Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?

В Русия не гледат с добро око на последните действия на Турция
14 окт 2017 19:19,
366
Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?
Снимка: архив Reuters

В петък стана ясно, че турските пристанища няма да приемат кораби, плаващи под какъвто и да е флаг, които идват от Крим. Това действие беше определено от Съвета на федерацията като "неприятелска стъпка", пише руската агенция ТАСС.

Първият заместник председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета Франц Клинцевич коментира, че тази забрана може да накара Русия да коригира отношенията между двете страни, а това би се отразило на съвместните действия на двете страни в Сирия.

Още по темата

Клинцевич не коментира дали обтягането на отношенията ще засегне икономическите връзки между Русия и Турция. От лятото на 2016 година Анкара и Москва върнаха приятелския тон в разговорите си и активираха редица проекти, особено в енергетиката. В резултат започна строителството на "Турски поток" и се активизира строителството на АЕЦ "Аккую".

Турция поръча и доставката на ракетни системи С-400, което се приема с известно напрежение в НАТО.

В Москва разглеждат последните действия на Турция като желание да се позиционира на световната карта, особено след очевидното захлаждане в отношенията със САЩ. "Никой не се съмнява в способността на Турция да провежда политика, която да отговаря на техните интереси", категоричен е Клинцевич.

Сега Русия внимателно анализира действията на Турция и прави впечатление и още една мярка на турските власти - усложняване на вноса на руска пшеница, нерафинирано слънчогледово олио и други селскостопански продукти.

В Москва на този етап оценяват този ход като отговор на руската забрана за внос на домати. Ситуацията не трябва да бъде наричана конфликтна, обясни вицепремиерът Аркадий Дворкович и допълни, че са в постоянен контакт с Анкара по този казус, пише РИА Новости.

Отношенията между двете държави веднъж вече бяха тествани и оцеляха след убийстовото на руския посланик Андрей Карлов в Анкара в края на 2016 година.

Последната официална среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин беше в Анкара на 28 септември. Двамата откриха икономически форум, а сред основните теми, които бяха обсъдени, беше ситуацията в Сирия.

Тезата, че Анкара се опитва да покаже независимост, среща потвърждение и в заявките на турския президент в началото на октомври, че Турция няма нужда от членство в ЕС.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още по темата: РусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
0
 
! Отговори
Свободни за истината преди 6 години
До СсА християните какъв го дирят в мюсюлманските страни. Заради петрола им докарват "демокрация" и резултата е на лице
263
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Религията е опиум за народите и средство за манипулация!!!Това е за всички религии, християнин съм, но всеки има право на живот.Молете се да не сте на мястото на сирийците.
262
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първият терор кога беше от кой беше? Колко страни бяха ликвидирани.. какво искахте от мюсюлманите? Това което днес е на лице? Цялата вина и позор върху исляма хвърлил и исляма обижда
261
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 331 точно така е колкото и да не ни се вярва.. дай да погледнем назад.. коя е първата религия? Отговори ми.. кои хора бяха бити и клани? Как от стар завет стана нов... колко бяха разспънати.. започнахте после политика да водите.. нима не беше така.. от глупост собствения си бог разспънахте..сега ще кажете това бяха юдите.. да! Католизма стана евангеле..още години преди да излезе исляма..разпокъсвахте и убиване..излезе исляма казахте..не може да има друга..лоша я правихте.. обидинихте срещунея
260
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен317 Ало,този с котите,остави клавиатурата,пак си пропуснал хапчетата...
259
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен317 Хмм.Е,не можа де ни убедиш,че ислямът е прогресивна и мирна религия,а християнството било налагано,според теб,с "нечувано насилие"в Европа.Това са бълнувания на болен човек.*** и се прегледай,най-добре.
258
4
 
7
 
! Отговори
Боли ме чепо преди 6 години
И за дваматаОт наша гледна точка е по- добре да се карат отколкото да се сдушатРуската и Турската империи са били и са най- големите врагове на България
257
3
 
1
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До Прав си!Тихо *** марш при твоите братя ара.ухите не се меси тука!
256
3
 
4
 
! Отговори
Прав си! преди 6 години
До ФАКТ!Християнството няма нищо общо с варварските племена, обитаващи периферните северозападни европейски острови.
255
7
 
2
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименХристиянството е жи.овска религия нямаща нищо общо с белите хора потомци на викингите!
254
1
 
7
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
До точка 322 А комунизма чия религия е ? И тя на Луцифер.
253
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен316 ***,яж трева и си сложи железни коронки на зъбите.Като те призоват,да се биеш за родину,грабвай калашника и 2 метра пръст...
252
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Турчина320 Ами че да не ги пускат,но петродоларите им харесват много,нали?Без западните банки,ислямските страни щяха да са само едни катуни,както преди.
251
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен321 Като си неграмотен по въпроса,не пиши тук.Всяка страна си има своя история,конституция-закони,там можеш да видиш,кои страни са християндемократични.Чети.
250
0
 
3
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Не християнските,а Америка...
249
3
 
13
 
! Отговори
точка преди 6 години
Ислямът е религията на Луцифер.Води се битка в коята Светлината ще победи мрака.Това са последните гърчове на Луцифер да превземе Земята.Затова и ислямистите са толкова злобни и унищожават всичко до което се докопат.Но ще БЪДЕ СВЕТЛИНА!!! КАЗАНО Е!!!
248
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои християнски страни? В Европа християнска е само Ватикана. В другите религията е отделена от държавата.
247
2
 
11
 
! Отговори
Сс преди 6 години
А какъв го дирите в християнските страни тогава недомасленико. Исляма е диагноза
246
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, Вова, какво му търпиш мурафетите на този ф.ес.Те от добро не разбират
245
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
незнам,как ми "виждаш нивото",...Ами никак не го виждам. Още не се е показало от кота"0". Ако прочетеш повечко може и да се покажеш на повърхността