2500 души с богатство, колкото БВП на 150 страни

Финансовите активи на милиардерите по света са над $7,7 трилиона
18 окт 2017 11:30, Елка Василева
18
2500 души с богатство, колкото БВП на 150 страни
Снимка: архив, Reuters

Общото състояние на близо 2500-те милиардери на планетата, превишаващо 7,7 трилиона долара, е съпоставимо с брутния вътрешен продукт (БВП) на четири пети или 80 процента от страните в света. Това съобщи пред журналисти говорителят на Фонда на ООН за населението (UNFPA) Ричард Колъдж, цитиран от ТАСС, при представянето на доклада "Живот в различни светове".

В документа е отделено голямо внимание на проблема със социално-икономическите неравенства.

"Към днешна дата състоянието на 2473-ма милиардери в света се равнява на БВП на четири пети от всички страни по света през 2015 година", посочи Колъдж. В доклада на фонда са посочени данни на анализаторската компания Wealth-X, оценяващи финансовите активи на всички милиардери на планетата на над 7,7 трилиона долара.

"Това означава, че докато някои привилегировани домакинства управляват бюджети за милиарди долари, няколкостотин милиона семейства с труд преживяват с по-малко от 1,25 щатски долара на ден. Огромната пропаст между най-богатите и най-бедните е не само несправедлива, но и застрашава икономиката, общностите и държавите", се казва в доклада.

Ричард Колъдж отбеляза, че неравенството между държавите "като цяло намалява", но то "се засилва вътре в самите страни, особено в развиващите се". По данни на ЮНФПА от 2008 до 2013 година социалният разрив се е увеличил в 34 страни по света, като доходите на най-богатите 60 процента от населението са нараствали по-бързо от доходите на останалите жители на планетата.

Говорителят на фонда изтъкна, че прекомерно голямата разлика между богатите и бедните освен очевидно негативните последици за самите страни застрашава и постигането на поставените от ООН през 2015 година Цели за устойчиво развитие, на първо място задачата за премахване на бедността до 2030 година.

Публикуването на доклада съвпадна с Международния ден за изкореняване на бедността, отбелязван на 17 октомври. Във видеообръщение по този случай генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочи, че около 800 милиона души по света живеят под прага на бедността. Той припомни, че през 2015 година 193 страни членки на ООН са утвърдили програма за развитие до 2030 година, в която се ангажират на всички хора по света да бъде осигурено достойно съществуване на безопасна планета. Гутериш призова правителствата да изпълнят това обещание.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: богатствооон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
4
 
! Отговори
редник преди 6 години
Бедните хранят богатите ! Всичко друго е демагогия и цинизъм !
12
8
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
Богатите ядат бедни и после говорят , че нямало логика :) Естествено , проблема е в неравенството ! През социализма нямаше богати и точно за това нямаше бедни ! Другото е от дявола !
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това няма абсолютно никаква логика! Да сравняваш БВП на годишна база със общото натрупано състояние е безсмислена глупост. Ако ги махнем онези 2500 милиардери по-богати ли ще станем? Онези 800 млн. души под прага на бедност, по-добър живот ли ще живеят? Отговора е НЕ, даже посоката ще е обратна, обществата ще станат по-бедни. Видяхме добре какво се случи с всички комунистически режими - бедност и тотална деградация във всички сфери на обществено-икономическия живот.
10
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 години
А Великият Драгалъвский Ман Гел отмъкна от нас,балъците З0 млиарда, докато скачахме като телета по площадите и правехме"бдения".Господ да го"поживи"!
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей аман от цоциолисти, я сметнете не господа ако вземем та разпределим богатствата на тези 2500 души на близо 8 млрд население ще се паднат по 1000 долара, направо ще тънат в лукс.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апостол Павел казва дори и всичките пари на света да притежаваш щом си загубил душата си нищо не си
7
2
 
5
 
! Отговори
**** преди 6 години
За това е време вече долара да се разкара,и да бъде заместен от друга валута.
6
3
 
25
 
! Отговори
Циник до Ангел преди 6 години
Върти...сучи...все тази! 2500 души притежават колкото 80% от всички по света! И това, че "хранят" някого си - също може да се оспори!Огромна част от тези - закриват предприятия...милиони остават на улицата..Единствено важното е бог-пари!Морала е за масите!Богоизбраните живеят в друг свят!.
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По света има гладни хора не защото не могат да бъдат нахранени бедните, а защото не могат да бъдат нахранени богатите - Махатма ГандиЕй го един Бойко Борисов - открадна поне няколко милиарда евро, колко мисли, че ще живее, за да ги изхарчи, докато хората се палят от немотия и безизходица
4
10
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Изследването което сте написали е Не коректно и Не съпоставимо .Брутния Вътрешен Продукт е за 1 година а всички тези милиардери са трупали богатството си цял живот а в много случаи и за поколения назад.Освен това тези милиардери нямат милиарди в кеш а имат активи за милиарди които хранят по света милиарди хора!!
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се намалят "неравенствата", просто трябва да се намали бройката на бедните и неграмотни същества.Редуциране чрез евгеника.
2
10
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ай стига с тоя социализъм.как ще ги нахраниш тия милиарди като те само се множат.
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи иам достатъчно за всички, но не за лакомията на всички, тези 2500 души ако искат, какво ли могат да направят?