Консерваторът Курц обещава нова политика в Австрия

Партията му си осигури 62 места в бъдещия парламент
Обновена: 15 окт 2017 22:56 | 15 окт 2017 22:43, Анисия Иванова
24
Консерваторът Курц обещава нова политика в Австрия
Снимка: БТА

Трийсет и една годишният лидер на консервативната Австрийска народна партия /АНП/ и външен министър Себастиан Курц обеща да поведе нова политика, след като прогнозните резултати от парламентарните избори показаха, че той е ясен победител, предаде ДПА.

"Мога да ви обещая днес, че ще се боря с всички сили за промяна в нашата страна", каза той пред ликуващо множество от поддръжници. "Приемам тази отговорност с голяма смиреност", добави Курц, който вероятно ще е новият канцлер на Австрия и най-младият ръководител на европейска държава.

Още по темата

Той е министър от шест години и успя да се наложи като лидер на обновлението, посочва Франс прес. Курц придаде модерен облик на процъфтяващата, но разтърсена от мигрантската криза Австрия. През есента на 2015 г. той бе сред първите европейски лидери, изразили критики към политиката на германската канцлерка Ангела Меркел за приемане на бежанци.

Налагайки твърд тон към миграцията, той поиска и успя да издейства затваряне на т. нар. Балкански маршрут. "Прави бяхме да затворим Балканския път и аз ще се боря за това да бъде затворен и средиземноморският", повтаряше Курц през цялата предизборна кампания.

Той ще стане най-младият лидер в Европа - по-млад от 38-годишния ирландския премиер Лио Варадкар и от 39-годишния френски президент Еманюел Макрон.

Някой може да го сбърка с новак в политиката, но зад младежкия вид и изисканите му маниери стои впечатляваща кариера, извела го до върха на австрийската политика, посочва ДПА. Бивш лидер на младежката организация на Народната партия, на 24 години е назначен за държавен секретар, още преди да завърши право. От 2013 г. е най-младият външен министър в Европа. Успява да си изгради престиж на държавник в контактите с международните си партньори, включително в преговорите във Виена за иранската ядрена програма през 2015 г.

Обявените тази вечер резултати след преброяването на близо 100 процента от гласовете на избирателите, дали своя вот на парламентарните избори в Австрия, се отличават от първите прогнозни резултати. Въпреки това ясно се очертава ясно политическият тласък вдясно.

Големите победители след днешния изборен ден са Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата, постигнали значително подобряване на изборния резултат в сравнение с миналите парламентарни избори през 2013 година. Политическите наблюдатели са единодушни, че решаващата роля са изиграли темите за мигрантите и за сигурността в предизборната кампания на партиите.

Австрийската народна партия начело със Себастиан Курц се нарежда убедително на първо място с 31,7 процента от гласовете, което е повече със 7,7 процента в сравнение с изборите през 2013 година. Второто място заема Австрийската социалдемократическа партия която спечели 26,9 процента и повтаря резултата от миналите избори. На трето място остава Австрийската партия на свободата с 26 процента, което е с 5,5 процента повече в сравнение с 2013 г.

Партия НЕОС получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, Листа Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, печели 4,3 процента от гласовете на избирателите и е нова парламентарна фракция.

Голямата изненада на тазгодишните избори е загубата на Партията на зелените, която получи 3,9 процента и не успя да прескочи четирипроцентната бариера. Поради извънредно големия брой изборни карти, чието преброяване ще трае до четвъртък, все още не е ясно дали Зелените все пак ще влязат в парламента и как ще се разпределят окончателните изборни проценти.

В бъдещия парламент 183-те депутатски места най-вероятно ще се разпределят както следва: Австрийска народна партия - 62 , Австрийска социалдемократическа партия 53, Австрийска партия на свободата - 50, НЕОС - 10, Листа Петер Пилц - 8 мандата.

В първи изявления по телевизията победителят на изборите Себастиан Курц декларира, че ще работи за доброто бъдеще на Австрия и ще преговаря с всички възможни коалиционни партньори за създаване на стабилно правителство заедно с партньори, които могат да гарантират желаната промяна.

Както предвижда политологът Петер Филцмайер, след като управляващата коалиция на Австрийската социалдемократическа партия и Австрийската народна партия се разпадна преждевременно, "логично е на власт да дойде нещо ново" и предполага като като най-вероятен вариант коалицията Австрийска народна партия/ Австрийска партия на свободата, които управляваха и в периода 2000 - 2005 година.

Възможна е и коалицията Австрийска социалдемократическа партия/ Австрийска партия на свободата. Тристранна коалиция, включваща една от трите големи и две от малките партии - НЕОС, Зелени или Листа Пeтeр Пилц е доста невероятна, тъй като не е логично две големи партии да се откажат от управлението, а и не е осигурено необходимото мнозинство.

