Червеният император, решен да спаси китайския комунизъм

Си Цзинпин вярва, че партията е силата, която може да промени Китай
17 окт 2017 19:00, Елка Василева
91
Червеният император, решен да спаси китайския комунизъм
Си Цзинпин. Снимка: архив, Reuters

Той е най-влиятелният китайски ръководител от четвърт век и се готви да бъде преназначен. Начело на втората световна сила, Си Цзинпин е решен да направи всичко, за да бетонира властта на Китайската комунистическа партия (ККП), без да прави отстъпки към гражданското общество, пише Франс прес.

Присъствието му е навсякъде в медиите до такава степен, че го сравняват с основателя на режима Мао Цзедун. Очаква се 64-годишният Си Цзинпин да получи нов петгодишен мандат на конгреса на Китайската комунистическа партия, който започва утре в Пекин.

Генерален секретар на ККП, председател на Китайската народна република и на Централната военна комисия, кръглоликият и корпулентен Си Цзинпин държи отговорните позиции начело на втората световна сила.

"Той представлява това, което китайците искат като управление: добре поддържана страна, силен и уважаван Китай", отбелязва китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг.

"Китайската мечта" за "грандиозен ренесанс" на най-населената страна в света, след един век на причинени от Запада унижения, служи на президента Си за програма. Той е почти винаги в началото на вечерните новини, като приема чуждестранни лидери, разговаря с обикновени граждани или изнася речи пред събрания на кадри, които го аплодират френетично.

Толкова много постановки в най-чистия съветски стил, които се придружават от завръщане на идеологията, на пропагандата и на повсеместните репресии срещу потенциалните съставки на дестабилизацията, започвайки с внимателно следените социални мрежи.

"Да се въведе ред в редиците на партията"

"Си Цзинпин се представя като анти-Горбачов. Това е човек, който беше травмиран от разпадането на СССР, което обяснява репресиите срещу гражданското общество и завръщането на идеологията след като той получи властта", гласи анализ на журналиста Франсоа Бугон, автор на публикувана наскоро книга, озаглавена "В главата на Си Цзинпин".

"Ако се отклоним от марксизма или го изоставим, партията ни ще загуби душата и посоката си", предупреди Си миналия месец, сякаш неговата партия не направи гигантска стъпка към пазарната икономика след края на 70-те години.

Си Цзинпин е роден в привилегирована среда на 15 юни 1953 г. в Пекин. Той е син на Си Чжунсюн, един от основателите на партизанското комунистическо движение и принадлежи към всемогъщата каста на "червените принцове", наследници на революционери, дошли на власт през 1949 г., преди да бъдат пометени от чистките на Мао Цзедун.

"Привързан е много силно към Партията поради произхода си. Макар че баща му стана обект на чистка на Мао, Си е от тези синове, които искат да въведат ред в редиците на партията, а не да й отмъстят", смята Франсоа Бугон. "Той вярва, че партията е силата, която може наистина да промени Китай".

Си Цзинпин се опитва произхода му да бъде забравен и си изгражда имидж на близък до народа ръководител. Официалната преса набляга на живота му на село по време на Културната революция през 1966-1976 г., когато той е живял в пещера.

Мечо Пух

С края на проблемите от маоистката епоха Си Цзинпин получава диплома за инженер химик от престижния университет "Цинхуа" в Пекин, но прави кариера в партийните редици, към които се присъединява на 21 години.

Си става губернатор на провинция Фуцзян през 2000 г., и генерален секретар на партията в провинция Чжъцзян през 2002 г. - две крайбрежни провинции, които са модел на икономическите реформи. През 2007 президентът Ху Цзинтао го вика да въведе ред в Шанхай, където партийният лидер е отстранен поради скандал за корупция.

През същата година Си Цзинпин става част от Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. През ноември 2012 г. той става негов председател.

Китайският президент познава Запада. През 1985 г. е живял в САЩ, за да учи земеделие.

Разведен, през 1987 г. се жени повторно за певицата Пън Лиюан, която тогава е много по-известна от него. Двамата имат дъщеря, която е държана на дистанция от медиите.

