Папата свика синод за Амазония през 2019 година

Той канонизира 35 християнски мъченици, сред които и 3 деца
15 окт 2017 22:53, Анисия Иванова
5
Папата свика синод за Амазония през 2019 година
Снимка: БТА

Папа Франциск свика специална среща на епископите от страните по поречието на Амазонка с акцент върху нуждите на местните жители, които според него често биват пренебрегвани в този регион с деликатна екологична система, предадоха световните агенции.

Районът включва Гвиана, Суринам, Френска Гвиана, Венецуела, Еквадор, Колумбия, Боливия, Перу и Бразилия.
На площад "Свети Петър" днес папата обясни, че синодът е поискан от регионалните епископи и пастори.

С благословията на Ватикана през 2014 година латиноамериканските епископи подеха амазонска инициатива в подкрепа на местните народи, особено по екологичните въпроси, в девет държави, припомня Асошиейтед прес.

Франциск обяви, че синодът ще бъде в Рим през октомври 2019 година и основната му задача ще бъде да начертае нови пътища за християнизация, особено на тамошното население, "често забравяно и лишено от перспективи за ясно бъдеще, също и заради кризата с амазонската гора".

Папа Франциск, който е от Аржентина, неведнъж е подчертавал моралното задължение Земята да бъде спасена от екологични щети.

Папата днес освен това канонизира 35 нови римокатолически светци, сред които три местни деца, измъчвани през 16-и век в Мексико и смятани за първите християни, убити заради вярата си в Новия свят, допълва Ройтерс.

Канонизирани са и 30 бразилски християни, умрели като мъченици в началото на 17-и век, посочва ТАСС. Италианската агенция Анса отбелязва, че за първи път на олтара на светиите има толкова много мъченици от Латинска Америка. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки християнин-мъченик!!! Брей този папа, първо християнизиранотюркско амазонските племена на сила, после се чуди защо убиват християните. Аланкоолу, чий са го търсели там християните в 16 век?
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много неграмотни люде има по тоя свят.