Според политическите наблюдатели тук победителят на изборите Себастиан Курц ще се опита в рекордно кратък срок да състави правителство - желанието му според осведомени е до 26 октомври, когато е националният празник на Австрия, да приключи принципно преговорите с Австрийската партия на свободата за нова коалиция, да бъдат определени големите проекти за следващия период на управление, както и приоритетните проекти за всяка от двете партии.

След това експерти ще разработят в детайл коалиционния пакт. Освен това се смята за сигурно, че Австрийската народна партия е готова да повери на коалиционния партньор важни постове в управлението, коментира заместник-главната редакторка на"Курир" Даниела Китнер.

Пред вид разпределението на мандатите в бъдещия парламент е възможна и коалиция на социалдемократи и националисти. Не са малко привържениците на тази коалиция, което се обуславя главно с натрупания гняв срещу Себастиан Курц, сложил край на правителството и нежеланието на голяма част от социалдемократите да отидат в опозиция, както обяви намерението си в случай на загуба партийният ръководител Кристиан Керн. От друга страна съществува ясна идеологическа съпротива срещу Австрийската партия на свободата. Освен това социалдемократите трябва да преодолеят още едно голямо препятствие, ако се решат на коалиция: все още е в сила решението срещу коалиция с Партията на свободата, прието на партиен конгрес. За да бъде премахната тази пречка, ще трябва да се свика конгрес или да се направи допитване до партийните членове.

Каквато и да е коалицията, тя трябва да състави своята програма за управление на Австрия. И тук, заявява политологът Филцмайер, почти всяка партия обещава големи данъчни облекчения, които от ще бъдат предпоставка за разкриване на много нови работни места и създаване на икономически стимули. Така че според обещанията скоро животът на австрийците ще се подобри. Но опитът показва, че по правило на предизборните обещания не бива да се вярва сляпо и отсега е ясно, че никоя от партиите няма да изпълни изцяло предизборната си програма, тъй като ще трябва да направи компромиси в името на коалиционния мир. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мога да ви обещая днес, че ще се боря с всички сили за промяна в нашата страна..........................Значи ни заблуждават, че в Австрия всичко било цветя и рози. Оказва се, че ще правят промяна!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано повече лидери в Европа са срещу мало-умната политика на лудото бабе канцлерката на Германия, че тая яло-вата ще затрие всички ни. Евала на младежа, ако продължи да налага анти имигрантската политика, защото Австрия се е превърнала в една голяма к0чина. Прези няколко месеца бях във Виена и се ужасих от голямото количество ***. Просто не можете да си предстаите за какво ви говоря. Ако не са старите сгради и надписите ще си помислите,че сте в арабска страна.Преди няколко години не бе така.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашият млад министър председател навремето, който също като Курц не беше работил нищо друго през живота си, се провали тотално и избяга в Европарламента. Сега се радва на добър живот и имение в Швейцария, а ние теглим последствията.
15
1
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Колеги , не обръщайте внимание на Исметчо...не знам - дали изобщо е мюмюн...провокира ви сладураната:-)Дано новия австрийски канцлер продължи да работи против Мурксул!
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мюмюн и исмет ще се бият залагам щайга рубли за това 4е който и да загуби се ще е някой 4ервен ша-лва-рин русофил
13
18
 
1
 
! Отговори
Исмет преди 6 години
До До исметАва геур знаяш ли кат та фана за баканбардата и та дигна как ша ходиш кат баларинка воаааа
12
1
 
22
 
! Отговори
До исмет преди 6 години
Мюмюнчо, като пишеш на моят език, използвай автоматичният граматически редактор за да пишеш правилно!А утре оди към Анадолата са ядеш Фафли,
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще легализира ли гейбраковете?
10
16
 
2
 
! Отговори
Исмет преди 6 години
сига искам тоа да прати бижонцити да са нанесат в булгаристана и да осерат всиччко и нафсиакаде
9
2
 
2
 
! Отговори
DDR до 8 преди 6 години
А ти си един обикновен прошля*к, където не знае първо тока или парното да си плати, ама голям разбирач
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко си върви по реда.Човечеството си търси поредният Хитлер.И ще го намери рано или късно...........
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, изчакайте да се преброят гласовете по пощата, че на президетнските избори в Австрия миналата година, обърнаха колата.
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До luckyman той пък путин щото не е масон аре в лево към руската ти ко4ината бе *** пияндурски
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може пък да станат дружки с набедените патриоте!!?
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем как работи схемата-преди изборите говориш каквото искат да чуят, а после вече като спечелиш и правиш каквото е угодно на теб и другите от шайката...
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ссмо заблуждават хората,че с новите млади политици щяла да стане промяна. Надяй се коньо на зелена тревица...
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"През есента на 2015 г. той бе сред първите европейски лидери, изразили критики към политиката на германската канцлерка Ангела Меркел за приемане на бежанци."И спечели.
1
13
 
17
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Канцлерът ***.. е нищо повече от поредната масонска марионетка!