100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема

Част от хората смятат, че тя е бедствие, други - тласък за развитие
Обновена: 13 окт 2017 07:47 | 13 окт 2017 07:41,
135
100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема
Снимка: архив Reuters

Бедствие или тласък за развитие е Октомврийската революция? 100 години след нея мнението на руснаците е разделено, показва публикувана вчера анкета на руския институт ВЦИОМ, цитирана от Франс прес.

Революцията от 1917 г. "даде тласък на обществено-икономическото развитие на страната", смятат 38 процента от анкетираните в това проучване, извършено от 3 до 5 октомври сред 1800 души в 46 руски области, информира БТА.

За 13 процента от запитаните целта на болшевиките е била да дадат "властта на народа, заводите на работниците и земята на селяните", както гласи известният лозунг от онова време.

Всеки пети руснак (19 процента) пък смята, че това е било "държавен преврат", а за 14 процента от анкетираните революцията "е спряла обществено-икономическото развитие на страната". Освен това 13 процента са убедени, че тази революция е била "бедствие" за страната.

По друг въпрос около 60 процента изразяват симпатия към цар Николай Втори, когото болшевиките разстрелват през 1918 г. с жена му и петте им деца. 53 процента обаче симпатизират на заклетия му враг, водача на революцията Владимир Илич Ленин.

Затова пък почти всички запитани (92 процента) са съгласни, че не трябва да има нова революция в днешна Русия. Такъв вариант се подкрепя само от 5 процента от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВОСР е катастрофа за руснаците, разбира се.Вижте съседите на Русия, вижте Европа, САЩ, Канада, Австралия и много други страни - всички са много по-богати, уредени и щастливи от вечно смачканите руски хора.СССР донесе катастрофа и за останалите страни, които пороби и направи социалистически!Ясно е, че руснаците не могат да свършат нищо добре, освен избиването на много хора!
122
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците винаги са били роби- на чужди, на свои господари ... винаги са роби.Затова и са вечно пияни - няма бъдеще, не виждат напредък, развитие, а трезвен в такива условия на живот е невъзможно да оцелееш.У нас, в Русия, всички са *** - казал го е руският литературен титан Гогол!Те са най-нещастният и беден азиатски народ, а парите се трупат в шепа богаташи.Бягат в България само за да са далеч от Матушка.
121
4
 
2
 
! Отговори
Пръц преди 6 години
Интернационалните евреи много обичат леви режими, когато са управлявани от тях и много си ги ухажват. Леви ама като наужким, затова в цял свят са си създали "леви" партийки като БСП, СИРИЗА и т.н. за да имат резервен вариант когато хората се уморят от твърде много демуйкрация. Нооо недай си Боже някой като Сталин, Чавес или Ким се появи- ужас държавата става "терорист", тоталитарна и какво ли още не!
120
4
 
7
 
! Отговори
Циник до 121 преди 6 години
Едисон вярно е бил безскруполен печалбар...Леонардо е бил учен-енциклопедист изпреварил времето - а разните революционери (особено руските) са донесли само страдания на света!Останалото са инсинуации!
119
1
 
3
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Анонимен 120:ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ МЕЖДУ ВОСР И КОМУНИЗМА ИМА НЕЩО ОБЩО Е ЛЪЖА!!!
118
2
 
1
 
! Отговори
до 111 преди 6 години
Леонардо повече от това да вземе останалото от Римската империя и да му вдъхне нов живот направил ли е ?Едисон ли ? Че това е крадец на патенти номер 1 За Франкеншайни да не говорим! Най-много дърпат воините и революциите.Само си спомни ВСВ колко е катализирала световното развитие.Даже Лунната разходка е дело на един от онези.
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърдението за нещо общо между комунизма и християнството е лъжа: ако това беше вярно,октомврийска революция трябва да има само в ислямските страни и в страни като Израел,Непал и Индия!
116
4
 
7
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Въшлевиките дадоха на народите само страдания а на Русия- разпад след разпад!
115
7
 
6
 
! Отговори
seira преди 6 години
"ПОЗНАЙТЕ ИСТИНАТА И ТЯ ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ!" (ИИСУС ХРИСТОС)РЕВОЛЮЦИЯТА ПРЕДИ ВСИЧКО Е В СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА, ДА ЗАЕМЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО МЯСТО НА ТВОРЕЦ В БОЖИЯ СВЯТ (ПРИРОДАТА)!!!ЕТО ЗАЩО ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ И УЧЕНИЕТО ЗА КОМУНИЗМА ИМАТ ОБЩ КОРЕН И ОБЩА ЦЕЛ - РАЯ НА ЗЕМЯТА (КОМУНИЗМА)!!!
114
2
 
