Мадрид в готовност да поеме контрол над Каталуния

В понеделник Пучдемон трябва да обясни позицията си за независимостта
14 окт 2017 21:34,
24
Мадрид в готовност да поеме контрол над Каталуния
Снимка: архив Reuters

Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон отговори твърде неясно на въпроса на Мадрид дали е обявил независимост от Испания, заяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо, цитиран от Ройтерс.

Във вторник вечерта Пучдемон обяви независимост, но в следващите секунди отложи влизането й в сила и призова за преговори с Мадрид за бъдещето на Каталуния.

Още по темата

Испанският премиер Мариано Рахой му даде срок до понеделник да изясни позицията си и до вторник да промени решението си, ако настоява за отделяне. Той заплаши, че ще преустанови автономията на Каталуния, ако Пучдемон избере независимостта.

"Отговорът трябва да е недвусмислен. Той трябва да каже "да" или "не" ", заяви Соидо за радио Копе, пише БТА.

"Ако отговори двусмислено, това означава, че не иска диалог и тогава испанското правителство ще трябва да предприеме действия", предупреди вътрешният министър.

Пучдемон, който води консултации с каталунски партии за отговора си, е изправен пред дилема. Ако каже, че е обявил независимост, испанското правителство ще се намеси. Ако каже, че не я е обявил, крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" (CUP) вероятно ще оттегли подкрепата си за неговото правителство на малцинството, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Всяка област в Испания се води автономна. При каталунците единствено е по-разширена.Отнемането на автономията ще е временно докато се установи ред.
22
3
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Този Покимон най-накрая да обяви независимост и с готова армия на границата да чака колонизаторите от Мадрид да ги нападнат,ако имат здрави ***,но нападнат ли Каталуния,Испания трябва да се прости с ЕС...
21
1
 
4
 
! Отговори
Чукундур преди 6 години
Нямаме късмет.Тъкмо влязохме в ЕС и той взе да пращи по шевовете.
20
2
 
5
 
! Отговори
Язе преди 6 години
"Венеция, също като Барселона, иска да демонстрира воля за независимост. По този повод на 22 октомври регионът Венето, чиято столица е неповторимият град с каналите, прави референдум. Напомняме, че в областта са и други световно известни места като Падова, Виченца и Верона, които формират сърцето на Падания, както местните наричат своята проекто държава, прочута с магистралите, просекото, моторите, облеклата, туризма и историята си. "
19
3
 
8
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Жалки ходове на един прогнил от червеи европейски съюз... кво праим с Венето и там ли ще има ултиматоми? Колкото и да го кърпите, съюза ви се къса по шевовете!
18
3
 
8
 
! Отговори
No pasaran преди 6 години
Мадрид в готовност да окупира Каталуния и да започне война срещу каталунците!
17
1
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
А ти пък си помисли как се пише Боло я или БолонИЯ.Естествено че първото. Същото е и с КаталунЯ. Иначе Кталунците са горд и смел народ. Познавам ги добре. Живял съм в Барселона 12 години и 2 в Жерона преди това, но Пучдемон се оказа мека китка или може би внедрен агент на Мадрид.
16
1
 
1
 
! Отговори
малии преди 6 години
Тия голям зор ги чака с депутатските и министерските места!
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуч-демонът ще бъде сръфан не от испанците , а от каталунските червени кхмери.Сепаратистите ще се изядат едни други, защото са пъстра смесица от националисти до чегеваристи. Единственото нещо, което ги обединява е омразата към краля, Испания и испанците. Но това не може да бъде основа за стабилна държава.
14
2
 
9
 
! Отговори
Чудя се, преди 6 години
Оти тогИва каталунците ручаа жабетата?
13
3
 
23
 
! Отговори
42 преди 6 години
България няма приятели, особено сред Великите сили. Затова сме и на това дередже. А испанците ни ползват, като по- поносим резервоар на работна сила, за да не си внасят изцяло *** и мароканци.
12
12
 
25
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Само да ви напомня, че единственият западен приятел на на България е именно Испания, второстепенни са Португалия и Австрия. Така че внимавайте на кой желаете злото!
11
13
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Аз дори се чудя защо са им дали Автономия не времето.Тая грешка трябва да се промени.Пучдемон да обявява независимост и Мадрид да им взима и малкото което имат!!!
10
2
 
10
 
! Отговори
До номер 2 преди 6 години
Автономна област, каква държава в държавата измисли
9
14
 
14
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ"Защо за Косово може а за Каталуня да не може ?" - Може кой е казал обратното.Наред е Румелия и после Видинското Царство.
8
8
 
22
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Аре бе, отделяйте се бре! А след вас и ингилизите и те да се разцепят. Накрая всички западни гнилочи се разцепете с идиотската си демуйкрация, тъкмо Путин да може да си пийне едно бозаливо английско кафе с мляко на Трафалгар седнал върху новия Армата. Дее...а и криворазбраната ви циФилизация от брадати жени.
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуч преглъдна литър мадурено млеко..... ко да прайш..... съдба ;)
6
11
 
15
 
! Отговори
КАПУТАЛОНЕЦ преди 6 години
НИКАКВА НЕЗАВИСИМОТ!!!!!КАПУТАЛОНИЯ И НЕЙНОТО НАСЕЛЕНИЕ 99% ИСКАХМЕ НЕЗАВИСИМОСТ НО САМО АКО ТОВА Е ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДНО ЗА НАС КАПУТАЛОНЦИТЕ!!!ЩОМ ЩЕ НИ МАХАТ ОТ ЕС И ЩЕ НИ СЕ СКАПЕ ИКОНОМИКАТА НИКАКВО ИЗЛИЗАНЕ!!!ПОДКРЕПЯМЕ ЛИДЕРА СИ ПЛЪХ ДА НЕ СЕ ОТДЕЛЯМЕ ОТ ИСПАНИЯ!!!ЗЕЛЕНО ЗЕЛЕНО ЩОМ ВСИЧКИТЕ ПАРИ СА НИ В ЗЕЛЕНО ЗЕЛЕНО! ТО ЗНАЕМ НИЕ ИНТЕРЕСЧИЙСКИТЕ КАПУТАЛОНЦИ , ЧЕ ЩЕ СМЕ СИ ДОБРЕ!!!
5
28
 
16
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Защо за Косово може а за Каталуня да не може ?
4
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 1:Мястото на бременните и на децата е в къщи,а не по барикадите.Иначе сами са си виновни за последствията.