Щедра Анкара дава безплатно висше на турското малцинство у нас

Ще могат да учат във всеки един ВУЗ, в който пожелаят
13 окт 2017 09:30,
87
Щедра Анкара дава безплатно висше на турското малцинство у нас
Снимка: Reuters, архив

Анкара предложи представителите на турското малцинство в България и Западна Тракия да бъдат освободени от такси за университетско обучение в страната, предава Anadolu Agency.

Вицепремиерът Хакан Чавушоглу обяви решението, взето от Съвета за висше образование и Председателството на турските сродни общности в чужбина (YTB). „След като Министерството на националното образование подпише документа, той ще бъде изпратен за одобрение от кабинета“, поясни Чавушоглу.

Съгласно данни, представени от него, в момента в Турция се обучават 16 хил. чуждестранни студенти, а правителството иска да увеличи този брой чрез предоставяне на повече стипендии. Чавушоглу добави, че е роден и израснал в Западна Тракия и от името на турското правителство иска да работи за професионалното и икономическо развитие на хората в региона.

Западната част на Тракия в Гърция е дом на около 145 хил. турци, уточняват от агенцията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това жалко подобие на новинарски сайт е забранено да се пише истината за дивашка турция
49
6
 
9
 
! Отговори
прав път преди 6 години
Чудничко.Да отиват,след като се откажат от българското си гражданство и вземат цялата си рода.Да живеят хубав живот при ердоганЯ, стига са се "мъчили" в България.
48
0
 
3
 
! Отговори
знай преди 6 години
До Анонимен 19-- може да учиш чрез ДПС знам за двама които учат в Анкара
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то остана и да плащат спящите клетки за медресето.обработиха гагаузите, сега към помаците пристъпват.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да е за добро.
45
16
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Турция е бедна у закъсала държава, която отчаяно се нуждае от население в кюрдските райони.На туркофилите ще препиръчам да изучат живота и делото на Наум Шаламанов, който от чист етнически българин се писа турчин, провали си спортната кариера, деградира като човек и напълно се алкохолизира!
44
7
 
3
 
! Отговори
акуд преди 6 години
дискриминация. ама на ердоган само му е ГОЯМА устата
43
9
 
11
 
! Отговори
ТЮРК ЕДУ преди 6 години
И с повече часове за коран, по-малко математика, анатомия, физика. Повече баклава и кадаиф
42
3
 
10
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Това е дискриминация! В такъв случай същите такива да плащат двойни данъци и такси в отговор на мустакатия и плешив дъртак!"Кое е дискриминация, бе че правим жест на турците...а на теб не...така ли...:-) :-) :-) :-) Идвайте колеги турци да учите тук... Вижте ес то казала на България да си закрие университети поради незапълнени катедри! :-)
41
0
 
11
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Направиха много университети в Турция, защото има печалба в това - всеки родител харчи много пари за образование. Но сметките на комшиите излязоха криви - не могат да напълнят тези училища със студенти. "Първо обучение в Тракийския университет, предучилищна педагогика 68 души, втора група 50 и кусур... Какво ти говори, че катедрите не са пълни ли? Да не говорим за другите университети където бройките на желаещите надвишават капацитета, не могат да се класират и идват в Бг за да не губят год.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Турция вече го зaкъса яко във средновековните им университети дори и турчин не стъпва сега се чудsт как да подмамят нашите турци ама и те не отиват щото турците освен за *** в Берлин за друго не стават."Абе вие шега ли сте:-) :-) :-) :-) Турция преди извесно време за турците от балканските страни каза, че ще се възползват от здравните услуги, като един нормален турски гражданин...и ся кво тва показва, че и болниците ни нямат пациенти ли :-) :-) :-) :-) като виц сте :-)
39
7
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Абе ГЕРБ санираха половин България без пари. Тези щели безплатно више да дават. Ше дават чушки!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"То ако турското образование не струва какво да кажем за българското...Робърт Колеж е известен и дипломата му важи навсякъде, но... не можеш да влезеш. Има томбола разбира се и който спечели влиза. Томболата се тегли пред всички кандидати, които са събрани пред школото. На който му изтеглят номера и започва да се радва, да скача... всички са с добри дипломи и вече дипломата не играе."Ти са се олял... Да не беше на томбалата :-) :-) :-)
37
2
 
12
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"В турските унивeрситети дори турците не искат да ходят скоро и пари ще почнат да раздават само и само някой да отиде турскотоо обраoзвание не струва за това е безплатно"Аре бе... Ти знаеш ли тук с какъв изпит се влиза в университет... Приготвяш се по всички предмети! Не струвало... Колега тук не се плаща иьпита под масата, както е в България! Стига с вашите наивни мисли!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Еми то за турските граждани от няколко години няма симестриални такси в държавните университети... Сега и за турците без граждаство... Браво! :-)
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако може и да си прибере всичките ***
34
12
 
12
 
! Отговори
jimmy преди 6 години
Време е Османската империя да си вземе откраднатите от другите империй земи! То матертала на балканите и без това е турски
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А-аааа, ето какво било образованието приоритет на Герб! И на преврати ни превъзхождат!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социализма при нас бе безплатно, а за чужденците платено.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и Сърбия преди 150 години примамвала българчета от Македония с безплатно образование! Нещата не са нито от Коминтерна, нито от Бойко Борисов!