В китайско село: Дом, храна и медицински грижи – безплатни!

Нанцзе държи на маоистката си мечта
Обновена: 17 окт 2017 07:39 | 17 окт 2017 07:10, Елка Василева
51
В китайско село: Дом, храна и медицински грижи – безплатни!

Безплатни жилища и столови, песни в прослава на Мао Цзедун - добре дошли в Нанцзе, селото, което се смята за последния бастион на комунистическата мечта в един Китай, отдал се на пазарната икономика.

Всяка година над 500 000 посетители прииждат към селцето в провинция Хънан, превърнало се в туристическа атракция, пише Франс прес.

В момент, когато се очаква до дни управляващата Комунистическа партия да даде втори мандат на лидера си Си Цзинпин след важен конгрес, Нанцзе остава вярно на заветите на Мао, управлявал Китай с желязна ръка от 1949 г. до 1976 година.

Също като в разгара на "Културната революция" 3700-те селяни се будят всяка сутрин от високоговорители, от които звучат лозунги в прослава на бившия лидер. Всяка сутрин започват работа с "червени" песни от комунистическия репертоар.

Маоистки фолклор, общи блага и заводи, които са собственост на колектива: Нанцзе следва модела на 50-те години, отпреди реформите, превърнали Китай във втората световна икономика.

В подножието на статуя на Мао туристите могат да се качат на малък червен влак и да посетят парковете, заводите и колективните апартаменти на селището, където жителите им разказват за радостите на колективизма.

Те живеят в скромни апартаменти, които са еднакви - от мебелите до телевизорите с плосък екран.

"Нямам от какво да се оплача от живота си тук", казва пред АФП Ван Чунцзю, пенсионерка, която държи айфон.

Субсидирани бисквити "Орео"

Апартаментите, медицинските грижи и храната са безплатни за жителите. Те имат достъп до стол и имат карта, която се презарежда автоматично. С нея правят покупките си за храна - от зеленчуци до бисквити "Орео".

В замяна на това работят за скромна заплата в селските предприятия, сред които има фабрики за бира, за полуготови нудълси или за ракия.

Даже "Си Цзинпин иска всички да изучават председателя Мао", изразява задоволството Ван Хунбин, председател на Китайската комунистическа партия в Нанцзе от 1976 г., който ще участва в конгреса в Пекин идната седмица.

В началото на 80-те години, докато Китай се отдалечаваше от колективизма, селският лидер решил да се придържа към него.

"Навремето много от хората не ни разбраха, не ни подкрепиха. Някои дори ни критикуваха", обясни той неотдавна пред държавна медия.

Но след последния партиен конгрес през 2012 г. и идването на власт на Си Цзинпин "изказванията на централното правителство ставаха все по-близки до пътя, избран от Нанцзе", уверява Ван.

Днес местни чиновници и членове на Партията се смесват с туристите, дошли да изучават "духа на Нанцзе".

Трудно е обаче да се каже до каква степен маоистките принципи се прилагат наистина.

В предприятието за нудълси ръководителите признават, че "ежедневно" организират хорове, които пеят комунистически песни за посетителите журналисти.

"Истински комунисти"

Над 90 на сто от работещите в 26-те кооперативни предприятия не са жители на Нанцзе и не се ползват с привилегиите, запазени за местните.

През 2008 г. разследване на в. "Садърн метрополис" показа, че селището е взело банкови заеми на стойност над 1,6 милиарда юана (206 милиона евро).

Но високопоставените китайски лидери са наредили на провинция Хънан да реши проблема, заявява Ван пред АФП. Дълговете бяха анулирани.

"Оттогава селото разчита на силата на своите предприятия за развитието си", уверява той гордо, добавяйки, че печалбите са се повишили с 24 на сто за една година.

Днес Нанцзе получава дивиденти от имиджа си на егалитарен рай в сравнение с разликите в доходите, до които доведе пазарната икономика на други места в Китай.

Това осигурява на селцето подкрепата на високопоставените ръководители и на широката общественост.

