна възраст - 68 години.

Освен това, вследствие на мащабната антикорупционна кампания на Си, която доведе до отстраняването на други членове, Постоянният комитет може да преживее едни от най-големите промени от десетилетия. Петима от седмината членове (без Си и премиера Ли Къцян), също се очаква да излязат в пенсия. Но Ван Цишан, който оглавява антикорупционния орган и е приближен на Си, може би ще остане, въпреки че на 69 години.

Си, който прекара първия си мандат в консолидиране на властта и елиминиране на съперничещи фракции в партията, вероятно ще вкара в Постоянния комитет повече свои доверени лица. Той може би дори ще включи партийния устав своята политическа теория, известна като "Мисълта на Си Цзинпин". Ако това стане, той ще влезе в ексклузивната група на предишните китайски лидери Мао Цзедун и Дън Сяопин.

Пред конгреса Си ще представи всеобхватен политически доклад, който по същество е програмата на партията за следващите пет години. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
редник преди 6 години
До Евроатлантик ---- Последно! Социализма в Китай загива , защото страната е разтърсвана от капитализъм и корупция ? :)
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантизъм? Това е кауза пердута.Сащ са система която се крепи на сериознимеждународни заблуди и експлоатация надруги нации на тяхна основа. Финансово-икономическата криза от 2008 година показваче това е една хронично болна система безбъдеще.
9
1
 
6
 
! Отговори
от сиднейАав$$тралия преди 6 години
Ако не знаете, САЩ бяха 9-ти по среден доход на населението, и падат до 14. Германия е 10-та. Така че да ми твърдите САЩ велика, ми може да е, не искам да споря но за мен като обикновен човек меинтересува къде аджеба един човек получава най много пари. Ами на челните места са Норвегия, ама там лайф стайла е бахър, и Ав$тралия където освен че доходите са сред най високите и лайф стайла бива.По3драви от Сидней, а вие продължавайте да спорите кой е по велик САЩ или Китай, мен слабо ме засяга
8
0
 
14
 
! Отговори
да бе преди 6 години
До ЕвроатлантикЗа това за 10,000$ ги разстрелват!Ти по-добре се разходи до Китай,и чак тогава дрънкай глупости!Това,което направиха в Китай,трябваше да го направят и тук!Ама на нашенските крадлюци не им отърва!
7
3
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Въпреки неграмотните Ви изрази може би разбрахме подобието на мисъл, което излъчвате...САЩ и Китай загиват---остава--кой? Бангладеш? Посочете, защото толкова умен не мога да бъда.
6
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Извинете да не сте се испуснал ?
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай са велика държава. Те са икономическа сила номер едно в световен мащаб.
4
1
 
7
 
! Отговори
до 1 евруатлантик преди 6 години
Туитвъш ли ?
3
0
 
11
 
! Отговори
до 1 евроатлантик преди 6 години
Замаян от ранното дрогиране мозък твори велики " евроатлантически бисери" достойни за книгата на " гинес" по малоумие.
2
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И се разнася адската смрад..
1
24
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Китай е една умираща държава социализма загива. Bъв САЩ хората четат речите на Тръмп в Туитера САЩ е велика държава Китай е *** разтърсвана от капитализъм корупция, мафия и престъпност.