200 хил. подкрепиха арестуваните каталунски лидери

Участниците в митинга в Барселона поискаха свободата им
18 окт 2017 07:29,
20
200 хил. подкрепиха арестуваните каталунски лидери
Снимка: БТА

В Барселона се проведе митинг в подкрепа на задържаните ръководители на две каталунски организации, подкрепящи независимостта от Испания, предадоха агенциите.

Още по темата

Участниците, чийто брой достигна приблизително 200 000 души, отправиха искания да бъдат освободени Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители съответно на организациите "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал". Те са подследствени за възможно подстрекателство към метеж, пише БТА.

Много от присъстващите бяха запалили свещи, за да изразят солидарността си с двамата, и скандираха лозунги "Не сте сами" и "Свобода".

Други държаха транспаранти с надписи "Свобода за политическите затворници" и "Помогни ни, Европа". В митинга се включиха и представители на каталунското регионално правителство, както и на кметството на Барселона.

Преди това регионалният премиер Карлес Пучдемон и кметът Ада Колау застанаха заедно с голямо множество хора пред сградата на кметството, като участниците държаха голям транспарант, на който пишеше "В защита на правата и свободите ни". Аналогични демонстрации се проведоха и в други градове.

В понеделник съдът постанови двамата привърженици на независимостта на Каталуния да бъдат задържани под стража.

На 20 и 21 септември испанската полиция проведе обиски на редица адреси в автономния регион във връзка с организирането на референдума за независимост на областта. Бяха задържани над десет души. Тогава заради тези събития в Барселона имаше масови протести, като Санчес и Куишарт призоваваха хората да излязат на улицата и да не си тръгват оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Анонимен 4 е съвсем прав. Фашизмът в ЕС се възражда. Затова Порошенко има такава поддръжка, а жертвите на режима му са незабележими, направо невидими и никоя медия не ги споменава. В Новоросия те са над 10 000. Да пишеш или казваш истината става опасно: пресен пример със Стоичков и малтийската журналистка Галиция, отстранена физически по най-жесток начин. А цинизмът е колосален: убийците й щели да разследват случая!
14
4
 
1
 
! Отговори
Интереси преди 6 години
Нека да си развяват знамената .700 фирми напуснаха Каталуния, за да плащат данъци на др. място. До края на седмицата ще напуснат още 150......Те така. На всеки километър......
13
0
 
1
 
! Отговори
масов убиец сниман преди 6 години
Единия пробван вече сценарии включва пращане на снайперисти и показни широко рекламирани убииства.Ще последват наркомански заявления от западни лидери и може да се стигне до кървави масови ексцесии ../подава на снимката немски експерт/
12
4
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Нищо няма да се случи.Нека си протестират но мирно.Утре ще има контра протест и всичко ще се дойде на мястото.Не забравяте че половината от населението на Каталуния са против отделянето.
11
7
 
3
 
! Отговори
Т. Ж. преди 6 години
Точно тези арестувани са подстрекатели за палежи, грабежи и насилие.Затова са в тюрмата, за да поизтрзнеят.
10
6
 
2
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
Отново некои български другари криво разбират свободата. Какво искат...? Анархия?
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е основна схема между плюса и минуса и като няма добър контакт за връзката се получава искрата и затуй майстора електричар ги дели докат намери нова клейма модерна да ги вържи като ги свържи за проводимост в пътя.
8
7
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
ако турците и други подобни в БГ се превърнат в "борци за свобода" тогава ще те питам какво трябва да се прави...
7
2
 
11
 
! Отговори
до 7 popa ot razgrad преди 6 години
Не съм чул до сега в световната история борците за свобода да са искали разрешение по конституция от правителството за да се борят срещу него. Не можеш да мислиш и използваш прочетени от някъде неща.
6
8
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
а всъщност е толкова просто...ако си нарушил конституцията и законите нормално е да бъдеш наказан...
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замирисва на гражданска вокйна. Ще стане страшно....
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двоен стандарт, за Сърбия и Косово едно, сега друго. Лицемееери са тия от ЕС и ЕК, това лъсна отвсякъде.
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашистките практики в ЕС продължават скоро ще обяват каталунците за терористична организация тип ПКК. Опа не могат да ги обяват щото ще се нареката свободна каталунска опозиция като в Сирия либерастите от много хибридни войни мерят навсякъде с 3-4 аршина. Санкции за Мадрид до дупка.
2
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунските сепаритисти тепърва ще усетят силата на испанската държава, колкото и твърди да са им главите.Вечерните им разходки няма да впечатлят особено Мадрид!
1
5
 
22
 
! Отговори
emiliaaaa преди 6 години
и замириса на гражданска вой.......