6
 
! Отговори
seira преди 6 години
В СЪЗДАДЕНОТО СЛЕД ВОСР ОБЩЕСТВО Е НА ЛИЦЕ ЕДИН СОБСТВЕНИК (РАБОТОДАТЕЛ) - ДЪРЖАВАТА, КОЯТО САМО "НА КНИГА" Е СОБСТВЕНОСТ НА ХОРАТА, А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА НАЕМНА РАБОТНА СИЛА!ЕТО ЗАЩО СЪЗДАДЕНИЯ "УЖ СОЦИАЛИЗЪМ" НЕ Е ТОВА, КОЕТО СЕ СЪДЪРЖА В УЧЕНИЕТО НА К. МАРКС И ФР. ЕНГЕЛС!!!НА ЛИЦЕ Е ДНА ОТ НАЙ-ГОЛЯМИТЕ ИЗМАМИ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ!!!В СВЕТОВЕН МАЩАБ САМАТА ИДЕЯ ЗА ПО-СПРАВЕДЛИВ СВЯТ ("БОЖИЯ РАЙ") Е КОРЕНЕН ПРЕЛОМ В ОБЩОТО МИСЛЕНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!И ТОВА НЕ Е ИЛЮЗИЯ, А НЕИЗБЕЖНО СЪБИТИЕ!!!
113
1
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРИ КОМУНИЗМА ПАК ЩЕ ИМА БЕДНИ И БОГАТИ, НО НА БАЗА ЛИЧЕН АНГАЖИМЕНТ (ТРУДОЛЮБИЕ ИЛИ МЪРЗЕЛ), А НЕ НА БАЗА СОБСТВЕНОСТ И ПРИНУДА!.............................СОЦИАЛИЗМА Е "ПРЕХОДЕН ПЕРИОД" (СЪСТОЯНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО), ПРИ КОЕТО ЩЕ ИМА СТОКОВО-ПАРИЧНИ ОТНОШЕНИЯ, НО СОБСТВЕНОСТТА НА ВСЕКА ЕДИН ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТ (ФИРМА) ЩЕ БЪДЕ ОБЩА ЗА ТЕЗИ , КОИТО РАБОТЯТ В НЕГО!С ДРУГИ ДУМИ СОЦИАЛИЗМА НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ КАПИТАЛИЗЪМ БЕЗ ПАЗАР НА РАБОТНАТА СИЛА (НАЕМЕН ТРУД)!
112
1
 
5
 
! Отговори
seira преди 6 години
ДВИГАТЕЛ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО (ИСТОРИЧЕСКОТО) РАЗВИТИЕ СА ПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ СИЛИ (В ЧАСТНОСТ - ТЕХНОЛОГИИТЕ).ЗА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ "БОЖИЯ ЗАМИСЪЛ" ЗА ЧОВЕКА (СПОРЕД ХРИСТИЯНСТВОТО), Е НЕОБХОДИМО ТОЙ ДА СТАНЕ ТВОРЕЦ В БОЖИЯ СВЯТ (СПОРЕД МАТЕРИАЛИЗМА - ПРИРОДАТА).КАЗАНО С ДРУГИ ДУМИ, ПРИ КОМУНИЗМА ("РАЯ НА ЗЕМЯТА") ЧОВЕКА ПРЕСТАВА ДА БЪДЕ ЗАВИСИМ ОТ МАТЕРИАЛЕН НЕДОИМЪК И ПОДТИСНИЧЕСТВО!!!ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ХОРАТА ЩЕ СА С ОБЕКТИВНО РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СЕБЕИЗЯВА В ЖИВОТА СИ!!!
111
1
 
