Пряка въздушна линия София – Баку тръгва от 1 януари 2018 г.

Радев: Енергетиката ще ни свързва за много години напред
13 окт 2017 14:10, Елка Василева
2
Пряка въздушна линия София – Баку тръгва от 1 януари 2018 г.
Снимка: БТА

Уведомих Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети между Баку и София. Сега се провежда подготовка, която се надявам скоро да приключи и в близко бъдеще. Това каза на пресконференция в резиденция "Загулба" президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на посещението на българския държавен глава Румен Радев в Баку.

Според Илхам Алиев това е чудесен резултат от посещението на българския президент в Азербайджан.

Алиев заяви, че е е важно да се подобри сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката. По думите му България е член на Южния газов коридор, който ще свързва двете страни.

"Това е един голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В проекта участват седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България", подчерта Алиев.

По думите му, когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между двете страни.

Още по темата

Азербайджанският президент оповести, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс. Илхам Алиев се надява България да вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности.

Той коментира още, че е важно двете страни да си сътрудничат в сферата на селското стопанство и образованието.

Българският президент Румен Радев подчерта, че двете страни са преминали към конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството между Азербайджан и България. По думите му съвместната декларация за сътрудничество и партньорство дава възможност за развитие на сътрудничество от всички области от взаимен интерес. "Много важно е да предприемем конкретни стъпки, защото стокообменът не ни удовлетворява", добави Румен Радев.

"Добра новина е откриването на директна въздушна линия между Баку и София и то от 1 януари следващата година", подчерта българският президент. Той допълни, че това съвпада с Българското председателство на ЕС и че България потвърждава подкрепата си към Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с ЕС.

Румен Радев увери, че България може да отговори на интереса на Азербайджан за развитие на селското стопанство, на внедряването на нови технологии, особено в преработващата промишленост. "Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърдихме подкрепата си за Южния газов коридор", заяви българският президент. Според него Азербайджан има ключово значение за ролята на този газов коридор и реализацията му. По думите му този проект ще даде реален шанс за диверсификация в Южна и Централна Европа.
 

/БТА/
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ихаааааа, директна линия София-Баку. Супер, ся глей ко стаа с икономиката....самолетите ще са претъпкани с желаещи да щъкат до Баку и обратно.
Тоя колхозен нещастник дето го избрахте за президент може да ви пусне и директни линии до Казахстан, Монголия, Туркменистан и другите fuckистани. Все страни които са жизненонеобходими за развитието на България.
1
1
 
1
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 1 година
Най-после! Колко много хора си отдъхнаха щастливо! Линията ще се обслужва от АН-24.