Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?

В Русия не гледат с добро око на последните действия на Турция
14 окт 2017 19:19,
366
Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?
Снимка: архив Reuters

В петък стана ясно, че турските пристанища няма да приемат кораби, плаващи под какъвто и да е флаг, които идват от Крим. Това действие беше определено от Съвета на федерацията като "неприятелска стъпка", пише руската агенция ТАСС.

Първият заместник председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета Франц Клинцевич коментира, че тази забрана може да накара Русия да коригира отношенията между двете страни, а това би се отразило на съвместните действия на двете страни в Сирия.

Още по темата

Клинцевич не коментира дали обтягането на отношенията ще засегне икономическите връзки между Русия и Турция. От лятото на 2016 година Анкара и Москва върнаха приятелския тон в разговорите си и активираха редица проекти, особено в енергетиката. В резултат започна строителството на "Турски поток" и се активизира строителството на АЕЦ "Аккую".

Турция поръча и доставката на ракетни системи С-400, което се приема с известно напрежение в НАТО.

В Москва разглеждат последните действия на Турция като желание да се позиционира на световната карта, особено след очевидното захлаждане в отношенията със САЩ. "Никой не се съмнява в способността на Турция да провежда политика, която да отговаря на техните интереси", категоричен е Клинцевич.

Сега Русия внимателно анализира действията на Турция и прави впечатление и още една мярка на турските власти - усложняване на вноса на руска пшеница, нерафинирано слънчогледово олио и други селскостопански продукти.

В Москва на този етап оценяват този ход като отговор на руската забрана за внос на домати. Ситуацията не трябва да бъде наричана конфликтна, обясни вицепремиерът Аркадий Дворкович и допълни, че са в постоянен контакт с Анкара по този казус, пише РИА Новости.

Отношенията между двете държави веднъж вече бяха тествани и оцеляха след убийстовото на руския посланик Андрей Карлов в Анкара в края на 2016 година.

Последната официална среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин беше в Анкара на 28 септември. Двамата откриха икономически форум, а сред основните теми, които бяха обсъдени, беше ситуацията в Сирия.

Тезата, че Анкара се опитва да покаже независимост, среща потвърждение и в заявките на турския президент в началото на октомври, че Турция няма нужда от членство в ЕС.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още по темата: РусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се наложи( не дай Боже), да бягам , заради исляма в Европа , отивам на североизток т. е в Русия.Тази огромна страна трудно ще я пречупят ислямистите.
243
0
 
0
 
! Отговори
Сс преди 6 години
До 308,не за дълго....
242
1
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
От политиката остана едната икономика. Всички приказки покриват сделки. Сега Русия се радва, че и те направили оръжейни сделки за милиарди със Саудитска Арабия. Кой нормален политик, който мисли за цивилизования свят, ще продава оръжия на араби? Путин и Тръмп срещу кого си представят, че Саудитска Арабия ще ги използва, какво значение има, че пречиш на ядрените опити и химическите оръжия, със самолети, бомби и оръжия не се ли прави терор? Аз не виждам политика изобщо да се прави за народите.
241
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано Русия ги нападне к да унищожи веднъж завинаги, тази черна и пъклен страна !
240
9
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Колко му е Володя да проведе референдум в Истанбул и с резултат 99,99% да го присъединят към Русия.
239
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо304 Хмм,незнам,как ми "виждаш нивото",но ти чета глупостите от доста време и аз незнам,защо?Ислямът е ретроградна религия,която сковава човешкия дух.В Саудитска Арабия едва вчера,позволиха на жените да карат кола,а в Авганистан ги избиват с камъни за изневяра.
238
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остави библейските писания....Ако оставим библейските писания на които се опира християнството от него не остава нищо.
237
4
 
7
 
! Отговори
до 307 преди 6 години
Остави библейските писания.Важно е в момента как се прилагат религиите.При християнството НЯМА такова издевателство на човек от човека.
236
12
 
11
 
! Отговори
Islam преди 6 години
Най-богатите в любимата ви Русия са Усманов и Акперое - мюсюлмани. Просто зависи каква цел си поставим. А нашата е да се разпространява и проповядва исляма. Затова и сме на запад, затова и сме на изток, север и юг.
235
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямът възхвалява първичното и елементарното, дискриминира по пол и възраст....Ако прочетеш от какво е направена жената според християнството ще разбереш, че истината е точно обратното.
234
8
 
13
 
! Отговори
антиислямист преди 6 години
Ислямът, като всяка религия е голяма заблуда за очовека , но за раьлика от християнството , тя връща човечеството векове назад.Ислямът възхвалява първичното и елементарното, дискриминира по пол и възраст.Това е АНТИЧОВЕШКА религия
233
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя чете свитъците на емека и белана само. Трислойните.
232
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добре се чете от оригинални свитъци...Като ти гледам нивото едва ли си виждал свитък различен от тоалетна хартия.
231
8
 
23
 
! Отговори
да 309 преди 6 години
Ислямът е правия път и е много по-модерен от християнството.-Най-изостаналите държави са точно страните с исляма. Така е било през вековете, така и сега. Съвременната наука и култура се създават точно в християнските страни. В мюсюлманските държави е пълен мрак и беднотия.
230
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
229
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 320 Кое му е модерното на ислямът,да забулва хората в миризливи чаршафи,да им указва,като на *** какво да правят без да мислят?Ислямът се приема от бедти,ограничени хора,които ка твърде много да съжалетие.Ако ислямът е толкова велик,защо мюкюлманите др апат да живеят на запад и рискуват животите си,за да сгигнат до богатите християнски страни?Защо Алах не им помогне и не ги напрани богати?
228
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 316 Ха,ха,ха!Не чета арабски йероглифи откъдето ти четеш.Или комунистическа литература,писана в Москва.Най добре се чете от оригинални свитъци и договори,аналии на древни автори,има дори и на любимия ти език,които се пазят в музеи и архиви.Те доказват моята теза.Когато фактите говорят и боговете мълчат
227
25
 
4
 
! Отговори
Islam преди 6 години
Ислямът е правия път и е много по-модерен от християнството. Иначе защо ще е най-бързо растящата религия, а християните даже не могат да си намерят попове. Защото в лъжевяра, затова. Ислямът има логика, цел и мироглед. Той е указател за цял живот и няма как да сбъркаш, ако го следваш. Затова и толкова хора го следват.
226
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците да освободят християнската базилика Света София и да я върнат на християните,ако искат да им бъдат партньори.За членство в ЕС,султанатът на Ердоган не може да мечтае.Мястото му е в Азия, при диктатора Путин.
225
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В началото,християнството е било преследвано в Рим,но впоследствие става официална религия.Преживяло е реформацията и се променя в интерес на хората и до днес.На него почива човешката цивилизация.Докато ислямът води началото си в 6 век,взема доста от християнството,характерът му обаче е догматичен.В него има само догми,които ако се нарушат се наказва със смърт.Докато в християнството има размисъл и покаяние.Вратите му са отворени...