4
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Вадим РОСТОВАналитическая газета Секретные исследования, 4, 2013Каковы истинные причины краха Советского Союза?СЛЕДСТВИЯ, НО НЕ ПРИЧИНЫСмешно сказать - на глазах у миллионов людей развалился СССР, но до сих пор никто так и не понял, что же произошло. Когда главный капиталист РФ Владимир Путин с высокой трибуны заявляет, что развал СССР стал величайшей трагедией России, - то становится страшно: уж не сошел ли с ума российский президент? Если он считает развал СССР трагедией, то зачем тогда продает бывшим советским республикам газ по мировым ценам? Ведь СССР распался именно из-за
110
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Още преди Великата Война(ПСВ) е ясно на финасовите Акули ще ще последва икономическа депресия Решили са да направят експеримент какво ще стане ако се създаде СВРЪХ МОНОПОЛ - управляван от тоталитарна диктатура за по-лесно Единствената подходяща страна за експеримента е Руската ИмперияНякъде до 1922-24 тоест до края на Гражданската война Създателите на Съветска Русия криво ляво контролират ситуацията Но Сталин практично отстранява "вътрешните хора"Е за 30 години въпреки ВСВ СССР става свръхсил
109
2
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРЕДИ ДА ГОВОРИМ ЗА "КОМУНИЗЪМ" И "СОЦИАЛИЗЪМ" Е НЕОБХОДИМО ДА РАЗБЕРЕМ КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА ТЕЗИ ПОНЯТИЯ.СПОРЕД К. МАРКС КОМУНИЗМА НЕ Е ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ, А ЦЯЛОСТНО НОВО СЪСТОЯНИЕ НА ЧОВЕШКОТО ОБЩЕСТВО, ПРИ КОЕТО ОТСЪСТВАТ СТОКОВО-ПАРИЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ!ЗА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ КОМУНИЗМА Е НЕОБХОДИМА ТАКАВА СТЕПЕН НА РАЗВИТИЕ НА "ПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ СИЛИ" (ТЕХНОЛОГИИ), ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК В "ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ" ДА БЪДЕ В СЪСТОЯНИЕ САМ ДА СЪЗДАДЕ ВСИЧКО ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕ В ЖИВОТА СИ!ДА БЪДЕ ТВОРЕЦ!!!
108
5
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не са масите, които дърпат цивилизацията напред! Шепа светли умове! Леонардо, Тесла, Айнщайн, Едисон....заради тяхната изключителност вървим напред.Естествен подбор - в природата оцелява най-добрия ...Комунистите са вирус от рода на Еб олата - убиват гостоприемника си!
107
0
 
5
 
! Отговори
seira преди 6 години
ВОСР БЕЗСПОРНО Е ЕПОХАЛНО ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ НЕ САМО ЗА РУСИЯ, НО И ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!ФИЛОСОФСКИЯТ ЗАМИСЪЛ НА РЕВОЛЮЦИЯТА ОБАЧЕ Е ИЗКОРИСТЕН:НИТО ЗАВОДИТЕ СЕ "ДАВАТ" НА РАБОТНИЦИТЕ, НИТО ЗЕМЯТА - НА СЕЛЯНИТЕ!!!ФИНАНСИРАНА ОТ ОЛИГАРХИЧНИТЕ КРЪГОВЕ НА ЗАПАДА, ИЗПОЛЗВАЙКИ ТРОЦКИСТИТЕ, КАТО "ТРОЯНСКИ КОН" В ТОГАВАШНАТА БОЛШЕВИШКА ПАРТИЯ, ВОСР НА ПРАКТИКА Е ПРЕДАДЕНА ОЩЕ В ЗАРОДИША СИ ОТ ЧАСТ ОТ НЕЙНОТО РЪКОВОДСТВО И В РУСИЯ Е УСТАНОВЕН "ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ", КОЙТО ИЗМАМНО НАРИЧАТ СОЦИАЛИЗЪМ!!
106
3
 
6
 
! Отговори
Циник до 108 преди 6 години
Комунизма е утопия! Хората никога няма да бъдат равни! Едни са можещи , и знаещи - други не! И благата никога няма да принадлежат на народите! Днес - първите 100 притежават - колкото 3, 5 милиарда бедни (африкански и други шебеци) по света! Стремежа за власт, и лично благоденствие е атавистичен! Лежи в гените ни! Всеки подсъзнателно иска - неговите наследници да живеят по-добре! От времето когато хомо сапиенс е изтребил неандерталците - нищо не се е променило!
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казах ви го!Комунизма е строи за 2700 година ,а може и 3600тната.Хората са примитивни за да живеят в комунистически строи!Няма какво да спорите и да размишлявате ,не сме дорасли още сме на примитивно ниво зависещи от ресурсите си и личното его.
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не е спорна темата. За цял свят е била бедствие. Тласък за развитие е била само за живеещите в Средновековието, крепостни селяни. Които, обаче, въпреки Революцията си останаха на същото културно равнище - прости, пияни, парцаливи и примитивни. Справка - тубата.