Смут в Германия: Де Мезиер искал мюсюлмански празници?

Вътрешният министър предложил въвеждане на ислямски празници
14 окт 2017 19:48,
168
Смут в Германия: Де Мезиер искал мюсюлмански празници?
Снимка: архив Reuters

Близкият до Ангела Меркел германски вътрешен министър Томас де Мезиер предизвика бурни реакции в страната, включително в собствената си партия, след като спомена възможността официално да се отбелязва мюсюлмански празник в Германия, предаде Франс прес.

Де Мезиер повдигна тази идея на предизборен митинг преди два дни, но тя бе енергично отхвърлена от съюзения с християндемократите на канцлерката баварски Християнсоциален съюз, пише БТА.

"Християнското ни наследство не подлежи на договаряне. И дума не може да става да се въведе мюсюлмански празник", заяви за в. "Билд" влиятелният представител на ХСС Александър Добринт.

"Не виждам убедителна причина" да се въвежда подобен празник, тъй като Германия по традиция е юдео-християнска, а не мюсюлманска страна, заяви за същия вестник член на Християндемократическия съюз на Меркел.

В някои места на Германия, "където живеят много мюсюлмани, защо да не се помисли и за въвеждане на неработен ден за отбелязването на мюсюлмански празник", заяви Де Мезиер на митинг в Долна Саксония. Там утре ще има регионални избори, които се очертават много оспорвани между консерваторите и социалдемократите.

Местният кандидат на ХДС незабавно заяви, че в никакъв случай не споделя мнението на министъра да се въведе неработен ден за мюсюлмански празник.

Самият Де Мезиер подчерта, че "нашите неработни дни са белязани от християнската традиция и това трябва да остане така", като същевременно заяви, че "е готов да обсъди неработни дни за мюсюлмански празници в някои провинции", обясни говорителка на вътрешното министерство.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц пък реагира положително на идеята. "Трябва да се обмисли това предложение", заяви той днес за ДПА и дори се учуди, че то е направено от вътрешния министър, който по думите му е известен, че "в това отношение му липсва въображение".

В Германия живеят около 4,5 милиона мюсюлмани, много от тях от турски произход. Голяма част от над единия милион мигранти, които пристигнаха в страната през последните две години, също са мюсюлмани, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предлагам в немското знаме да влезе полумесеца
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешно преведо от немски или умишленно така заради повече Коментари тука да се пишат , явно тоа сайт умрели от глад
68
2
 
2
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 6 години
Във Ройтерс и ДПА няма такива Новини , ако има докажи с линк
67
10
 
8
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
И кво??? Изказал се, скастри ли го, вразумили го, поправил се!!! Обаче тук форумните мишки, досущ като лабораторните си братя, са приучени да реагират на даден сигнал, с една заучена реакция. Редакцията подава- мишките дращят. 80 коментара за тази "съдбоносна новина" срещу 10 за това, че незрящите им съграждани живеят като затворници в София. Ганьовистиии бре, не рабрахте ли, че Германия върви напред. Който и да дойде, нищо не може да сбърка. ОБЩЕСТВОТО дърпа. Напълно обратното важи за България!
66
0
 
5
 
! Отговори
BILD преди 6 години
Да обаче вероярно има проблем с превода от немски на български , заглавието в немския Билд е следното ''Имаме ли наистина нужда от един мюслумански Празник''
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦДУ(CDU) и ЦСУ(CSU) незнам защо се превеждан на български по много странен начин
64
0
 
13
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Меркел не е канцлер, я имам, в Де Мезиер е неин везир...
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
немците не са християни, те са безроднци и безполови либерали.
62
1
 
3
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 6 години
Това пише във Франс прес , който знае немски вече разбра че Новината е абсолютна ЛЪЖА поне на българскиDe Maizière: Unsere Feiertage sind christlich geprаgt und das soll so bleiben
61
0
 
22
 
! Отговори
А може ли Мезиер преди 6 години
А може ли Мезиер да уреди на германците да празнуват Коледа и Великден в Сауд Арабия и Иран и да си ядат наденичките и си пият бирата! Това е колосално глупаво изказване, а нацията с промити мозъци си мълчи.
60
0
 
14
 
! Отговори
Независим наблюдател преди 6 години
Винаги, когато коментирам ХДС/ХСС слагам като прилагателно "антихристиянската" партия на Меркел и цитирам гръцки политик, че Германия е същество с животинска сила и мозък на дете! Повече не ми се пише по тази тема, дано утре на изборите в Австрия Курц и Щрахе се представят добре.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА,ми то в България е така,мюсюлмани имат право на свободен ден в дните на разните байрамшекери и другите нехристияни също на техните празници,какво се възбуждате толкова от Германия.
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова Зеландия не иска никой, нито бели, нито араби, нито ннегри! Четири милиона и половина са, но имигранти не искат ! Предполагам и Австралия е същото.
57
2
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Само сюнета ще оправи нещата! Всички патриоти начело с Далавери, Касабоглу и Сидераста сме готови да се обрежем.
56
0
 
25
 
! Отговори
Очаквам преди 6 години
На следващите избори десните ще спечелят еднолично! И пътят към Босфора ще се задръсти...еднопосочно.
55
1
 
25
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка, Сибир, Япония и Исландия - това ще са островите за спасение на белите.
54
2
 
12
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 6 години
По медицински причин закусвам мюсли с чай или мляко.Да го броя ли за празник?
53
0
 
7
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ЦиникОтговора е щото ефреите ще ги затрият затва го правят
52
3
 
28
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Германия след има-няма 50 години ще е мюсюлманска .... "УСПАНИТЕ И ОЯДЕНИ ОТ ПОЛИТКОРЕКТНИТЕ МЕДИИ НЕМЦИ" ще се събудят някой ден в гора от джамии...Малцинство в В БИВШАТА ИМ РОДИНА! Това е общоевропейска тенденция , която за смешните в исторически план САМО 2 ГОДИНИ наводни континента с освирепели алахогъзници.Плана за годишно вкарване на 200 000 арабски, и африканск шебеци само ще ускори нещата. Защо Мурксул и приятели правят това - за мен ще си остане мистершя! Да "самоубиеш собствения си нар
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58 библии има ли?