Багдад: Присъствието на ПКК в Киркук е равносилно на война

Ще защитим народа и суверенитета на Ирак!
15 окт 2017 22:15, Анисия Иванова
39
Багдад: Присъствието на ПКК в Киркук е равносилно на война
Хайдер Абади. Снимка: БТА

Иракското правителство заяви, че присъствието на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в оспорваната богата на петрол провинция Киркук е равносилно на обявяване на война, предаде Франс прес.

Според Съвета за национална сигурност на Ирак, чийто председател е премиерът Хайдер Абади, присъствието на бойци, които не принадлежат към редовните сили за сигурност в Киркук, е опасна ескалация и е равносилно на обявяване на война. САЩ и Турция смятат ПКК за терористична групировка, припомня АФП.

Вахал Али, говорител на регионалното правителство на Кюрдистан на президента Масуд Барзани, отрече да има бойци на ПКК в Киркук, предаде Ройтерс. "Това не е истина, няма ПКК в Кюрдистан, само пешмерги", заяви той.

"Не можем да запазим мълчание" пред "обявяване на война на иракчаните и на правителствените сили", се казва в комюникето на Националния съвет за сигурност, цитирано от АФП.

"Централното правителство и редовните сили ще изпълнят дълга си да защитят целия иракския народ, включително кюрдите, и да защитят суверенитета и единството на Ирак", се подчертава в текста.

Декларацията беше направена няколко часа преди изтичането на новия срок на ултиматума, даден на пешмергите да се изтеглят от райони на провинция Киркук, които поставиха под свой контрол през 2014 г. при стремителното настъпление на джихадистите, довело до хаос.

Изглежда, че новият опит за диалог днес се провали, отбелязва АФП. Иракските войници в южната част на провинция Киркук продължават да получават подкрепления.

На среща в град Докан Барзани и други кюрдските лидери отново предложиха мирно решаване на кризата с Багдад. Те се зарекоха да защитават територията си, ако бъдат нападнати, припомня Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
6
 
! Отговори
Ахмед преди 6 години
Колкото да не искате , колкото да завиждате , и колкото да не ви е приятно . Ражда се нова Турция по силна от османската империя даже . Но всичко това става с много работа а не с надуване на мускули , не с грозните татуировки не с кражба лъжа и с измама . С много работа нашата фитнес зала е работното ни място татуировките за нас са потта и боята от малините чао че имам работа не съм айлякпром
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите са най-много в Турция. Следват Ирак и Иран и най-малко в Сирия и Азербейджан.Но сега по време на войната са завзели големи територии в Сирия и опитват и в Ирак.
20
1
 
4
 
! Отговори
Алиосман преди 6 години
Никога в региона няма да има държава наречен независим Кюрдистан . Западните ценности, западната цивилизация е в упадък вече , и затова подкрепят тези палячовци .
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Киркук е на границата с Кюрдистан, но прави са иракчаните, там по закон не трябва да има дори пешмерги. Кюрдите са навлезли в територии които не са техни.
18
0
 
8
 
! Отговори
Хашимото преди 6 години
Аре пускайте ги тия коли на водород и ток и да се приключва с тия трепети за нефтец.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мюмюн-Марсел пак не е спал.Абе,в КЕЧ-а ли стана такъв стратег пълководец?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едните ги наричат бойци на ПКК, а другите - пешмерги.Също както в Сирия наричаха и наричат терористите умерена опозиция.
15
1
 
12
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Киркук не е в границине на т.н. иракски кюрдистан и там не живеят кюрди.Но там са най-богатите залежи на нефт и кюрдите ги искат за тях.И в Сирия се опитват да превземат райони богати на нефт в които те не живеят.
14
18
 
17
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До Анонимен 24Ако закъсаме много с пешмергетата, ще поискаме помощ от армията на съзника ни в НАТО, великият балкански бантустан булГЕЙристан! Все пак преди сто и кусур години сте превзели една крепост от турците! Хаааа ... почти бях забравил - и нижете по пет трупа на нож!! Способност на бълГЕЙрина, на която дори Чак Норис скришно-скришно завижда!
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ястреб Османлията да ти кажа дремеми за кюрдите ама и вас хи4 ви нямаше срещу халифата да не ви отупат пешмергите аскеря
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека кюрдите имат собсвена държава, но тя да е изцяло на турска територия. И кюрдите, и турците заслучават това.
11
5
 
4
 
! Отговори
руски трол преди 6 години
сега за кого бда кви4им ?дайте опорки грух
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До вчера бяха герои освободители от джихадистите, от които официалните иракски войски избягаха като зайци. Обама им каза, когато избягаха, че нямат желание да воюват. Сега ще воюват с кюрдите. Но всичко зависи от Великите сили.
9
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая пак Ердоган ще омиротворява.От слаба и разпокъсана Турция няма полза никой, дори и Путин. Слаба и разпокъсана Турция е равно на хаос и разкъсване на България.
8
21
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Винаги когато чета новини че някъде в Близкия Изток има война и Мюсюлмани се избиват мед ми капи на сърцето.В случая ще заема страната на Кюрдите защото се борят срещу Турското робство и се надявам и САЩ и Русия да заемат тяхната страна.Не защото аз или те ги харесват а защото всички имат интерес от слаба и разпокъсана Турция!
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ястребе мнооооооо си досаден.нема ли да те е... тая вечер,та да мирясаш
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В региона действа политиката на Света е по голям от пет! Този път тези "петимата" ще си оближат лапите само!
5
12
 
26
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Турците, персийците, иракчаните чакат само един ход от кюрдо-американците! Този път америка не е големия играч в региона... не и този път... той достатъчно "демокрация" докара на континентите дет не му е работата... америка и запада щели да ми определят границите с които не граничат... Цялата бъркотия и хаос дойдоха от тях... Стига толкова!!!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ще яде голямата тояга. И ще се изненадате кой!
3
8
 
19
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Кюрдите защо не обявяват независимост официално вече, а? Нямало пкк в Керкюк, аре у лево!Този път колкото и да ва хранят и подкрепят американците и ционистите...няма да я бъде!!! Нито Иран, нито Ердоган са лесна плячка...