Бебешкото му лице му навлича подигравките на интернет потребителите, които са монтирали снимки на него и...Мечо Пух. До такава степен, че миналото лято в социалните мрежи бяха блокирани всички коментари за симпатичния мечок.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: КитайСи Цзинпин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
13
 
! Отговори
don преди 6 години
В КОМУНИЗМА Е ИСТИНАТА.САЩ е загниваща администрация на жителите си.каква демокрация са избиха местното населениебаба Ванга пак ще излезе праваДругите са преорентират в правата комунистическа идея
25
2
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Василев,Не "хвърлят" пари в наука, а "инвестират". Останалото е самата истина.Един милион инженера годишно. 4 университета в топ 100 на университетите в света
24
6
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Работите май отиват че Китай ще анексират Калифорния а ти си таралянкай против Путин :) Oправиха ли ви вече водата във Столипиново или още пиете отпадни води ха-ха-ха ? Китай и Русия сключват сделки за милиарди бе *** пътя на копринага ще мине право през Берлин и краварите ще пълзят на колене някой да ги включи в тия сделки.
23
7
 
12
 
! Отговори
Отрамотете се! преди 6 години
В Китай няма комунизъм. Това, че там управлява комунистическа партия, не значи, че обществено-икономическата система е комунизъм. Никъде досега не е имало комунизъм. Хайде да почетете повечко, вместо да ползвате клишета, които дори не разбирате.
22
3
 
11
 
! Отговори
hrwatska преди 6 години
Драконите отдавна не ядат медведи,а само психодесни маймуни
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До slovenia русия определено я е Минал
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай си е Китай. Едно време четях робърт ван хюлик и си казвах "уникална история имат"., сега го виждам. Китай не е комунизъм, те са се настроили според света. Китай държи 70 % от дълга на сащ, могат да ги фалират в момента, в който поискат, но тогава фалира и китай :).
19
8
 
12
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
Комунистически Китай изпревари капиталистическите САЩ и Русия.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Red Dragon Китай е древен ама Московия -русия -си е едно робско на Монголите блато не много по старо от Сащ и явно нещата пак отиват Към Дракон хранеш се с медведи
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индианците се продадоха за лъскави дрънкулки на конкистадорите и изчезнаха .Българите се продадха за лъскави жиесеми на запада и са на път да изчезнат.Кадафи се довери на запада и беше убит от най-добите си приятели.Китай няма да повтори грешката на тримата глу-паци.
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИТАЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ ДНЕС СЕ ЯВЯВА КРЕДИТОР НА ЕВРЕЙСКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ В ЛИЦЕТО НА САЩ,А НЯКОЙ РАЗПРАВЯХА ,ЧЕ КОМУНИЗМА СЕ БИЛ (ПРОВАЛИЛ)
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15 ами радва се в русия и сибир пак изгря зората на комунизма а 4е са китаски провинций е друг въпрос )
14
5
 
7
 
! Отговори
Red Dragon преди 6 години
Китай и СК са друг тип хора, древна култура на хиляди години, западната алчност и поквара няма да ги превземе никога. На рижия пуяк отвъд океана песента му е изпята. ССС Р трябва да се възроди макар и не в оня си вид. Путиин и Си срещу комарджията Тръмп
13
2
 
11
 
! Отговори
знае ли се преди 6 години
До Жиб.От какъв сой е няма значение!От значение е,че този е наследник на Дън Сяо Пин!Нищо общо с мао и кОлтурните революционери!Тези хора са образовани,с ясна мисъл и цели!И управляват с твърда ръка!Няма кой да ги спре!Бъдещето е тяхно!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистически Китай е най-големият кредитор на баш демократите от САЩ.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13 а русия му диша прахта .....
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм, ама Китай завладя света.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократите си лаят, а Китай си върви.
8
7
 
3
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Тоя е от същия....... сой,от който е корейския император Ким Трети Последни.
7
0
 
4
 
! Отговори
Ало преди 6 години
Като стана дума за гражданско общество, продажните ранобудни куковици се захеха да будят народа, пък избягаха.