София и Лондон заедно ще интегрират Западните Балкани

Външният министър Захариева се срещна с колегата си Джонсън
15 окт 2017 17:17, Анисия Иванова
64
София и Лондон заедно ще интегрират Западните Балкани
Снимка: МВнР

София и Лондон препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения включително в сферата на отбраната и сигурността и ще работят заедно за европейска перспектива, стабилност и просперитет на Западните Балкани. За това се договориха първите дипломати на България и Обединеното кралство - Екатерина Захариева и Борис Джонсън, които разговаряха днес, съобщи Министерството на външните работи. Захариева е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство.

България ще организира среща на върха за Западните Балкани през май 2018 г. по време на своето Председателство на Съвета на ЕС, а няколко месеца по-късно Лондон ще домакинства среща на страните на Берлинския процес.

Борис Джонсън дори духовито даде име на съвместните усилия на двете столици относно Западните Балкани - процесът "От София до Лондон".

"Важно е не само за България, но и за Европа нашите партньори и приятели от Западните Балкани да са стабилни - заяви Захариева пред Джонсън. - Посетих пет от шестте държави, следващата седмица ще съм и в Косово. Всички са мотивирани. Моето послание към тях бе да използват момента, че пет държави, подкрепящи разширяването, ще председателстват една след друга Съвета. В същото време обаче трябва да си напишат и домашното."

Захариева отбеляза още, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и върховният представител Федерика Могерини вече недвусмислено подкрепиха разширяването.

"Сигурен съм, че Председателството ви ще бъде много успешно. Това, което правите в Западните Балкани, е много важно за нас и ви подкрепяме. Трябва да има евроатлантическа перспектива за тези страни. Нека да координираме действията си", призова и Борис Джонсън.

"За всяка една държава трябва да има план за присъединяване. Нашият опит показва, че хората на Балканите не искат да бъдат повече разделени. Колкото по-дълго продължава интеграционният процес, толкова повече рискове има да се увеличи демотивацията", изтъкна Захариева.

И двете страни се обединиха, че присъединяването на страните от Западните Балкани трябва да е на базата на собствените заслуги. Междувременно те трябва да бъдат подпомогнати за подобряване на свързаността във всички аспекти, обединиха се двамата министри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС е създадена под натиска на британския посланик по онова време. Всички са знаели, че е антиконституционна, но английския посланик си е казал думата. И се роди хидроинженерната гилдия на България. Съставена предимно от хидроинженери, обучавани в университетите на държавна сигурност, повечето от които винаги са били вдойни агенти и за турските служби. Ако някой си мисли, че не сме английска колония и в момента, лъже се.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е чудно на тая снимка... Какво държи Борис с лявата си ръка?.....?...?..?...? Имат 11 години разлика, може и да му изглежда апетитно лелката...
49
0
 
0
 
! Отговори
Da преди 6 години
И всичко това след като само преди два дни Економист най-после публикуваха това, което всички чакат от няколко месеца, а именно чистка в кабинета на Тереза Мей. Нищо особено, ако не беше публикувана обаче и една карикатура! :-)
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва с интеграцията няма да стане, не защото сме некадърни, а просто защото такова нещо като "интеграция" в реалността няма, само в математиката. И сме обречени на провал така.
47
1
 
3
 
! Отговори
Ot London преди 6 години
До ИсторияИзглежда че твооята история се простира от панелката до кварталната кръчма. Направи си малко труд и прочети нещо за Gladstone.
46
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Balgaria kakvo obsho ima s tezi Afro-jujnoAziatzi UK na Balgaria i tribva beli darjavi kato Japonia Severna i Jujna Korea Rusia Kitai s Z.......I kato EU i USA UK ne tribva da satrudnichim daje e dobre za Balgari da bade podelena terotorialno ot gore spomenatite beli darjavi a Zig..E te sa bratia s Afro jujna-Azia taka i taka ni grabiat i unishojavat demografski
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми те нали англичаните ще напускат ЕС за какво се са се загрижили за балканите,май нещто пак ни готвят,пък тя тази госпожа оправи България че се е загрижила за комшийте,те са си добре и без да са в прославения ЕС...
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това чудо доживяхме ,да видим министърката на външно да ходатайства в държава която напуска ЕС, за държави които искат да влязат в ЕС. Между другото ,добре ,че ние се управихме ,та се заехме да управим и комшийте!
43
0
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
Освен, че няма интерес от силен ЕС, короната е в основата на "мигрантските" атаки срещу ЕС. Короната има нужда от поданици, а не от съдружници. За това и намиращите покой там, реализират идеята, който слуша папка. Балканите са древен източник на революционни промени в цивилизацията, в утвърждаване на принципа свобода. НА Балканите Короната има само една цел, подмяна принципа на свободолюбие, с принципа доволен подчинен.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се знае дали и кога ще се прсъединят Западните Балкани, но е сигурно че Лондон тогава няма да е в ЕС. Та какво дири шарената рокличка там? Я да си каже истината за целта на посещението!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ба и демагогията, ба и чудото. Петилетката за три години, бледнее пред простотиите на еврогейзерите. Тоя дето беше в основата на дезинтеграцията на Британия, днес дошъл да интегрира Балканите. Нямам думи... светът е в ръцете на абсолютни негодници.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саксонците ли ще ни интегрират? Те имат само един начин на интеграция. Многострадалните им колонии помнят добре!!!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да разбирам ли от заглавието, че България скоро с помощтта на Великобритания ще анексира Западните Балкани.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау малките градове кво правим ще си тровим нервите понеже е така пожелавам им успех на тия долни животни специално в ловеч каквото повикало това се и обадило лични поздрави на такива като тия благодаря за доверието колеги в кавички не сте ми никакви
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен38 София може,да проведе европейската програма за интеграция на Западните Балкани,защото има подготвени хора и защото е в ЕС от 7 години.Но,едва ли с Лондон,който е в пълен хаос след Брекзит.Великобритания напуска ЕС,какво общо има с присъединяването на Западните Балкани към ЕС?
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България, дето от години й теглат шута като си отвори устата за Шенген и Великобритания, която е в процес на напускане на ЕС говорят за европейска интеграция. Това сериозно ли?
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е умрял бе?
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях в залата! София себе си не може да интегрира, ама тръгнала да интегрира западните балкани. Видяла жабата, че подковават вола, и тя крак вдигнала...
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32МИ 6 са отклонили полета с огромна молба за интергация! :))))
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Каквото и да поиска за обикновения българин ще останат само огризки и кочани!