100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема

Част от хората смятат, че тя е бедствие, други - тласък за развитие
Обновена: 13 окт 2017 07:47 | 13 окт 2017 07:41,
135
100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема
Снимка: архив Reuters

Бедствие или тласък за развитие е Октомврийската революция? 100 години след нея мнението на руснаците е разделено, показва публикувана вчера анкета на руския институт ВЦИОМ, цитирана от Франс прес.

Революцията от 1917 г. "даде тласък на обществено-икономическото развитие на страната", смятат 38 процента от анкетираните в това проучване, извършено от 3 до 5 октомври сред 1800 души в 46 руски области, информира БТА.

За 13 процента от запитаните целта на болшевиките е била да дадат "властта на народа, заводите на работниците и земята на селяните", както гласи известният лозунг от онова време.

Всеки пети руснак (19 процента) пък смята, че това е било "държавен преврат", а за 14 процента от анкетираните революцията "е спряла обществено-икономическото развитие на страната". Освен това 13 процента са убедени, че тази революция е била "бедствие" за страната.

По друг въпрос около 60 процента изразяват симпатия към цар Николай Втори, когото болшевиките разстрелват през 1918 г. с жена му и петте им деца. 53 процента обаче симпатизират на заклетия му враг, водача на революцията Владимир Илич Ленин.

Затова пък почти всички запитани (92 процента) са съгласни, че не трябва да има нова революция в днешна Русия. Такъв вариант се подкрепя само от 5 процента от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше тая революция Турция щеше да е в руската империя!
2
2
 
17
 
! Отговори
Две революции преди 6 години
Забравят, че руските революции от 1917 г. са две. Първата през февруари, а втората през октомври. Февруарската руска буржуазна революция е типична цветна революция, а октоврийската болшевишка революция всъщност е контрареволюция на февруарската.
1
7
 
3
 
! Отговори
adam преди 6 години
Този пат дьонметата немат шанс:)))