София и Лондон заедно ще интегрират Западните Балкани

Външният министър Захариева се срещна с колегата си Джонсън
15 окт 2017 17:17, Анисия Иванова
64
София и Лондон заедно ще интегрират Западните Балкани
Снимка: МВнР

София и Лондон препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения включително в сферата на отбраната и сигурността и ще работят заедно за европейска перспектива, стабилност и просперитет на Западните Балкани. За това се договориха първите дипломати на България и Обединеното кралство - Екатерина Захариева и Борис Джонсън, които разговаряха днес, съобщи Министерството на външните работи. Захариева е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство.

България ще организира среща на върха за Западните Балкани през май 2018 г. по време на своето Председателство на Съвета на ЕС, а няколко месеца по-късно Лондон ще домакинства среща на страните на Берлинския процес.

Борис Джонсън дори духовито даде име на съвместните усилия на двете столици относно Западните Балкани - процесът "От София до Лондон".

"Важно е не само за България, но и за Европа нашите партньори и приятели от Западните Балкани да са стабилни - заяви Захариева пред Джонсън. - Посетих пет от шестте държави, следващата седмица ще съм и в Косово. Всички са мотивирани. Моето послание към тях бе да използват момента, че пет държави, подкрепящи разширяването, ще председателстват една след друга Съвета. В същото време обаче трябва да си напишат и домашното."

Захариева отбеляза още, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и върховният представител Федерика Могерини вече недвусмислено подкрепиха разширяването.

"Сигурен съм, че Председателството ви ще бъде много успешно. Това, което правите в Западните Балкани, е много важно за нас и ви подкрепяме. Трябва да има евроатлантическа перспектива за тези страни. Нека да координираме действията си", призова и Борис Джонсън.

"За всяка една държава трябва да има план за присъединяване. Нашият опит показва, че хората на Балканите не искат да бъдат повече разделени. Колкото по-дълго продължава интеграционният процес, толкова повече рискове има да се увеличи демотивацията", изтъкна Захариева.

И двете страни се обединиха, че присъединяването на страните от Западните Балкани трябва да е на базата на собствените заслуги. Междувременно те трябва да бъдат подпомогнати за подобряване на свързаността във всички аспекти, обединиха се двамата министри.

 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДПС е създадена под натиска на британския посланик по онова време. Всички са знаели, че е антиконституционна, но английския посланик си е казал думата. И се роди хидроинженерната гилдия на България. Съставена предимно от хидроинженери, обучавани в университетите на държавна сигурност, повечето от които винаги са били вдойни агенти и за турските служби. Ако някой си мисли, че не сме английска колония и в момента, лъже се.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е чудно на тая снимка... Какво държи Борис с лявата си ръка?.....?...?..?...? Имат 11 години разлика, може и да му изглежда апетитно лелката...
49
0
 
0
 
! Отговори
Da преди 1 година
И всичко това след като само преди два дни Економист най-после публикуваха това, което всички чакат от няколко месеца, а именно чистка в кабинета на Тереза Мей. Нищо особено, ако не беше публикувана обаче и една карикатура! :-)
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва с интеграцията няма да стане, не защото сме некадърни, а просто защото такова нещо като "интеграция" в реалността няма, само в математиката. И сме обречени на провал така.
47
1
 
3
 
! Отговори
Ot London преди 1 година
До История
Изглежда че твооята история се простира от панелката до кварталната кръчма. Направи си малко труд и прочети нещо за Gladstone.
46
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Balgaria kakvo obsho ima s tezi Afro-jujnoAziatzi UK na Balgaria i tribva beli darjavi kato Japonia Severna i Jujna Korea Rusia Kitai s Z.......I kato EU i USA UK ne tribva da satrudnichim daje e dobre za Balgari da bade podelena terotorialno ot gore spomenatite beli darjavi a Zig..E te sa bratia s Afro jujna-Azia taka i taka ni grabiat i unishojavat demografski
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те нали англичаните ще напускат ЕС за какво се са се загрижили за балканите,май нещто пак ни готвят,пък тя тази госпожа оправи България че се е загрижила за комшийте,те са си добре и без да са в прославения ЕС...
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това чудо доживяхме ,да видим министърката на външно да ходатайства в държава която напуска ЕС, за държави които искат да влязат в ЕС. Между другото ,добре ,че ние се управихме ,та се заехме да управим и комшийте!
43
0
 
12
 
! Отговори
PD преди 1 година
Освен, че няма интерес от силен ЕС, короната е в основата на "мигрантските" атаки срещу ЕС. Короната има нужда от поданици, а не от съдружници. За това и намиращите покой там, реализират идеята, който слуша папка. Балканите са древен източник на революционни промени в цивилизацията, в утвърждаване на принципа свобода. НА Балканите Короната има само една цел, подмяна принципа на свободолюбие, с принципа доволен подчинен.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се знае дали и кога ще се прсъединят Западните Балкани, но е сигурно че Лондон тогава няма да е в ЕС. Та какво дири шарената рокличка там? Я да си каже истината за целта на посещението!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ба и демагогията, ба и чудото. Петилетката за три години, бледнее пред простотиите на еврогейзерите. Тоя дето беше в основата на дезинтеграцията на Британия, днес дошъл да интегрира Балканите. Нямам думи... светът е в ръцете на абсолютни негодници.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саксонците ли ще ни интегрират? Те имат само един начин на интеграция. Многострадалните им колонии помнят добре!!!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разбирам ли от заглавието, че България скоро с помощтта на Великобритания ще анексира Западните Балкани.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау малките градове кво правим ще си тровим нервите понеже е така пожелавам им успех на тия долни животни специално в ловеч каквото повикало това се и обадило лични поздрави на такива като тия благодаря за доверието колеги в кавички не сте ми никакви
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен38 София може,да проведе европейската програма за интеграция на Западните Балкани,защото има подготвени хора и защото е в ЕС от 7 години.Но,едва ли с Лондон,който е в пълен хаос след Брекзит.Великобритания напуска ЕС,какво общо има с присъединяването на Западните Балкани към ЕС?
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България, дето от години й теглат шута като си отвори устата за Шенген и Великобритания, която е в процес на напускане на ЕС говорят за европейска интеграция. Това сериозно ли?
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е умрял бе?
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смях в залата! София себе си не може да интегрира, ама тръгнала да интегрира западните балкани. Видяла жабата, че подковават вола, и тя крак вдигнала...
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32
МИ 6 са отклонили полета с огромна молба за интергация! :))))
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28
Каквото и да поиска за обикновения българин ще останат само огризки и кочани!