Фрауке Петри прави нова партия в Германия

Ще се опита да повтори на национално равнище успеха на ХСС
13 окт 2017 12:48, Елка Василева
8
Фрауке Петри прави нова партия в Германия
Фрауке Петри. Снимка: архив, Reuters

Фрауке Петри - бившият съпредседател на крайнодясната "Алтернатива за Германия", ще представи по-късно днес новата си "Синя партия", която ще има "разумно консервативна платформа", предаде Ройтерс.

42-годишната Петри, която в определен период бе водещото лице на АзГ, помогна партията да изгради обществения си образ, който й спечели 12,6 процента от гласовете при парламентарните избори миналия месец и да стане първата партия на крайната десница в парламента от 60-те години.

Макар дълго време да изповядваше силни антиимигрантски възгледи, Петри упрекваше други водещи фигури в АзГ, че се придържат към твърде крайни позиции и правят невъзможно партията да се присъедини към коалиционно правителство.

В месеците преди изборите тя не привличаше към себе си вниманието и почти изчезна от телевизионния екран, докато по-радикални политици излязоха напред.

Още по темата

Петри спечели депутатско място от листата на АзГ, но в деня след изборите неочаквано напусна партията, обявявайки първоначално, че ще работи в парламента като независим депутат.

В интервю за медийна група Ар Ен Де, публикувано късно снощи, тя съобщи, че по-късно днес организира скромно събитие, на което ще обяви създаването на новата "Синя партия" в родната си провинция Саксония.

През ноември из страната ще бъдат организирани още мероприятия под лозунга "Синя промяна" (Blaue Wende). Терминът "промяна" в Германия се свързва с големите социални изменения, настъпили след падането на Берлинската стена през 1989 година.

"Синьото е символ на консервативната, но и либерална политика в Германия и Европа", посочва Петри. По думите й новата партия ще се опита да повтори на национално равнище успеха на Християнсоциалния съюз - баварския съюзник на канцлера Ангела Меркел.

Тя допълва, че е започнала да планира собствена партия още през август, след като членовете на АзГ отхвърлиха предложенията й за по-умерен курс на партиен конгрес в Кьолн.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
Госпожице или вероятно Госпожо , не е Ар Ен Де а е А Ер Де става въпрос за немската Обществена Медия ARD като не знаеш и само КОПИ-ПЕЙСТВАШ това се получава накрая , и не е нова Партия а Граждански форум
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фрауке Петри е очевиден агент на юдеите. Усетиха я и я разкараха от АЗГ, но сега най-вероятно ще опита да разцепи и изврати националистическия вот в страната. Същото, което направиха Сидеров и Симеонов у нас с АТАКА И НФСБ. Иначе Атака наистина беше алтернатива в момента, когато беше сформирана партията през 2005г., но дотам.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая от остров Лесбос ли беше ? Питам за един приятел питам...
4
0
 
2
 
! Отговори
Расист преди 6 години
Когато с шекели се финансира национализъм в Германистан, не една а десет партии могат да си направят.
3
1
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Когато избран депутат напусне партията, редно е да не продължава да се изявява в парламента като независим депутат. Самото определение "независим депутат" е в разрез с въжделенията на електората му. Нужна е законова промяна.
2
1
 
4
 
! Отговори
петри преди 6 години
Тази е добър организатор,но краен кариерист!Опортюнист отвсякъде!
1
2
 
9
 
! Отговори
десен от Шриланка преди 6 години
Навсякъде в Европа крайно десните партии не са никакви националисти и патриоти, а дребни мошеници свирещи на патриотичната струна на лутащия се европеец.