Щедра Анкара дава безплатно висше на турското малцинство у нас

Ще могат да учат във всеки един ВУЗ, в който пожелаят
13 окт 2017 09:30,
87
Щедра Анкара дава безплатно висше на турското малцинство у нас
Снимка: Reuters, архив

Анкара предложи представителите на турското малцинство в България и Западна Тракия да бъдат освободени от такси за университетско обучение в страната, предава Anadolu Agency.

Вицепремиерът Хакан Чавушоглу обяви решението, взето от Съвета за висше образование и Председателството на турските сродни общности в чужбина (YTB). „След като Министерството на националното образование подпише документа, той ще бъде изпратен за одобрение от кабинета“, поясни Чавушоглу.

Съгласно данни, представени от него, в момента в Турция се обучават 16 хил. чуждестранни студенти, а правителството иска да увеличи този брой чрез предоставяне на повече стипендии. Чавушоглу добави, че е роден и израснал в Западна Тракия и от името на турското правителство иска да работи за професионалното и икономическо развитие на хората в региона.

Западната част на Тракия в Гърция е дом на около 145 хил. турци, уточняват от агенцията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ор - част 3Така начинанието се забавило с няколко години. Най-после, с подписания на 1 октомври 1863 г. договор английската компания на братята Хенри и Тревор Бъркли получила концесия за 99 години и на 21 май 1864 г. работата започнала.Та такива ми ти работи. ОСманската империя само иска линия, но други дето могат я строят. Обърни внимание кой иска да я строй - Стефан Богориди и Д.Гешов - български индустриалци, брат.Та така. Аре бегай и досаждай повече.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До орЛайар не бил в състояние, и виждайки предимствата от строежа Стефан Богориди и Д.Гешов предложили те да поемат работата. Били подкрепени от великия везир Рашид, който знаел способностите им, но под натиска на Англия предложенията на български предприемачи били отхвърлени.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До орПод влиянието на английския инженер Лайяр турските генерали предложили жп линия по трасето Русе - Сароски залив (на Егейско море), чиято важна съставна част бил участъкът Русе - Варна. Интересите на англичаните и на Портата съвпаднали и на 1 септември 1861 г. бил издаден султански ферман за построяването на линията. Оказало се обаче, че не може да се намери фирма, която да започне строителството.
67
0
 
1
 
! Отговори
ор преди 6 години
До АнонименПисал съм за построяване,не за ноу-хау.Това са две различни неща правиш ли разлика или ти е малко трудно?.Та какво викаше?
66
0
 
1
 
! Отговори
Tr.tc преди 6 години
До 999 Брат.......кефиш ме.......
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Железницата е западно ноу-хау, инженерите също са били западняци.Железницата е постижение на Европа, не на Османската империя. Та какво викаш?
64
3
 
8
 
! Отговори
ор преди 6 години
До АнонименЕдин пример, първата железопътна линия в България е построена по време на Османската империя.
63
3
 
10
 
! Отговори
Прокуден преди 6 години
Завърших ИТУ -Истанбул работя като корабен инж.в NL.Заплатата ми е ~6000?. Демек,говорите с долната си част.Холандците не са невежи като вас "рицари" на клавиатурата.
62
1
 
5
 
! Отговори
ор преди 6 години
До сакънА вас за какво ви признават в Европа -за ***,крадци и убийци?
61
2
 
6
 
! Отговори
ор преди 6 години
Мисля ,че даже са закъснели.Трябваше да вземат пример от България носят учебници на българското малцинство в Молдова,откриват паметници на бълг. нац. герои в Сърбия признава се българско малцинство в Албания(между другото България не признава нац малцинства в България)и никой не им пречи,но стане въпрос за турците в България почват заплахи за изселване,обиди и тем подобни
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sled bezplatno zdraveopazvane sega- i bezplatno obrazovanie za BG turk.Sledva i nezavisima avtonomiya ama kakto e rekal Bog -yavas,yavas.
59
8
 
5
 
! Отговори
сакън преди 6 години
българските изселници в турция ги имат за *** и не ги признават за турци
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такова образование няма да го признаят никъде в ЕС нито ще можете да работят в ЕС!!!!
57
0
 
3
 
! Отговори
амуджа преди 6 години
До Анонименти амуджата да не бъркаш случайно с бай ***
56
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османската империя се е крепяла единствено върху евреиските лихвари,евнусите и харемите-змиярници.Те са я ръководели.Ако не са били трите фактора нямаше да просъществува изобщо.Султаните и войската са били техни марионетки.Затова и нищо градивно не е останало от нея.Само джамии за простолюдието да бие по пет пъти глава у земята.От античността и Римската империя има останали неща от тези не защото са били и си остават варвари.
55
7
 
9
 
! Отговори
историята преди 6 години
Турция е държава от 1923 год създадена от различни племена Турски етнос няма всичко е сбирщайн
54
0
 
1
 
! Отговори
ENICHER преди 6 години
До Анонимен 63Vij go ti golko e gord iz4ezva6tiq individ na balkana :))))prodaljavay da se samolagva6...
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TA ZNA4I TURCIQ VIDQ 4E V BG OBRAZOVANIE VE4E NQMA... RE6IHA NAY NAKRAQ DA SE POGRIJAT ZA SOBSTVENNIQ SI NAROD. A I NE SAMO TOVA. VSEKI BALGARSKI GRAJDANIN OT TURSKI PROIZHOD MOJE DA SE VAZPOLZVA BEZPLATNO OT ZDRAVNATA SISTEMA SAMO SRE6TU VNOSKA OT 25 LEVA NA MESEC.
52
12
 
5
 
! Отговори
до 999 преди 6 години
Пожелавам ти 525 години кюрдите да "съхраняват" турското.Тогава ще разберете какво е да те "съхраняват"нежелани нашесвеници.
51
11
 
3
 
! Отговори
до 999 преди 6 години
Можеш да си вземеш 1грам българска земя за спомен като си заминеш в Пуйкистан.Да си наясно, че тук си бил само нежелан "гост"-да не кажа друго.И да не забравиш да се откажеш от българското си гражданство.Желая ти щастлив живот по "правите" пътища на Турция ,и не мисли(не е силната ти страна) еРсдухания мисли вместо теб.