"Това там са истински комунисти", заявява през смях продавач в магазин за алкохол, разположен точно извън селцето. "В сравнение с тях, можем да кажем, че сме капиталисти."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: КитайМао ЦзедунНанцзе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Истински комунисти"Над 90 на сто от работещите в 26-те кооперативни предприятия не са жители на Нанцзе и не се ползват с привилегиите, запазени за местните.През 2008 г. разследване на в. "Садърн метрополис" показа, че селището е взело банкови заеми на стойност над 1,6 милиарда юана (206 милиона евро).*****не бе, истински капиталисти, като американците -другите работят, а те крадат и взимат заеми, които никогя няма да върнат.
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А В БЪЛГАРСКАТА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА *** В БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛА ЗАРАДИ ЛИПСА НА ДЕЦА УЧИЛИЩАТА СА В РУЙНИ,ДОКТОРИ НЯМА ,А СТАРИТЕ ХОРА ОСТАНАЛИ В ДОМОВЕТЕ СИ ВСЯКА ВЕЧЕР ТРЕПЕРЯТ НЯКОЙ ИНТЕГРИРАН В ЕВРОАТЛАНТИЗМА Ц**АНИН ДА НЕ ГИ ПРЕБИЕ,ОГРАБИ И ИЗНАСИЛИ. БЕ НЯМНА КАКВО ДА СЕ ЛЪЖЕМ ЕВРеОАТЛАНТИЧЕСКАТА ДЕМОнОКРАЦИЯ СИ Е РАЙ,АМА САМО ЗА ЕВРЕИ И ОБРАТНИ.
22
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А ЗАЩО НЕ СПОМЕНАВАТ, ЧЕ ТОВА СЕЛИЩЕ ОТ ЗАТВОРЕН ТИП Е ЕДИН ВИД ЗАТВОР ЗА ТЯХ. ЖИТЕЛИТЕ МУ НЯМАТ ПРАВО ДА ГО НАПУСКАТ, ДА ПЪТУВАТ ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ МУ. НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД. ТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЗАТВОРНИЦИ. ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМА И ЦЕНЗУРА НА МЕДИИ, ИНТЕРНЕТ И Т.Н. ТОВА ГО ПРОПУСКАТ.
21
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След ВСВ САЩ не бяха разрушени и теглиха заеми руснаците започнаха от нула, но със колективизъм и дух построиха всичко туй е истината. Cвета не е само пари и телEфони и коли. Днес Русия дава заеми на САЩ.
20
3
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Китай е единствената държава в света - хибрид между (несъществуващ) комунизъм, и върл капитализъм! Партийната олигархия успя да запази властта си - именно защото "позволи" да се въведе върл капитализъм.Шпагата им се отдаде - поради неизчерпаемия човешки ресурс.Според мен - това е свързано с 3000 годишната им история и манталитет!Дали ще е император , или първи секретар на ЦК на ККП....все тая!!!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя с дръпнатите очи проф. Иван Камбуров ли е?
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че ще вземат заем,обаче срещу него има построени 26 предприятия!И тези предприятия започват да носят доходи,привличат се 500000 туристи годишно,които също носят печалби.Класически мерки за развиване на икономика,на какво точно се надсмиват тук някакви,на факта че е теглен заем?Този кредит се изплаща за няколко години,а после почва да носи чиста печалба.Лошо е ако се тегли кредит,а после парите изчезват в джобовете на няколко души-пример Бг.Само че за подобно нещо в Китай разстрелват!
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво от това и при нас така беше вече не може да се прилложи, защото няма кой да работи. Следва дърпане на заеми докато станат 200 трлн после въжето на шията и готовоГлу,паците искаха банани и тоалетна хартия кой не скача е червен. Там откъдето ние идваме другите сега отиват.
16
9
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Полуготови нудълси????Пхахаха - абе...що някой не каже на дЖурналистите от днес.бг какво е нудълс!Не е....не е нудистко....юфка...или фиде!Нудълси....пхахахаА иначе - в Китай има цели НОВИ градове в които никой не живее!Вижте и за детското робство - отвличат деца...и ги карат да правят тухлиИдилията "модерен Китай" - не е баш идилия!
15
1
 
7
 
! Отговори
до Сидней преди 6 години
Колко са китайците в Австралия,стигнаха ли вече 50%?
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълговете бяха анулирани?!?И нас през 1989 година така стана - ще правиме демокрация.Едните(някои) тръгваме с пари, другите - ще си ги напечелите по демократичен начин.
13
4
 
18
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
А къде забравяш севернокорейците? Те също са в топа на световните играчи днес, а и продължават своят възход.
12
3
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ехей, че това нищо не е бе!В цяла Финландия дават пари на безработни ей така просто! Щото са симпатични!
11
12
 
8
 
! Отговори
oтАв$тралияСидней преди 6 години
Глобалния свят няма независими държави, изключение северна корея или куба . А ти надявам се знаеш коя е държавата с най висок среден доход на населението. Това е австралия. Германия е 14 УСА е 9-та. Поздрави от новия свят
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само България, Русия и Китай! Всичко друго е плява.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
австралиецо, надали знаеш че точно австралия е зависима от китайският внос.
8
12
 
6
 
! Отговори
oтАв$тралияСидней преди 6 години
Нарича се soft power така се определя офицялно. Представлява офицялна пропаганда от типа всички обичат Китай. Следователно няма начин китай да извършва нещо лошо калвото и да е, защото всички обичат китай. Това е същината на soft power пропагандата
7
4
 
15
 
! Отговори
до 6 ms. strasbuk преди 6 години
Един зарегестриран във весника *** на " Америка за бг".
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има грешка в статията. Китай е първа икономическа сила в света а не втора.
5
25
 
14
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Айде,всички наши комунисти/социалисти/дружно към селото на Рая.