Каталунският лидер Пучдемон призова за спокойствие

Централното правителство обмисля да замени каталунското с ново
Обновена: 15 окт 2017 20:12 | 15 окт 2017 20:07, Анисия Иванова
18
Каталунският лидер Пучдемон призова за спокойствие
Снимка: БТА

Сепаратисткият каталунски президент Карлес Пучдемон призова за спокойствие по-малко от 24 часа преди изтичането на крайния срок, който испанското централно правителство му даде, за да изясни дали е обявил независимост на Каталуния, предаде Ройтерс.

Пучдемон направи символична декларация за независимост във вторник, но отложи действието й секунди по-късно и призова за преговори с Мадрид за бъдещето на автономната област. Испанският премиер Мариано Рахой му даде срок до понеделник да изясни позицията си. Ако Пучдемон настоява на отделяне от Испания, той ще има срок до четвъртък да промени позицията си, добави Рахой, който заплашва да отмени временно каталунската автономия, ако сепаратистите изберат независимостта.

"Аз и каталунското регионално правителство искаме да подчертаем, че държим на мира, спокойствието и учтивостта, както и на демокрацията, която вдъхновява решенията, които трябва да вземем", заяви Пучдемон на възпоменателна церемония в гробището Монтжуик в Барселона.

"В тези трудни часове на надежда в Каталуния, нека възприемем ясна позиция против насилието, в подкрепа на учтивостта, надеждата, спокойствието и уважението", добави той.

Пучдемон не даде никакъв знак как ще отговори на Мадрид, но каталунската "TV-3" заяви, че няма да даде отговор "да" или "не", а по-сложен.

Испанското правителство заяви, че ще поеме контрола над Каталуния, ако Пучдемон даде двусмислен отговор, припомня Ройтерс.

Пучдемон е изправен пред дилема. Ако заяви, че е обявил независимост, централното правителство ще се намеси. Ако заяви, че не е, крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" (CUP) вероятно ще оттегли подкрепата си за неговото правителство на малцинството, отбелязва Ройтерс.

Испанският в. "Мундо" съобщи днес, че ако бъде задействан член 155 от испанската конституция, централното правителство ще замени каталунското с ново, което да управлява областта като автономна. То може да е съставено от политици или технократи, а след три месеца ще бъдат свикани регионални избори. (БТА)


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КАПУТАЛОНЕЦ

Я па тоа - нередовен нещо, или е пиян или баща му, когато го е правил, е бил пиян. Откъде се пръквате такива смехурковци с мания за оригиналност.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пучдемон! Тоя да си сменя имената че ердинч пардон, ердохан ако чуе как се казва Пучдемон ще му даде!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дилемата му е дали да каже НЕ и CUP да го отсвири оттук натам, или да се направи на мъж с риск да отиде в панделата
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората няма какво да ядат, а тия с каталунците се занимават!
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешко
10
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завъртяха му главата с обещания да го включат в далаверата ,но тези , дето му ги даваха тези акъли не посмяха да излязат на светло , само измекярите им полаяха малко за право на независимост, и сега увисна като со..по..л ,ама който е вървял подир комунистически акъл не е прокопсал, разбира се, него не го биха , но народът пак го отнесе...комунист усети ли лична изгода на всичко е готов, а слугинажите му винаги са губили
9
6
 
1
 
! Отговори
Зъбльо преди 1 година
Ти не си никаква Анка, а си най-обикновена Калпазанка - партизанка!
8
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и от Мадрд ,искат да запазите спокойствие,докато полицията ви гнася,бие и хвърля на земята.
Държава с учтивост ,мир и спокоиствие,не се създава!
7
9
 
11
 
! Отговори
Анка преди 1 година
Казвах му аз на Командира - дай да национализираме две-три пити кашкавал от мандрата, докато тече референдума. Такава суматоха беше, че можехме спокойно да национализираме и едно агне от овчаря, че дори и дамаджаната му с ракия. И после беж в землянката, цяла година никой нямаше да му се занимава с нас да ни търси! Но Командира - Не! Ще се борим докрай за Независимост, за Социализъм и за Интернационални идеи!
На ти сега идеи! Попукаха ни, не знаем как да се измъкнем!
6
8
 
18
 
! Отговори
СТАРОМОДЕН ЛЯВ преди 1 година
Пролетарии от всички страни, съединявайте се! Пак ни зоват на барикадите. Пак в Испания. Да хващаме оръжията и да си върнем младостта!
5
12
 
4
 
! Отговори
Сталин преди 1 година
Има Пуч Демон, има проблем.
Няма Пуч Демон, няма проблем.
4
18
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Какво призоваване, какво спокойствие? Хората са казали отдавна кое ще реши проблема. Ето това:

Хващаш кука за месо, един брой – от ония големите, на които висят цели телета. Пъхаш куката, откъм гърба, между две ребра на каталунския сепаратист. Вдигаш сепаратиста, с помощта на съответната макара, над земята, така че да увисне на куката в гърба си и да се гърчи максимално дълго. Снимаш това и го пускаш в кинопрегледите преди филма – да гледат всички.
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предател!
2
6
 
19
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Като видя дебелия и започна да го овърта каталунския президент ли е, премиер ли е!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма време...